Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2017,
11.15

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirović

Natisni članek

advertorial Motorist Agencija RS za varnost prometa Vozimo pametno

Ponedeljek, 3. 4. 2017, 11.15

2 meseca

Varno v novo motoristično sezono

Ne prehitevajte življenja. Motorist za vedno! #video

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Foto: Klemen Korenjak

Video: Dean Gostimirović

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) : Ne prehitevajte življenja! Motorist za vedno. | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Izkušeni motoristi pravijo, da je motocikel še vedno tista največja svoboda, ki jo človeku lahko ponudi sodobna mobilnost. A pot v svobodo mora biti vselej odgovorna in polna zavedanja, da si vsak pravi motorist sam piše usodo v vrsticah motorističnega dnevnika. Zato ne prehitevajte življenja, spomine pišite vi, ne drugi o vas. Uživajte življenje!

Vklopite varovalke življenja

Zima pusti nevarne posledice ne vozni površini. | Foto: Klemen Korenjak Zima pusti nevarne posledice ne vozni površini. Foto: Klemen Korenjak Izkušeni motorist Peter Kavčič, urednik motociklizma v reviji Avto magazin in moto-magazin.si,  glede varnosti motoristov na cestah pove dovolj zgovorno misel: "Jaz vedno pravim, da cesta ni dirkališče. Dirkališče napake odpušča, cesta jih ne."

Peter poudarja, da ob prvih spomladanskih dneh, ko človek sede na motor, absolutno ne sme biti prva misel, kako v zavoju pritisniti s kolenom na tla. "Cesta je v prvih spomladanskih dneh tako nepredvidljiva in tudi ljudje preprosto niso pripravljeni tako kot sredi sezone, ne motoristi ne vozniki v avtomobilih in drugih vozilih. Preprosto glava še ni tam, kjer je bila ob koncu sezone, ko si navajen na vožnjo in imaš motoristično izostrene reflekse. Preprosto moraš začeti bolj umirjeno, moraš iti bolj počasi in si res vzeti ogromno rezerve. Ta varovalka ponavadi manjka ljudem."

Peter opozarja, da je treba veliko predvidevati in biti še bolj previden: "Me vidijo, bo kdo priletel z leve ali desne, me je človek, ki vozi pred menoj, videl, sem jaz videl, da obrača glavo in bo začel zavijati levo, še preden bo vklopil smerokaz? Vsa ta predvidevanje so ključna, če hočeš do konca sezone pripeljati v enem kosu. Ko nekdo zavije, potem ko te je spregledal, si žal že na tleh."


Glas iz urgence: "Poškodbe so izjemno hude, veliko jih umre že na kraju nesreče"

Prvoosebni kruti vsakdan ljubljanskega reševalca na motorju #video

Motoristi, ki rešujejo življenja: čakanje na klic in novo nesebično misijo


Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno! Agencija za varnost prometa želi pred glavno motoristično sezono, ki se je zaradi lepega vremena letos začela že zgodaj, tako motoriste kot vse preostale udeležence v prometu opozoriti na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti. Motoriste poziva k uporabi zaščitne opreme in čelade ter k razmeram na cesti prilagojeni hitrosti vožnje oziroma upoštevanju omejitev hitrosti. | Foto: Klemen Korenjak Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno! Agencija za varnost prometa želi pred glavno motoristično sezono, ki se je zaradi lepega vremena letos začela že zgodaj, tako motoriste kot vse preostale udeležence v prometu opozoriti na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti. Motoriste poziva k uporabi zaščitne opreme in čelade ter k razmeram na cesti prilagojeni hitrosti vožnje oziroma upoštevanju omejitev hitrosti. Foto: Klemen Korenjak

Če si prehiter, nimaš možnosti, ko ti nekdo zapre pot! V tisti sekundi se lahko samo še ...

