Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 7. 2008,
11.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Toyota Družinski Avtomoto

Torek, 1. 7. 2008, 11.44

8 let

Toyota avensis wagon 2,0 D-4D

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Toyota se z mnogimi različicami avensisa prilagaja evropskemu kupcu. Pri tem mislimo na oblikovanje, ki je nastalo v tovarniškem centru v južni Franciji in na vozne značilnosti vozila.

Evropski okus pa je kombiniran z japonsko tehnologijo, kakovostjo in zanesljivostjo, po tem pa je Toyota znana povsod po svetu. Avensis je pri nas na voljo kot štirivratna limuzina, kot karavan ali pa kot enoprostorec. Tokrat smo preizkusili različico wagon s turbodizelskim motorjem in najvišjo stopnjo opreme sol.

Zunanjost, notranjost

Aerodinamična oblika karoserije, ki je postavljena nizko pri tleh, deluje dinamično, še posebej pri stopnjah opreme luna in sol, ki dodajata lita platišča. Obenem pa avensis z visokimi boki vzbuja občutek, da gre za varno vozilo in tudi zares je v klubu tistih s petimi NCAP zvezdicami. Prednji del je s kromirano masko enak kakor pri limuzini, karavan pa je sedem centimetrov daljši in zaradi letev prtljažnika slabih pet centimetrov višji. Prostorna notranjost omogoča udoben prevoz štirih višjeraslih oseb. Za silo tudi petih, ampak tista dva zadaj bosta rajši položila komolca na vmesno naslonjalo, kakor da bi na tistem mestu med njima nekdo sedel. Bolje torej dva, ki sta dobre volje, kot pa trije, od katerih vsaj enemu ni vse prav. Sicer pa tako velja tudi za večja vozila od avensisa. Notranjost je na pogled in otip kvalitetno izdelana, popestrena je z lesenimi in aluminijastimi dekorji. Glede na letni čas lahko pohvalimo dvostransko avtomatsko uravnavanje ogrevanja, kdor se bo vozil poleti, pa bo zagotovo cenil pomik zadnjih stekel, ki se povsem pogreznejo v vrata. Prtljažni prostor, kot pomembnejši del karavana, je urejen vzorno. Ima tri "etaže", v zgornji sta bočna predala in osnovna trdna tapeta s pritrdilnimi rinkami, spodaj je dvojno dno z veliko koristnega prostora, še nižje pa je nameščeno zasilno rezervno kolo z orodjem.

Vozne lastnosti

Upravljanje z volanom in z natančno prestavno ročico vzbuja veselje do vožnje že takoj po speljevanju. Vozniki različnih postav si lahko najdejo povsem domač položaj, pri katerem je vse dosegljivo. Lahkotnost upravljanja dopolnjujejo pregledni merilniki in zasloni na sredinski konzoli. Potovalni računalnik daje samo osnovne, vendar zelo razločno prikazane podatke. Vozilo je zvočno odlično izolirano, saj tudi pri velikih hitrostih niti motor niti karoserija ne povzročata posebnih šumov. Enako tiho deluje tudi med vožnjo po makadamu. Avensis s svojo notranjostjo napoveduje udobno družinsko vožnjo z rahlim pridihom športnosti. Ne preveč školjkasta naslonjala spredaj niso namenjena škripanju okoli ovinkov in dajeta le malo več bočne opore od tistih dveh zadaj. Med vožnjo po zasneženi Notranjski je za aktivno varnost brezkompromisno skrbel sistem VSC. Nadzor stabilnosti je v ovinkih dovoljeval morda meter ali največ dva metra zgrešene smeri. Samodejno zaviranje ustreznih koles je avtu takoj vrnilo zaželjeno smer in mu tudi nagajanje z ročno zavoro ni prišlo do živega. Morda mi je bilo v takih trenutkih razposajenosti kar malo žal, da se VSC-ja pri avensisu ne da izklopiti ... Se je pa možno preko stikala znebiti TRC-ja, kadar se je treba z malo več moči izkopati iz kakšnega kupa snega.

Zmogljivosti, poraba

Avensis z motorjem D4-D ni med najhitrejšimi karavani, ki ponavadi pri dveh litrih delovne prostornine tudi premorejo kakšnega konja več. Tako sledi iz osnovnih podatkov o končni hitrosti in pospeških. Toyotin turbodizel doseže največ moči pri sorazmerno nizkih vrtljajih, kar se mu dolgoročno šteje v plus pri življenski dobi, kratkoročno pa pri porabi goriva. 7,47 litra dizelske župce povprečno na sto kilometrov med testom je več kot soliden podatek za ta razred. Pri tem je treba upoštevati dejstvo, da je šlo za tedenski preizkus v izrazito zimskem času z močnim sneženjem in nizkimi temperaturami. Toyota je med redkimi proizvajalci, ki za svoja vozila podajajo navodila, kako ravnati s turbinsko polnjenim motorjem. Po končani vožnji, ki med normalnim režimom ne presega hitrosti 80 km/h, moramo počakati 20 sekund, preden ugasnemo motor. Čas umirjanja oziroma ohlajevanja pa se po ostrejši vožnji raztegne tudi do dveh minut. Takšno ohlajevanje turbine sicer dirkači dobro poznajo, ostali "civilni" vozniki pa svoje turbo motorje skoraj brez izjeme ugasnejo takoj po koncu vožnje.

Cena, tekmeci

Med karavani z dvolitrskimi dizelskimi motorji, ki jih ponujajo Citroen z modelom C5 break, Ford z mondeom karavan, Opel z vectro karavan in še kdo, je Toyotina ponudba dovolj opazna. Avensis wagon se ponaša s tradicionalno kvaliteto, triletno garancijo in zelo popolno opremo, ki je navedena spodaj. Poleg tega so plus točke na račun aktivne in pasivne varnosti, nekaj malega minusa pa prispevajo malo slabše zmogljivosti in nekaj manj volumna v prtljažniku. V celoti lahko trdimo, da je toyota avensis wagon z dvolitrskim D4-D motorjem in opremo sol, s ceno 6,2 milijona konkurenčno vozilo v svojem razredu.

Ne spreglejte