Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
23. 8. 2016,
6.49

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Telekom Slovenije telefon pametni telefoni pametni telefon nasveti nasvet

Torek, 23. 8. 2016, 6.49

6 let, 7 mesecev

Telefon mi je padel po tleh in se razbil. Kaj pa zdaj?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Poberite ga in upajte na najboljše. Če je samo odrgnjen ali je napokano samo sprednje steklo, ste imeli srečo. Če je poškodba dosegla tudi LCD-zaslon pod zaščitnim steklom ali ključne komponente v notranjosti telefona, ste v škripcih. Kaj lahko storite v tem primeru?

Diagnoza poškodbe

- Je zaslon počil? Preverimo, ali ga še vedno lahko upravljamo s prsti. Če prepozna dotik, še ni vse izgubljeno, saj je poškodovano samo steklo, ki prekriva LCD-zaslon. Popravilo ne bo ne preveč zapleteno ne predrago, a ne pride v poštev pri vseh telefonih. Nekaterim novejšim, kot je Samsung Galaxy S7 Edge, brez posega v LCD-zaslon ni mogoče zamenjati stekla.

- Je zaslon počil in se pokvaril? Če je slika razbita na več delov, kaže grafične anomalije ali pa so deli zaslona oziroma celoten zaslon mrtvi, ga bo treba zamenjati. V nekaterih primerih lahko steklo, ki prekriva pročelje naprave, ostane celo, poči pa samo zaslon pod steklom.

Če zaslon ne zazna več dotikov, a še vedno kaže sliko, lahko …

 | Foto: … nanj priklopite miško in ga uporabljate kot osebni računalnik. To možnost podpirajo pametni telefoni z operacijskim sistemom Android. Potrebovali boste kabel tipa USB OTG (levo), ki omogoča priklop zunanjih naprav, ko sta miška in tipkovnica.

Ta način uporabe pametnega telefona seveda dolgoročno ni najbolj praktičen, je pa dovolj dober, da naredite varnostne kopije podatkov na telefonu.

Več o "parjenju" pametnega telefona in miške preberite v tem prispevku.

- Se telefon po padcu ne odziva več? Včasih lahko zmrzne. V tem primeru odstranite baterijo (če je to mogoče) in ga poskusite pognati znova ali pa od 15 do 20 sekund držite tipko za vklop, s čimer boste napravo prisilili v ponovni zagon. Če to ne deluje, je najverjetneje odpovedala katera od ključnih komponent v notranjosti.

Deset najboljših pametnih telefonov ta hip

Ali lahko za popravilo razbitega telefona uveljavljam garancijo?

Proizvajalci in prodajalci praktično vseh pametnih telefonov, ki jih lahko kupimo pri nas, v garancijsko popravilo ne sprejmejo telefona, katerega poškodba ali nedelujoči del ni posledica stvarne napake.

To pomeni, da garancija ne velja za telefon, pri katerem se poškodba ali uničenje lahko pripiše uporabniku (zunanje ali notranje fizične poškodbe zaradi udarca, stik z vodo ali drugo tekočino), pa čeprav uporabnik ni sam kriv za nastalo škodo (morda mu je telefon kdo izbil iz roke, na primer).

Popravi sam

Osredotočimo se na zaslon, sestavni del telefona, ki se poškoduje najpogosteje, razmeroma preprosto pa ga je tudi zamenjati. V spletnih trgovinah (Amazon, Ebay) lahko kupimo nadomestnega za celo vrsto modelov večine proizvajalcev.

Novim komponentam je praviloma priloženo tudi posebno orodje, s katerim lahko odstranimo stari zaslon ali steklo in vgradimo novega. Tole je komplet za popravilo pametnega telefona OnePlus One, ki smo ga na Ebayu naročili pred kratkim in zanj plačali nekaj več kot 30 evrov. | Foto: Novim komponentam je praviloma priloženo tudi posebno orodje, s katerim lahko odstranimo stari zaslon ali steklo in vgradimo novega. Tole je komplet za popravilo pametnega telefona OnePlus One, ki smo ga na Ebayu naročili pred kratkim in zanj plačali nekaj več kot 30 evrov.

 

Zamenjava zaslona za poznavalce, ki se s pametnimi telefoni ukvarjajo že dolgo, ni pretežka, lahko pa se zaplete pri uporabniku, ki z njimi ni najbolj domač oziroma redko prime za orodje. Zgodi se mu lahko, da stanje še poslabša. V tem primeru je telefon bolje predati servisu.

Za nekatere pametne telefone, predvsem novejše, ni mogoče kupiti nadomestnega zaslona, saj ga preprosto ni mogoče zamenjati brez resnih posegov v ključne dele naprave, ki so lahko zanjo tudi usodni. Eden takšnih je letošnji Samsungov paradni konj Galaxy S7 Edge. Tudi klasični S7 raje odnesite na servis. | Foto: Za nekatere pametne telefone, predvsem novejše, ni mogoče kupiti nadomestnega zaslona, saj ga preprosto ni mogoče zamenjati brez resnih posegov v ključne dele naprave, ki so lahko zanjo tudi usodni. Eden takšnih je letošnji Samsungov paradni konj Galaxy S7 Edge. Tudi klasični S7 raje odnesite na servis.

Doma lahko zamenjamo tudi druge komponente - kamero ali gumb za domači zaslon, na primer. Pri nakupu nadomestnih delov se držimo pravila, da ne izbiramo najcenejših, saj imajo pogosto zelo omejen rok trajanja. Vedeti je treba tudi, da lahko zaradi popravil, ki se jih lotimo doma, preneha veljati garancija oziroma zavarovanje telefona, če smo ga seveda sklenili (več o tem malce pozneje).

