Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
17.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota Terenski Avtomoto Tovorni Avtomoto

Sobota, 1. 12. 2007, 17.15

8 let

Toyota hilux 3,0 D-4D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ta tovornjak pospešuje do 100 km/h v manj kot dvanajstih sekundah in lahko drvi z zavidljivimi 175 kilometri na uro. To naredijo konji ...

Prenovljena toyota hilux ponuja z močnejšim motorjem več veselja med vožno tako po cestah kot po brezpotjih. Lagodnejše upravljanje omogoča samodejni menjalnik, z dodajanjem bogatejše opreme pa se približuje tistemu krogu avtomobilistov, ki pickupov ne kupujejo samo kot delovna vozila, ampak bi v njih aktivno prebili tudi kaj svojega prostega časa.

Zunanjost, notranjost

Prva in takoj opazna razlika med hiluxom in tistima dvema testnima primerkoma od prej je v nadgradnji zadaj. Doplačilno pokrivalo tovornega prostora se od strehe vozila spušča navzdol in zaključi z dvižnimi zaklenljivimi vrati. Pri tem ostaja nespremenjeno odpiranje zadnje stranice kesona. S tem je rešen problem prtljage, ki je ni treba izpostavljati vremenskim vplivom in raznim zlikovcem, kadar se v avtu pelje štiri ali pet oseb. Ampak je vseeno malce nerodno stegovanje do kosov, ki so nameščeni bolj na prednjem delu kesona - mi smo si pomagali z ročajem dežnika. Sicer pa oprema executive pomeni med ostalim dofdatno zaščito prednjega odbijača, lita platišča (tudi rezervo), stopnice na boku in zadaj, v klimatizirani notranjosti pa usnjeno oblazinjenje.

Vozne lastnosti

Trilitrski motor deluje pri dovoljenih hitrostih na avtocesti (vgrajen je tempomat) dovolj tiho, vožnja je mirna in ne vzbuja tovornjaških občutkov. Le-te zaznava voznik v mestih zaradi več kot petmetrske dolžine (v pomoč so parkirni senzorji spredaj in zadaj) in zaradi dokaj posrednega volanskega prenosa. Le-ta pa spet pride prav na razdrapanih površinah, kjer je rokovanje z vozilom lahkotno in primerno tudi za kakšno šibkejšo ročico. Dvojna prečna vodila spredaj doprinesejo k bolj zanesljivi vodljivosti, okoli ovinkov pa se s hiluxom seveda ni za podit. Če bi voznika vseeno kaj pičilo, bi se najprej pritožili potniki zadaj. Prednja sedeža, za razliko od zadnje klopi, namreč nudita nekaj več bočne opore.

Zmogljivosti, poraba

Ta tovornjak pospešuje do 100 km/h v manj kot dvanajstih sekundah in lahko drvi z zavidljivimi 175 kilometri na uro. To naredijo konji, saj sta hiluxa, katera smo pred tem testirali, dosegala le 150 km/h. Izdaten navor (343 Nm) v širokem razponu vrtljajev (1400 - 3400) omogoča neproblematično pospeševanje in premagovanje vzponov, z reduktorjem pa postanejo zmogljivosti pickupa povsem terenske. Testni krog, na katerem smo namerili dejansko porabo 9,9 litra na sto kilometrov, morda ni najbolj merodajen. Hiluxa smo namreč preizkusili tako, kot ostala testna vozila, pri katerih seveda izostanejo elementi terenske vožnje. No, pa tudi skupna poraba med desetdnevnim testom z 10,5 l/100 km ni bila bistveno višja, čeprav smo s hiluxom prečesali hvarske makadame in brezpotja.

Cena, tekmeci

Tekmovanje med ponudniki pickupov se je zaostrilo tudi na slovenskem tržišču. Skupno število letno prodanih vozil gre proti 500, vse večji pomen, tako izgleda, pa pridobivajo podatki o moči njihovih motorjev. Toyota je še do nedavna ponujala 102 konja iz dveh litrov in pol delovne prostornine. Ker je bila ta konjenica manjša od tiste v Fordovem rangerju, Mazdinem BT-50, Mitsubishijevemu L200 in Nissanovi navari, so jo z letošnjo prenovo okrepili na 120 KM. Za dohajanje najmočnejšega konkurenta (navara - 174 KM) so vgradili 3-litrski D-4D motor, ki z največ opreme in s samodejnim menjalnikom velja 33.400 evrov, s športnim pokrivalom tovornega prostora pa še tri tisočake več.

Ne spreglejte