Izkušeni motorist Peter Kavčič opozarja: "Lahko imaš najdražjo in najboljšo možno zaščitno opremo, a fizika ob padcu naredi svoje. Nikakor ne gre misliti, da če tako opremljen padeš po tleh, da se ti ne more zgoditi kaj hudega. Zaščitna oprema je zelo pomembna, nujna, ampak čudežev ne more narediti." | Foto: Peter Kavčič, osebni arhiv Izkušeni motorist Peter Kavčič opozarja: "Lahko imaš najdražjo in najboljšo možno zaščitno opremo, a fizika ob padcu naredi svoje. Nikakor ne gre misliti, da če tako opremljen padeš po tleh, da se ti ne more zgoditi kaj hudega. Zaščitna oprema je zelo pomembna, nujna, ampak čudežev ne more narediti." Foto: Peter Kavčič, osebni arhiv Peter izpostavlja to, da lahko vsak motorist veliko naredi za lastno varnost z ročico plina, brez pretiravanj v naseljih in križiščih. Če si prehiter, te voznik v avtomobilu izsili, ker te preprosto spregleda, saj te ne more videti. Opozarja, da se tam, kjer je omejitev 60, ne smeš in ne moreš peljati 120 kilometrov na uro: "Sam sem skozi leta izkušenj ugotovil, da je najvarnejši prilagojen tempo, upočasnil sem, zato sem danes še vedno tukaj. Vozim se in še vedno uživam na motorju. Moje sporočilo je: fantje, pojdite na motor, uživajte, ampak ne pozabite, da ste med najranljivejšimi v prometu. To ne pomeni, da vas mora biti strah, ampak da predvidevate in vozite pametno. Ne voziti tako hitro, kot mislite, da lahko, ampak vozite počasneje. V prvi vrsti moraš paziti na druge, ker tako najbolj paziš tudi nase. Širite si motoristična obzorja in preizkusite tudi kaj drugega kot le motor, ki ga vozite sami. Preizkusite na primer terensko vožnjo za piljenje občutkov, pojdite na tečaje varne vožnje, kjer vam bodo inštruktorji nazorno pokazali, kaj pomeni hitrost. To vam bo dalo misliti o tem, kakšen so razlike v zavornih poteh pri 40, 60, 80 ali 120 kilometrih na uro. Hitro vam bo postalo jasno, da če ti nekdo zapre pot, ko si prehiter, v resnici res nimaš možnosti. Lahko se samo še odločiš, ali boš šel pod avtomobil oz. tovornjak ali poletel prek njega. V tisti sekundi se lahko odločiš samo še to. Jaz ob vsaki vožnji s sabo nosim zavedanje, da imam doma tri otroke in ženo, ki jih imam rad, oni pa imajo radi mene."

Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije ozko silhueto motorista, oddaljenega 30 metrov, zato se morajo vozniki vedno prepričati o prosti poti, motorist pa mora prilagoditi hitrost. Voznik bo izsilil prednost nehote, če bo motorist prehiter, ker ga bo preprosto spregledal.  | Foto: Klemen Korenjak Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije ozko silhueto motorista, oddaljenega 30 metrov, zato se morajo vozniki vedno prepričati o prosti poti, motorist pa mora prilagoditi hitrost. Voznik bo izsilil prednost nehote, če bo motorist prehiter, ker ga bo preprosto spregledal. Foto: Klemen Korenjak

Od 22 lani tragično ponesrečenih motoristov jih je 18 nesrečo povzročilo

Vsaka nova sezona je nov začetek. Strpnost, pozornost in predvidevanje pri tem igrajo ključno vlogo za večjo varnost motoristov, kolesarjev, pešcev in voznikov.  | Foto: Klemen Korenjak Vsaka nova sezona je nov začetek. Strpnost, pozornost in predvidevanje pri tem igrajo ključno vlogo za večjo varnost motoristov, kolesarjev, pešcev in voznikov. Foto: Klemen Korenjak Agencija za varnost prometa želi pred glavno motoristično sezono, ki se je zaradi lepega vremena letos začela že zgodaj, tako motoriste kot vse preostale udeležence v prometu opozoriti na strpno in preudarno vožnjo ter na dodatno previdnost na cesti. Motoriste poziva k uporabi zaščitne opreme in čelade ter k razmeram na cesti prilagojeni hitrosti vožnje oziroma upoštevanju omejitev hitrosti.

