Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
20. 6. 2016,
10.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

1

Natisni članek

Toyota

Ponedeljek, 20. 6. 2016, 10.31

6 let, 7 mesecev

Kako je Brad Pitt videl največjo športno tragedijo Toyote po 18 letih

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

1

Sainz Moya 1998

Tako kot so včeraj tik pred ciljem ostali brez prve zmage na 24-urni dirki v Le Mansu, je leta 1998 Toyota ostala tudi brez naslova svetovnega prvaka v reliju. Kruta športna usoda se je obakrat na zelo podoben način poigrala z moštvom največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu.

Pet minut pred koncem je vodilna toyota ostala brez moči v motorju Vodilni Toyotin prototip je 5 minut pred koncem ostal brez moči. | Foto: Vodilni Toyotin prototip je 5 minut pred koncem ostal brez moči.

Ko je včeraj v Le Mansu, le pet minut manj kot 24 ur po tistem, ko je v soboto hollywoodski zvezdnik Brad Pitt zamahnil s štartno zastavico, odpovedal vodilni dirkalnik Toyote, so se v japonskem moštvu zagotovo spomnili že takega vidnega scenarija.

Japonci so dokaj stoično prenesli pravo športno tragedijo, v kateri se je v prah sesul ves trud zadnjega leta, člani moštva iz drugih držav so tudi prek socialnih omrežij bolj čustveno delili svoje razočaranje. Še pred enim letom je imela Toyota v boju s Porschejem in Audijem povsem nekonkurenčni prototip, a nato so letošnjega izdelali povsem na novo.

Šestvaljni motor je zamenjal osemvaljnega, uporabili so litij-ionske baterije in celoten koncept bi jih skoraj pripeljal do zmage. Ker Kazuki Nakajima zadnjega kroga ni odpeljal v predpisanem času, je najhitrejša toyota francoske dirke ostala celo brez uvrstitve na zmagovalne stopničke.

Video - Štartna zastavica v rokah Brada Pitta:

"Mojih grdih besed in vržene čelade skozi zadnje steklo se še danes vsi spominjajo. Ljudje me skoraj bolj poznajo po tem dogodku kot vseh športnih uspehih," nam je pred časom povedal Luis Moya. | Foto: "Mojih grdih besed in vržene čelade skozi zadnje steklo se še danes vsi spominjajo. Ljudje me skoraj bolj poznajo po tem dogodku kot vseh športnih uspehih," nam je pred časom povedal Luis Moya.

Toyoti je kruta usoda že pred 18 leti prekrižala načrte

Verjetno si v tistem trenutku nihče ni bolj predstavljal razočaranja in obupa Toyotinih voznikov, inženirjev in članov moštva kot Carlos Sainz in Luis Moya. Španca sta bila leta 1998 tovarniška voznika Toyote v svetovnem prvenstvu v reliju. Na zadnji dirki v Veliki Britaniji bi jima že peto mesto zadoščalo za tretji naslov svetovnega prvaka. Držala sta ga vse do zadnje hitrostne preizkušnje, ko jima je 300 metrov pred ciljem odpovedal motor. Tudi Sainz in Moya sta takrat cilj relija dobesedno videla, a ostala brez naslova svetovnega prvaka.

Video – Kako je Sainz leta 1999 s toyoto corollo WRC izgubil naslov svetovnega prvaka 300 metrov pred ciljem:

Ne spreglejte