Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
7.34

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa

Natisni članek

motoristi advertorial

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 7.34

2 meseca

Česa se moramo spomladi na cestah najbolj zavedati

Vsebino omogoča Agencija za varnost prometa
Motorist | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Pomlad je čas za nove cestne raziskovalne priložnosti:  ko motoristi svoje motorje odpeljejo iz garaže in ko sta medsebojna vozna kolegialnost in spoštovanje še kako pomembni.

Prihajajo meseci, ko se bodo na naše ceste spet vrnili motoristi. Nova motoristična sezona pa tako od voznikov motorjev, kot od šoferjev v avtomobilih, zahteva posebno previdnost in medsebojno prilagajanje.

Motoristi: najprej preverite svojo opremo

So visoke temperature in sončno vreme prebudile v vas željo po prvi letošnji pustolovščini na motorju? Preden se boste odpeljali na prvo cestno raziskovanje z motorjem, opravite celovit pregled svoje opreme, opozarjajo v Agenciji za varnost prometa.

Da bi se vaši motoristični podvigi končali z nasmehom in vam ostali v lepem spominu, morate še pred prvo vožnjo poskrbeti za vse varnostne ukrepe, opozarjajo v Agenciji za varnost prometa, kjer so tudi za letos pripravili nasvete za varen začetek novih motorističnih podvigov.

 | Foto: "Motoristi naj vedno nosijo svetla in odsevna oblačila ter imajo prižgane luči. Na začetku sezone, torej spomladi, je asfaltna površina še hladna in kot taka ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, vozišča so še polna udarnih jam in peska od zimskega posipa, naše sposobnosti obvladovanja motorja so po nekaj mesecih neaktivnosti upadle, zato vsem motoristom priporočam, da pred daljšo vožnjo osvežite spomin s krajšo kondicijsko vožnjo in se na sezono tudi fizično pripravite. Sam, kot dolgoletni motoristi, vsako sezono poskrbim tudi za pregled motorja in opreme. Pri tem nikoli ne varčujem," je nasvet Igorja Velova, direktorja Agencije za varnost prometa, ki si ga velja zapomniti.

Preverite tehnično brezhibnost motorja

 | Foto:

Stanje pnevmatik: Skrbno preverite ustreznost pnevmatik, saj je kakršnakoli poškodba lahko nevarna. Pri vulkanizerju preverite morebitne poškodbe, bodite pozorni tudi na primeren tlak, ki je priporočljiv za vaš motor. Posebno opozorilo: tudi če s svojo pnevmatiko niste naredili veliko kilometrov, obstaja nevarnost, da je prestara in neustrezna.

Zavore: Preverite delovanje zavor še pred vožnjo in se hkrati prepričajte, ali so ročice nastavljene po vaši meri. Preverite tudi raven zavorne tekočine.

Stanje verige: Preverite in podmažite verige na motorju.

Svetlobna oprema: Ne zanesite se samo na signale na armaturni plošči, preverite dejansko delovanje luči.

Poskrbite za ustrezno opremo.

Čelada: Izberite čelado, ki se bo dobro prilegala vaši glavi, predvsem v predelu čela in lic.

Rokavice: Pomembno je, da je velikost rokavice v predelu kazalca in sredinca točna. Prevelike rokavice so lahko nevarne in ovirajo motorista pri pomembnih manevrih.

Kombinezon: Če boste izbrali tekstilni kombinezon, je priporočljivo, da izberete model z vgrajenimi ščitniki. Udobnost kombinezona vedno najprej preizkusite na motorju. Priporočamo tudi uporabo odsevnega brezrokavnika.

Ščitnik hrbtenice: Sočasno z nakupom in pomerjanjem velikosti kombinezona je najlažje izbrati tudi ustrezen ščitnik hrbtenice – želvo.

Škornji: Paziti je treba na ustrezno velikost in na to, da škorenj ni preveč trd.

Začnite postopoma, preverite svoje zmogljivosti

Motorist na nevarnem odseku | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak

Šele ko se boste prepričali, da vaša oprema zadostuje varnostnim standardom varne vožnje, sedite na sedež svojega motorja in se prepustite prvi vožnji. Toda počasi: začnite postopoma in si najprej privoščite kakšen ogrevalni krog. Je že res, da čez zimo niste pozabili voziti, dejstvo pa je, da tudi vožnja z motorjem zahteva posebno vrsto "kondicije" – tako v osredotočenosti na vožnjo kot v spretnostnem znanju.

Pred božjim obličjem pozivi k motoristovi varnosti | Foto: Klemen Korenjak Foto: Klemen Korenjak Preverite svoje sposobnosti

Vožnja motornega kolesa zahteva zelo visoko raven koncentracije, vožnja pa predstavlja tudi kar velik fizični napor, predvsem poleti, ko je zelo vroče in ko se podajamo na daljšo pot.

Utrujenost

Motoristi utrujenosti zaradi adrenalina pogosto sploh ne občutijo. Zato je pomembno, da si že pred začetkom poti določate daljše postanke za sprostitev in počitek.

Stres

Ne odpravljajte se na pot, če ste utrujeni, pod stresom ali pretirano razburjeni.

Alkohol

Prav tako kot za vse druge kategorije velja tudi za vožnjo motornega kolesa prepoved vožnje pod vplivom alkohola in drugih prepovedanih substanc.

Statistike naj bodo spodbuda za previdnost: za nesreče so večinoma odgovorni motoristi

V kar 83 odstotkih so za prometne nesreče, v katerih so vpleteni motoristi, odgovorni prav ti. V Agenciji za varnost prometa že pet let ugotavljajo, da je glavni vzrok tovrstnih neprilagojena hitrost (43 %), neupoštevanje prednosti ter nepravilna stran in smer vožnje (20 %).

Graf | Foto: Pogosto so povzročitelji prometnih nesreč z najhujšimi posledicami sami motoristi (v letu 2016 83 % nesreč z udeležbo motorista). Prav tako pa je izredno pomemben dejavnik tveganja tudi izsiljevanje prednosti motoristom s strani voznikov drugih motornih vozil, ki jih spregledajo.

Čeprav so v lanskem letu zabeležili 10-odstotni padec prometnih nesreč, v katere je vključen motorist, pa obstaja zelo skrb vzbujajoče dejstvo, da so med povzročitelji prometnih nesreč največkrat tisti z manj izkušnjami. Motoristi, ki imajo vozniško dovoljenje do pet let, so povzročili daleč največ prometnih nesreč: povzročili so kar 816 (36 %), beležijo na Agenciji za varnost prometa.

Velika težava ostaja tudi vožnja pod vplivom alkohola.

Vozniki avtomobilov: bodite spoštljivi in pozorni do vseh udeležencev

Ne samo motoristi, ob novi sezoni morajo v promet bolj previdno vstopati tudi vozniki osebnih avtomobilov. Vsak udeleženec v prometu bi se moral na vsakem ovinku bolj pozorno ozirati za drugimi udeleženci, predvsem za tistimi, ki so praviloma v podrejenem položaju in posledično spadajo v rizično skupino: motoristi, kolesarji in pešci.

Spomladi in poleti je prav teh udeležencev na cestišču več, zato velja dodatna previdnost, predvsem ob nevarnejših cestnih odsekih in slabših vremenskih razmerah. Uporabljajte ogledala in smerokaze, prepričajte se, da imate prednost, in ne izsiljujte prednosti – motoristi so lahko hitrejši, kakor mislite. Ne tvegajte in dovolite motoristu enakopravnost v prometu.

Ne spreglejte