V tem času je namreč asfaltna površina še hladna in tako ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zimskega posipa, pa tudi sposobnosti motoristov se lahko v nekaj mesecih neuporabe motorja nekoliko zmanjšajo. Pred daljšo vožnjo si je zato priporočljivo osvežiti spomin s treningom na poligonu ali krajšo kondicijsko vožnjo. Pri tem naj motoristi nosijo svetla odsevna oblačila in imajo vedno prižgane luči.

Tako Andraž kot Peter pravita, da je fizična pripravljenost motorista zelo pomembna za varnejšo vožnjo. Spomladi telo še ni v optimalni formi za brezhibno izpeljane manevre, ki lahko preprečijo nesrečo. Peter v razmislek pove, da ni veliko motoristov, ki bi znali izvesti prvino "levjega skoka". Ta ti lahko ob padcu reši življenje ali  ublaži posledice nesreče. "Fizična priprava je neka osnova. Hitreje ko pelješ, bolje moraš biti fizično pripravljen in boljše reflekse moraš imeti. Vse to je povezano," pravi Peter Kavčič.   | Foto: Klemen Korenjak Tako Andraž kot Peter pravita, da je fizična pripravljenost motorista zelo pomembna za varnejšo vožnjo. Spomladi telo še ni v optimalni formi za brezhibno izpeljane manevre, ki lahko preprečijo nesrečo. Peter v razmislek pove, da ni veliko motoristov, ki bi znali izvesti prvino "levjega skoka". Ta ti lahko ob padcu reši življenje ali ublaži posledice nesreče. "Fizična priprava je neka osnova. Hitreje ko pelješ, bolje moraš biti fizično pripravljen in boljše reflekse moraš imeti. Vse to je povezano," pravi Peter Kavčič. Foto: Klemen Korenjak

"V lanskem letu jih je od 22 umrlih voznikov motorjev kar 18 samih povzročilo nesrečo, največ nesreč pa so povzročili vozniki z manj kot petletnimi vozniškimi izkušnjami. Naš nasvet motoristom je zato predvsem, naj nikar ne podcenjujejo voznih razmer ob začetku sezone, saj je vozišče še hladno, na njem pa so tudi udarne jame in pesek. Naj ne precenjujejo svojih vozniških sposobnosti ob dejstvu, da že pol leta niso vozili motorja," opozarja Igor Velov, direktor Agencije za varnost prometa.

Letošnje preventivne aktivnosti povezuje slogan Ne prehitevaj življenja. Motorist za vedno!. Značilno za prometne nesreče motoristov je, da se pripetijo predvsem v toplih mesecih oz. v času motoristične sezone med aprilom in oktobrom. Nesreče motoristov se najpogosteje zgodijo ob koncih tedna, v popoldanskem času, kar je povezano predvsem z življenjskim slogom in odnosom do motornih koles – vožnja z motornim kolesom je namreč prej hobi kot nuja. Najpogosteje so v prometnih nesrečah udeleženi vozniki športnih motorjev.


Varnostna blazina motoristov: Po aktivaciji je brez težav sprejel udarce s kijem #video


Motorist se nikoli ne sme zanašati na to, da bo cesta vrhunska. Vedno si je treba pustiti nekaj rezerve, izhod v sili. Treba je predvidevati in gledati dovolj daleč pred seboj. Dober motorist vedno gleda daleč naprej in išče linijo. Če nisi prehiter in nepozoren, se tudi v zavoju, polnem peska, da poiskati tistih 20 ali 50 centimetrov širine avtomobilske kolesnice, kjer peska ni. Na tak način si lahko tudi rešiš življenje, pravi Peter Kavčič. | Foto: Klemen Korenjak Motorist se nikoli ne sme zanašati na to, da bo cesta vrhunska. Vedno si je treba pustiti nekaj rezerve, izhod v sili. Treba je predvidevati in gledati dovolj daleč pred seboj. Dober motorist vedno gleda daleč naprej in išče linijo. Če nisi prehiter in nepozoren, se tudi v zavoju, polnem peska, da poiskati tistih 20 ali 50 centimetrov širine avtomobilske kolesnice, kjer peska ni. Na tak način si lahko tudi rešiš življenje, pravi Peter Kavčič. Foto: Klemen Korenjak

Ne pozabite na opremo!

