Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 3. 2017,
19.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

kolesarji motoristi UKC Ljubljana Policija

Ponedeljek, 13. 3. 2017, 19.00

6 let, 6 mesecev

"Naj bo vožnja z motorjem in kolesom varna in uvidevna!" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Motorist v zavoju | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

S toplejšimi dnevi in bližajočim se začetkom pomladi prihaja tudi sezona, ko bodo ceste v večjem številu zasedli tudi kolesarji in motoristi. Ti pa spadajo med ranljivejše udeležence prometa, zato policisti in zdravniki pozivajo k varni in uvidevni vožnji.

Bliža se začetek motoristične sezone, na ulicah in cestah po Sloveniji je vsak dan več kolesarjev. Zdravniki in policisti opozarjajo na nevarnosti prehitre in neprevidne vožnje ter posledice prometnih nesreč.

Pogostejše poškodbe se začnejo že v sredini marca

Število nesreč v zadnjih letih ne raste, je pa zato več smrtnih primerov, pravi vodja Urgentnega kirurškega bloka Kirurške klinike UKC Ljubljana Anže Kristan: "Prihajamo v obdobje, ko začne naraščati število prometnih nesreč motoristov in kolesarjev, ki vrh dosežejo v toplejših mesecih. Žal moram povedati, da se še pogostejše poškodbe začenjajo že v sredini marca in trajajo vse do oktobra."

Veliko jih umre že na kraju nesreče

"Poškodbe so izjemno hude. Veliko jih umre že na kraju nesreče. Poškodbe za naše zdravstvene ekipe pomenijo več dela, več diagnostike, več operativnih posegov in več operacijskih timov, kar vpliva na delo celotne kirurške urgence. Zato se lahko zgodi, da je gneča na urgenci bistveno večja, ker skrbimo za veliko najtežjih poškodovancev," je še povedal Kristan.

Prav začetek sezone je za motoriste najnevarnejši, saj poleg tega, da po zimskem premoru še niso v pravi formi, precejšnji izziv predstavljajo tudi razmere na cestah. Te so zahtevne, saj so ceste še v slabem stanju. Na njih je pesek od zimskega posipavanja, novonastale udarne jame, ob hladnih jutrih in večerih pa je ponekod še vedno mogoča tudi poledica.
 

"Kolesarji in motoristi ne spoštujejo dovolj prometnih pravil"

"Policija ugotavlja, da se število prometnih nesreč veča in s tem tudi število hudo poškodovanih," pa statistiko bolj pesimistično tolmači Matjaž Leskovar iz Sektorja prometne policije v Upravi uniformirane policije na Generalni policijski upravi in za to krivi slabo vozniško kulturo kolesarjev in motoristov: "Ugotavljamo, da tako kolesarji kot motoristi ne spoštujejo dovolj prometnih pravil. Z agresivno vožnjo povzročajo nevarnost sebi in drugim. Prosimo vse, naj spoštujejo cestnoprometne predpise, naj se zaščitijo in naj skrbijo predvsem sami zase, naj prilagodijo hitrost razmeram na cesti in upoštevajo varnostno razdaljo."

Motoristi naj bodo primerno zaščiteni, naj uporabljajo čelado, kombinezon, rokavice, škornje. Pred prvo vožnjo naj servisirajo motorna kolesa, prav tako pa naj tudi kolesarji pregledajo svoja kolesa, še poziva Leskovar, ki motoristom priporoča udeležbo na tečajih varne vožnje, kolesarjem pa uporabo zaščitnih čelad tudi v mestih: "Držijo naj se cestnoprometnih predpisov in uporabljajo vidno zaščitno opremo, še posebej pa naj s čeladami opremijo otroke."

Nekateri potrebujejo zdravstveno nego vse življenje

Nesreče motoristov in kolesarjev predstavljajo približno pet odstotkov vseh poškodovancev, ki jih oskrbijo v Urgentnem kirurškem bloku Kirurške klinike UKC Ljubljana. Ti poškodovanci predstavljajo kar 14 odstotkov izgube v poslovanju Kirurške klinike (oziroma 1,1 milijona evrov), pa je pojasnil Matjaž Tavčar, poslovni direktor Kirurške klinike UKC Ljubljana.

Kristan je ob tem dodal, da že ta strošek pokaže, da gre za izjemno hude poškodbe, in sicer glave, hrbtenice in okončin. Zato je potrebna izjemno dolga rehabilitacija, nekateri pa potrebujejo zdravstveno nego vse življenje.

Ne spreglejte