Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
20. 6. 2017,
5.55

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

2

Natisni članek

Volkswagen

Torek, 20. 6. 2017, 5.55

6 let, 6 mesecev

Pogovor z direktorjem znamke Volkswagen v Sloveniji

Volkswagnov polo z velikimi slovenskimi načrti

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,33

2

Volkswagen polo - svetovna premiera Berlin | Foto Volkswagen

Foto: Volkswagen

Pri slovenskem zastopniku znamk največjega evropskega proizvajalca avtomobilov, koncerna Volkswagen, Porscheju Slovenija so silovito začeli leto, saj so v prvih štirih mesecih prodali kar 5063 vozil. Do konca leta je pred njimi še zelo pestro dogajanje, saj bodo v Slovenijo pripeljali še kar nekaj zanimivih novih modelov. Med najpomembnejšimi pa bo nova generacija pola.

Napad na slovenskega prodajnega prvaka

Glede prodajnih načrtov pola, ki v Slovenijo pride v drugi polovici leta, Marko Škriba pravi: "Letošnji cilj je prodati 300 vozil, medtem ko za leto 2018 načrtujemo bistveno višjo številko predvsem na račun tega, ker bomo vozilo prodajali vse leto." | Foto: Arhiv Porsche Slovenija Glede prodajnih načrtov pola, ki v Slovenijo pride v drugi polovici leta, Marko Škriba pravi: "Letošnji cilj je prodati 300 vozil, medtem ko za leto 2018 načrtujemo bistveno višjo številko predvsem na račun tega, ker bomo vozilo prodajali vse leto." Foto: Arhiv Porsche Slovenija Prejšnji teden smo bili na svetovni premieri nove, 6. generacije enega najpomembnejših in najbolj prodajnih modelov te znamke, pola. Ta avtomobil je pomemben igralec tudi na slovenskih cestah, saj nastopa v prodajno najmočnejšem segmentu našega avtomobilskega trga. O tem, kakšen je slovenski potencial novega pola, za katerega pri Volkswagnu pravijo, da je najnaprednejši mali avtomobil na svetu in da je pripravljen na višjo ligo, smo se pogovarjali z Markom Škribo, ki v Slovenji vodi znamko Volkswagen.

Lahko torej največji polo vseh časov, "oborožen" v visoko tehnologijo iz golfa in passata, ogrozi krono najbolj prodajanega slovenskega avtomobila in svojega velikega tekmeca Renaultovega clia? Marko Škriba se zaveda, da bo bitka za prestol težka, še posebej, ker se je clio znova vrnil na proizvodnje trakove novomeške tovarne.

"Polo predstavlja enega izmed treh najpomembnejših prodajnih stebrov koncerna Volkswagen. Prav tako predstavlja velik delež tudi v naši slovenski prodajni strukturi. Clio na drugi strani pa je že od nekdaj na našem trgu tisti domači 'slovenski' model. Ta status gre pripisati predvsem zaslugi, da so ga in ga spet izdelujejo tudi v Novem mestu. Ali nam bo s polom uspelo prehiteti njegove prodajne številke, je za zdaj še prezgodaj govoriti, bomo pa s polom zagotovo poskušali privabiti čim več kupcev ter se v tem konkurenčnem razredu poizkusili čim bolj približati cliu.

Prvi mož Volkswagna, Dr. Herbert Diess, je na svetovni premieri pola 6. generacije v Berlinu poudaril, da avtomobil spada v višjo ligo kompaktnega razreda, da s tehnologijo postavlja nove standarde konkurence. | Foto: Volkswagen Prvi mož Volkswagna, Dr. Herbert Diess, je na svetovni premieri pola 6. generacije v Berlinu poudaril, da avtomobil spada v višjo ligo kompaktnega razreda, da s tehnologijo postavlja nove standarde konkurence. Foto: Volkswagen

Bo polo stopil iz sence velikega golfa?