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) : Ne prehitevajte življenja! Motorist za vedno. | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Motorista ne ščiti karoserija z zmečkljivimi conami, ki ob udarcu absorbirajo energijo. Nima varnostnega pasu, zračne blazine pa le počasi prodirajo v varnostno opremo motorista in ne ponujajo enako učinkovite zaščite kot tovrstni sistemi zračnih blazin in zaves v avtomobilu.

Ravno tako ima motor na voljo manj asistenčnih sistemov za preprečevanje nesreče kot avtomobil. Kljub vsemu pa motorist ima na voljo določeno zaščitno opremo, ki je kot njegova druga koža.

Javna agencija RS za varnost prometa (AVP) : Ne prehitevajte življenja! Motorist za vedno. | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Tudi z njo je še vedno zelo ranljiv, saj usnje, ščitniki za hrbtenico, rokavice, škornji in tudi čelada kot eden najpomembnejših kosov opreme ne morejo narediti čudežev ob naletu.

Pomembno je, da je oprema dovolj kakovostna, dobro vzdrževana in da jo ob kakršnihkoli znakih obrabe ali poškodbe nadomestimo z novo. Ključna za boljšo varnost motorista je tudi vidnost. Priporočljivo je, da je oprema v živih barvah in opremljena z odsevnimi elementi.

Med varnostnimi sistemi, ki ne smejo manjkati na sodobnem motociklu, je zagotovo najpomembnejši zavorni sistem ABS, ki lahko zelo učinkovito pomaga rešiti kritično situacijo. V nepredvidljivih spremembah vozne površine zelo prav pride tudi sistem za nadzor zdrsa pogonskega kolesa. | Foto: Klemen Korenjak Med varnostnimi sistemi, ki ne smejo manjkati na sodobnem motociklu, je zagotovo najpomembnejši zavorni sistem ABS, ki lahko zelo učinkovito pomaga rešiti kritično situacijo. V nepredvidljivih spremembah vozne površine zelo prav pride tudi sistem za nadzor zdrsa pogonskega kolesa. Foto: Klemen Korenjak

"Ne govorimo o ljudeh, motoristih, ki so prehitri. Taki v resnici na cesti sploh nimajo kaj iskati. Pogovarjamo se o normalnih ljudeh, varnosti motoristov, ki se zavedajo odgovornosti. Odgovornosti, da tam kjer je omejitev 50 ali 60, skozi ne morejo in ne smejo »prileteti« 120," pravi izkušeni motorist Peter Kavčič. Izkušeni in predvsem odgovorni motoristi adrenalin sproščajo in izkušnje ter občutke nabirajo v varnem okolju, na dirkališču z urejenimi varnostnimi conami. | Foto: Peter Kavčič, osebni arhiv "Ne govorimo o ljudeh, motoristih, ki so prehitri. Taki v resnici na cesti sploh nimajo kaj iskati. Pogovarjamo se o normalnih ljudeh, varnosti motoristov, ki se zavedajo odgovornosti. Odgovornosti, da tam kjer je omejitev 50 ali 60, skozi ne morejo in ne smejo »prileteti« 120," pravi izkušeni motorist Peter Kavčič. Izkušeni in predvsem odgovorni motoristi adrenalin sproščajo in izkušnje ter občutke nabirajo v varnem okolju, na dirkališču z urejenimi varnostnimi conami. Foto: Peter Kavčič, osebni arhiv

Kako vi začnete novo motoristično sezono?

  • Na sezono se pripravljam že pozimi. Vedno se na motocikel usedem s spoštovanjem.
    59,35 %
    92 glasov
  • Nič posebnega, motocikel imam v krvi in uživam v hitri vožnji.
    3,23 %
    5 glasov
  • Vozim se vse leto. Vedno spoštujem predpise in veliko pozornosti posvečam prometu okoli sebe.
    10,97 %
    17 glasov
  • Nisem motorist, a sem kot voznik pozoren na prve tople dni in začetek motoristične sezone.
    26,45 %
    41 glasov
Oddanih 155 glasov
Ne spreglejte