Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
2. 7. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Citroen

Sobota, 2. 7. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Od leta 2002 je Citroën v Sloveniji prodal 13.347 vozil C3

Citroën C3: proizvodnja Slovakom, prestižni boj tudi z Volkswagnom in Toyoto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
citroen c3

Novi citroën C3 bo ena najpomembnejših avtomobilskih novosti letošnjega leta. Francozi z njim nagovarjajo mlajše voznike in želijo znaten del prodajne pogače največjega avtomobilskega razreda v Evropi. Citroën s C3-jem tudi v dirkaški šport.


Novi citroën C3: praktičen in minimalističen avtomobil, ki snema promet

Slovenija obožuje "cliov" avtomobilski razred, Evropa že stavi na crossoverje


Francoski adut za razred, kjer je lani nov avtomobil kupilo 2,7 milijona Evropejcev

Že zdaj je jasno, da bo novi C3 ena glavnih zvezd jesenskega avtomobilskega salona v Parizu. To je novi avtomobil razreda majhnih vozil, ki za zdaj v Evropi še ostaja prodajno najuspešnejši. Lani so evropski vozniki kupili 2,7 milijona novih osebnih avtomobilov tega razreda.

V primerjavi s predhodnikom bo novi C3 daljši za pet centimetrov, širši za dva centimetra, medosna razdalja pa je daljša za kar sedem centimetrov. | Foto: V primerjavi s predhodnikom bo novi C3 daljši za pet centimetrov, širši za dva centimetra, medosna razdalja pa je daljša za kar sedem centimetrov.

Z novim C3 znižati povprečno starost kupcev citroënov v Evropi

Citroën je pri novi generaciji C3 povzel drznejšo in predvsem svežo obliko modela C4 cactus ter prečiščeno, dobesedno minimalistično notranjost.

Citroën želi s C3 pridobiti nove kupce, še posebej tiste mlajše. Če je danes povprečna starost evropskega kupca citroëna 59 let, želijo Francozi tudi s C3 to starost znižati na 50 let.

Notranjost je prečiščena in podobno kot zunanjost prilagojena različnim kombinacijam opreme, oblazinjenja in barv. | Foto: Notranjost je prečiščena in podobno kot zunanjost prilagojena različnim kombinacijam opreme, oblazinjenja in barv.

Daljši in širši, opazno daljša tudi medosna razdalja citroen c3 | Foto:

V primerjavi s predhodnikom bo novi C3 daljši za pet centimetrov, širši za dva centimetra, tudi medosna razdalja je daljša kar za sedem centimetrov. To bi moralo avtomobilu prinesti več prostora v notranjosti. Znano je, da bo osnovna prostornina prtljažnika znašala 300 litrov.

Temu dodajo velik razpon barvnih kombinacij, osempalčni zaslon na sredinski konzoli in zanimivo vgrajeno kamero v vzvratno ogledalo, ki snema promet pred avtomobilom.

Citroën med testiranjem dirkalnika WRC za prihodnje leto na Finskem. | Foto: Citroën med testiranjem dirkalnika WRC za prihodnje leto na Finskem.

Dinamična kampanja za novi C3: citroën bo resen "plejer" svetovnega reli prvenstva 2017

Citroën je še pred uradnim razkritjem novega C3 izkoristil prototip avtomobila in iz njega naredil dirkalnik WRC po novih tehničnih pravilih za leto 2017. Potem ko je kazalo, da se bo Citroën po slovesu Sebastiena Loeba, devetkratnega svetovnega prvaka v reliju z različnimi citroëni, postopno umaknil iz avtomobilskega športa, bodo zdaj dejansko izkoristili svoj silni "know-how" ter na krilih nove generacije dirkalnikov WRC vstopili v svetovno prvenstvo za neposredni obračun s Volkswagnom, Toyoto, Hyundaiem in posredno tudi Fordom.

Ker lahko dirkalnike WRC za leto 2017 označimo celo za moderno reinkarnacijo znamenitih avtomobilov skupine B iz 80. let, bi si Citroën težko zamislil bolj dinamično kampanjo za novega C3. Dirkalniki bodo širši (največja dovoljena širina bo 1,87 metra), imeli bodo atraktivne aerodinamične pakete, večjo moč motorja in večji podtlak. Na cestah bodo torej precej hitrejši kot obstoječi dirkalniki na najvišji ravni svetovnega relija.

Citroën je novi dirkalnik C3 WRC že testiral na razritih cestah v Franciji, blatu Portugalske in hitrih cestah na Finskem.

Video - novi citroën C3 v dirkaški preobleki WRC:

Avtomobil bo seveda podpiral tudi moderno povezavo oziroma zrcaljenje z aplikacijami na pametnih telefonih. | Foto: Avtomobil bo seveda podpiral tudi moderno povezavo oziroma zrcaljenje z aplikacijami na pametnih telefonih.

Proizvodnja Slovakom, koliko C3-jev v Slovenijo?

C3 je priljubljen model tudi na slovenskem trgu. Od spomladi leta 2002 do danes je Citroën v Sloveniji prodal 13.347 vozil C3, kar predstavlja 13,5-odstotni delež celotne prodaje francoske znamke v Sloveniji.

Citroën bo proizvodnjo modela C3 z novo generacijo preselil iz Francije na Slovaško. V tovarni koncerna PSA v Trnavi bo C3 zasedel več kot polovico proizvodnih kapacitet in do leta 2018 bodo po napovedih direktorja tovarne Remija Girardona proizvodno povečali še za 20 odstotkov, na 360 tisoč vozil letno.

Ne spreglejte