Kaj narediti, če polijemo našo elektroniko oziroma nam pade v vodo?

Raje uradni kot garažni servis

Odločili smo se, da polomljen telefon nesemo na servis. Tega bo treba plačati, poti okrog ni.

Najbolj zanesljiva možnost je odhod na uradni servis proizvajalca. Zamenjava komponent bo dražja, a dobili bomo garancijo na popravilo. Uradni servis razpolaga tudi s profesionalnim orodjem, ki je pogosto prirejeno točno določenim tipom naprav.

Cenejša alternativa je iskanje popravila pri neodvisnem serviserju. Preden se odločite zanj, preverite, kako so z njim zadovoljne njegove pretekle stranke, ali pa za priporočilo serviserja prosite prijatelja, znanca, spletni forum, Facebook. Težava pri neodvisnih serviserjih elektronike, predvsem tistih, ki delo opravljajo na črno, je, da za popravilo ne ponujajo nobene garancije.

Garancijski listi večine sodobnih pametnih telefonov popravilo pri neuradnem serviserju kaznujejo s prenehanjem garancije. Saj ne, da bi bilo za to uporabniku, ki je telefon že tako ali tako razbil, kaj mar, je pa to dobro vedeti, če telefon k njim odnese na manjši poseg, kot je pregled hreščečega zvočnika. | Foto: Garancijski listi večine sodobnih pametnih telefonov popravilo pri neuradnem serviserju kaznujejo s prenehanjem garancije. Saj ne, da bi bilo za to uporabniku, ki je telefon že tako ali tako razbil, kaj mar, je pa to dobro vedeti, če telefon k njim odnese na manjši poseg, kot je pregled hreščečega zvočnika.

Do konca naročniške pogodbe je še leto in pol, telefon pa ni več uporaben. Katere so dobre poceni alternative?

Uničen telefon, star komaj nekaj mesecev, ste nesli na servis, kjer so vam rekli, da cena popravila znaša debelih 300 evrov. Zamenjati bo treba steklo, celoten zaslon in še nekaj malega v notranjosti, prišteti pa moramo še plačilo za delo. Pravite, da raje kupite malce slabšega in do izteka dvoletne pogodbe stisnete zobe?

Imate srečo, saj še nikoli ni bil boljši čas za nakup cenejšega pametnega telefona. Že za manj kot 200 evrov lahko namreč dobimo modele, ki bi pred letom in pol krojili vrh svetovne ponudbe, danes pa bodo zadostili vsem potrebam tudi zahtevnejšega uporabnika.

Preberite, kateri cenejši pametni telefoni so trenutno najboljši nakup

Prodaja razbitine

Denar ali pa vsaj del denarja za nakup novega cenejšega pametnega telefona lahko zaslužite s prodajo razbitine. Pogled na spletno tržnico eBay razkrije, da se vrhunski telefoni Galaxy S7 Edge z razbitimi zasloni prodajajo za ceno od 200 do 300 evrov, Applova iPhone 6S in 6S Plus za od 100 do 350 evrov, Googlovi Nexusi 6 pa za od 50 do 100 evrov.  

Razbite pametne telefone, tudi nedelujoče, pogosto kupujejo tisti, ki potrebujejo sestavne dele. Delujoče naprave gredo medtem po prodaji pogosto v popravilo in nazaj na prodajne police. | Foto: Razbite pametne telefone, tudi nedelujoče, pogosto kupujejo tisti, ki potrebujejo sestavne dele. Delujoče naprave gredo medtem po prodaji pogosto v popravilo in nazaj na prodajne police.

Zavarovanje za primer poškodbe, uničenja ali izgube - je vredno?

Ob sklenitvi novega naročniškega razmerja je pri nekaterih mobilnih operaterjih mogoče kupiti tudi zavarovanje za primer poškodbe, uničenja, izgube ali kraje pametnega telefona.

Telekom Slovenije ponuja dve vrsti zavarovanj, Osnovni paket in Paket Plus.

Osnovni paket: cena najnižje mesečne premije (glede na redno ceno telefona) je 1,49 evra, najvišja pa 8,79 evra. Osnovni paket krije nenamerne poškodbe (padec po tleh, padec v vodo) in namerno poškodovanje tretjih oseb. Uporabnik mora ob morebitnem uveljavljanju zavarovalnine doplačati od 20 do 100 evrov oziroma tako imenovano soudeležbo. Ta je znova odvisna od redne cene telefona.

Paket Plus: dodatno je krita škoda ob kraji telefona in nepooblaščena uporaba naprave, ki je posledica morebitne kraje. Najnižja mesečna premija znaša 1,69 evra (za telefone najnižjega cenovnega razreda), najvišja 9,99 evra (za telefone najvišjega cenovnega razreda). Paket Plus dodatno podvoji trajanje garancije za telefone iPhone. Apple v nasprotju z večino drugih proizvajalcev za svoje pametne telefone ponuja le enoletno garancijo.

Preračunajmo - če kupimo pametni telefon najvišjega cenovnega razreda in sklenemo dvoletno naročnino z obročnim odplačevanjem, nas bo zavarovalna premija v 24 mesecih stala dodatnih 239,76 evra. To je znesek, s katerim lahko ob morebitnem uničenju ali poškodovanju telefona plačamo servis ali kupimo solidno novo napravo. Je torej vredno skleniti dodatno zavarovanje? Presodite sami.

 

Ne spreglejte