Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
16. 8. 2019,
11.50

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Natisni članek

kriptovaluta bitcoin Bitstamp Ethereum

Petek, 16. 8. 2019, 11.50

4 leta, 8 mesecev

Svet kriptovalut na udaru prave epidemije, žrtev tudi slovenski kriptovelikan

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

5

Binance | Kliki na takšne povezave vodijo do nevarnih spletnih strani, kjer je mogoče v hipu izgubiti privarčevane kriptovalute. Velika večina prevar se pojavlja na Twitterju, ki pa do zdaj še ni ukrepal. | Foto Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Kliki na takšne povezave vodijo do nevarnih spletnih strani, kjer je mogoče v hipu izgubiti privarčevane kriptovalute. Velika večina prevar se pojavlja na Twitterju, ki pa do zdaj še ni ukrepal.

Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Družbena omrežja, predvsem Twitter in Telegram, se že nekaj časa utapljajo v za zdaj nezaustavljivi poplavi prevar, ki poskušajo od z željo po hitrem zaslužku zaslepljenih ljudi iztržiti največ vredne kriptovalute, kot sta bitcoin in ether. Goljufi si pri obljubljanju desetkratnih donosov pomagajo z zlorabami imen svetovno znanih podjetij, predvsem borz s kriptovalutami, med katerimi se je znašel tudi "slovenski" Bitstamp, ter vplivnih oseb iz sveta kriptovalut in gospodarstva.

Novice Prevara ob izstrelitvi megarakete: nekdo je dobro zaslužil #video

Vitalik Buterin, oče znane kriptovalute ether in eden najvplivnejših posameznikov v svetu kriptovalut, si je zaradi epidemije prevar, ki splet oblegajo že nekaj časa, na družbenem omrežju Twitter svoje uporabniško ime pred časom spremenil v Vitalik Non-giver of Ether, kar v prevodu pomeni "Vitalik, ki ne daje ethra". 

Buterinova sprememba imena je bila posledica lažnih profilov na Twitterju, ki so se izdajali za 25-letnika in obljubljali, da bodo vsakemu, ki bo na navedeni naslov za sprejemanje kriptovalut poslal določeno količino ethra, vrnili desetkratnik njegovega nakazila. 

Primer izdajanja za znano borzo s kriptovalutami Coinbase. Kdor na spodaj navedeni naslov pošlje od 0,1 do 10 bitcoinov, jih bo nazaj dobil od enega pa kar do 100, obljublja spletna stran, v ozadju katere so prevaranti, ki upravljajo pravo mrežo podobnih spletnih strani, na katerih je logotip borze Coinbase zamenjan z logotipom še enega znanega trgovca s kriptovalutami, borze Binance, in logotipom proizvajalca električnih avtomobilov Tesla Motors. | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Primer izdajanja za znano borzo s kriptovalutami Coinbase. Kdor na spodaj navedeni naslov pošlje od 0,1 do 10 bitcoinov, jih bo nazaj dobil od enega pa kar do 100, obljublja spletna stran, v ozadju katere so prevaranti, ki upravljajo pravo mrežo podobnih spletnih strani, na katerih je logotip borze Coinbase zamenjan z logotipom še enega znanega trgovca s kriptovalutami, borze Binance, in logotipom proizvajalca električnih avtomobilov Tesla Motors. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Gre za prevaro, ki se je v zadnjem letu in pol predvsem na družbenem omrežju Twitter namnožila čez vse meje. Goljufi ustvarjajo na tisoče lažnih uporabniških profilov in zgoraj opisano obljubo ponavljajo v imenu svetovno znanih borz s kriptovalutami, kot sta Binance in Coinbase, podjetij, kot sta Tesla in Microsoft, ter posameznikov, kot so ustanovitelji borz s kriptovalutami in podjetniki, na primer Elon Musk.

Lani so prevaranti zlorabili tudi ime borze s kriptovalutami Bitstamp, ki sta jo ustanovila Slovenca Nejc Kodrič in Damian Merlak:

Nejc Kodrič, Damian Merlak
Novice Hoteli, potovanja in tesle: slovenski kriptomilijonar bogastva ne skriva

Kot je razvidno z zgornje objave na Twitterju, je ključna beseda pri takšnih prevarah giveaway (podarjanje).

Goljufi potencialne žrtve poskusijo prepričati, da določeno podjetje ali posameznik podarja več sto ali več tisoč enot kriptovalute bitcoin ali ethereum vsem, ki se bodo podvizali in svojo udeležbo potrdili z nakazilom od 0,1 pa tudi do 5 bitcoinov ali ethrov. Kdor bo "ujel" vlak, bo nazaj dobil tudi desetkrat toliko, vsem preostalim pa bo vrnjen njihov prvotni vložek.

Xaurum
Novice Slovenci, ki so gradili vile na Krku in hrumeli z lamborghiniji, zaviti v molk

V resnici nazaj nihče ne dobi ničesar. Ves denar poberejo goljufi, ki pa svoje žrtve s hordo lažnih profilov na Twitterju vendarle poskusijo prepričati, da so drugi dobili obljubljene kriptovalute in da je zadeva legitimna.

Primer objav lažnih profilov na Twitterju, ki v podporo prevari pišejo, da so nazaj res dobili več bitcoinov, kot so jih vložili, in da gre nedvomno za pravo stvar.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Primer objav lažnih profilov na Twitterju, ki v podporo prevari pišejo, da so nazaj res dobili več bitcoinov, kot so jih vložili, in da gre nedvomno za pravo stvar. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Binance, po volumnu trgovanja največja borza s kriptovalutami na svetu, ima že od februarja lani na vrhu svojega profila na Twitterju pripeto opozorilo, da naj uporabniki nikar ne nasedajo tovrstnim obljubam in da bodo izgubili ves denar, ki ga bodo vložili. Poudarjajo tudi, da oni (in druga podobna podjetja) uporabnikov nikoli ne bodo prosili, naj svoje kriptovalute pošiljajo kamorkoli:

Preberite tudi:

Tobiasz Niemiro
Novice V gozdu našli mrtvega serijskega podjetnika: so ga pokopali bitcoini?
Ruja Ignatova, Konstantin Ignatov
Novice Je niti v ozadju novačenja Slovencev v ljubljanskih hotelih vlekla mafija?
Slovenija kripto
Novice Hvalnica Sloveniji: To je država, po kateri se je treba zgledovati
Mastercard
Novice Mastercard delo ponudil posebnim specialistom in sprožil val govoric
Ne spreglejte