Volkswagen polo - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Pri Volkswagnu pravijo, da polo ne bo več le avtomobil tistih kupcev, ki si golfa ne morejo privoščiti. Kaj pa Slovenija? Marko Škriba meni, da polo pri nas ne bo vplival na prodajo golfa. Glede delitve kupcev pa pravi:

"Z novim polom ciljamo predvsem na mlajšo generacijo ljudi, ki si želijo več individualnosti pri izbiri barv ter opreme. Novega pola bo namreč mogoče opremiti s kar 14 različnimi zunanjimi barvami ter 17 različnimi dekorativnimi elementi. Te pestrosti namreč prenovljeni golf ne ponuja, zaradi tega se kupci med obema modeloma razlikujejo. Menim, da novi polo ne bo vplival na prodajo prenovljenega golfa. Ljudje, ki kupujejo golf, v veliki večini ne razmišljajo o polu, ampak se pri izbiri avtomobila odločajo med drugimi konkurenti, ki ponujajo svoj model v 'golfovem' razredu.

Na premieri v Berlinu je bilo veliko govora o tem, da želi novi polo postati avtomobil prve izbire, da se želi otresti statusa golfove cenejše rezerve. | Foto: Volkswagen Na premieri v Berlinu je bilo veliko govora o tem, da želi novi polo postati avtomobil prve izbire, da se želi otresti statusa golfove cenejše rezerve. Foto: Volkswagen

Slovenska ponudba v razredu kompaktnih je zelo velika

Volkswagen polo - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Glede na dejstvo, da ima polo tudi pod koncernsko streho dva zelo močna konkurenta, novo Seatovo ibizo in uveljavljeno, praktično in cenovno zelo dostopno Škodino fabio, bo njegova tržna prodornost v veliki meri odvisna tudi od cenovne dostopnosti. Po mnenju Škribe bo njegova ključna prednost v pestri ponudbi opreme: "Polo je bil že pri sedanji generaciji cenovno konkurenčen model. Svoje kupce bo prepričal predvsem s svojo serijsko ter dodatno opremo, ki jo bo mogoče naročiti."

Ob tem pa ne gre pozabiti, da je najbolj prodajan avtomobilski razred slovenskega trga izredno konkurenčen. Polu bodo poleg Renaulta nasproti stali tudi številni drugi tekmeci. Koncern PSA, pa prodorna korejska velikana Hyundai in Kia ter Toyota, Ford, Opel, Honda, cenovno zelo ugoden Suzuki … Kompaktnim malčkom pa zlasti v višjih in nekoliko dražjih stopnjah opreme "v zelje" močno hodijo še kompaktni športni terenci.

Volkswagen polo - svetovna premiera Berlin | Foto: Volkswagen Foto: Volkswagen

V Wolfsburg na pogajanja za dobro slovensko ceno

Volkswagen polo - svetovna premiera | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Glede ključnih adutov pola 6. generacije Marko Škriba izpostavlja bogato tehnično vsebino tudi varnostno, se pa zaveda, da bo treba v tovarni za slovenski uspeh najprej dobro izpeljati pogajanja za konkurenčno slovensko ceno:

"Ključna vsebina bo predvsem vsa oprema, ki jo bo novi polo ponujal serijsko. Že vstopna različica z opremo trendline bo denimo serijsko opremljena s sistemom Front assist, za preprečevanje naleta s funkcijo za prepoznavanje pešcev, pa s klimatsko napravo, LED dnevnimi lučmi in Bluetooth povezavo. Polo nastopa v segmentu, ki je cenovno zelo občutljiv, zato bo tudi cena imela velik vpliv na prodajo modela. Zato se v pogajanjih s tovarno trudimo, da bo cena novega z več vsebine primerljiva s predhodnikom."

Visoko na slovenski lestvici

Glede pomena pola oziroma njegovo uvrstitev na slovensko lestvico te znamke, ki je v letošnjem letu že bogatejša za prenovljenega golfa, prihaja pa še mali športni terenec T-roc, Škriba pravi:

"Vsi modeli, ki ste jih omenili, imajo velik pomen za slovenski trg. Seveda smo najbolj v pričakovanju glede novega T-roca, ki predstavlja model, katerega segment je v zadnjih letih postal izredno pomemben. So pa vsi modeli enako pomembni za nas, saj vsi v svojih segmentih kotirajo najvišje, tudi polo." | Foto: Volkswagen "Vsi modeli, ki ste jih omenili, imajo velik pomen za slovenski trg. Seveda smo najbolj v pričakovanju glede novega T-roca, ki predstavlja model, katerega segment je v zadnjih letih postal izredno pomemben. So pa vsi modeli enako pomembni za nas, saj vsi v svojih segmentih kotirajo najvišje, tudi polo." Foto: Volkswagen

Ne spreglejte