Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
24. 10. 2023,
22.09

Osveženo pred

6 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

Natisni članek

test avtomobila Toyota Prius Toyota

Torek, 24. 10. 2023, 22.09

6 mesecev, 1 teden

Test: toyota prius PHEV

Najbolj poseben iz Japonske? Nekateri so ga zamenjali celo za lamba.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48
Toyota prius | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Zanimivi spoznavni kilometri z novo toyoto priusom, nekoč utemeljiteljem hibridnih avtomobilov, ki je z novo generacijo postal eden najvpadljivejših, dinamično oblikovanih in tudi cenovno ekskluzivnih velikoserijskih avtomobilov iz Japonske.

Del sprednjega avtomobila so zanimivo oblikovani žarometi. | Foto: Gregor Pavšič Del sprednjega avtomobila so zanimivo oblikovani žarometi. Foto: Gregor Pavšič Prius je za Toyoto eden najpomembnejših modelov v njeni zgodovini. Ne toliko po prodajnih številkah kot sporočilu, ki ta avtomobil v zadnjih 25 letih prinaša. Bil je glasnik in pionir velikoserijskih hibridov. Najprej "grdi raček" za posebneže v Kaliforniji, ki pa je nato svojo tehnologijo uspešno predal tudi bolj klasičnim bratom in sestram. Z novo generacijo je dobil najbolj dinamično, vpadljivo in moderno obliko do zdaj. V poplavi športnih terencev je petvratna fastback limuzina izjemna poživitev. Toda ker v Evropo prihaja le še kot priključni in ne klasični samopolnilni hibrid, se iz velikoserijskega spreminja v luksuzni, s Toyotinega vidika že kar premijski avtomobil.

Palec gor: oblika, prostornost za potnike, vozne lastnosti
Palec dol: ni klasičnega hibrida, šibka moč polnjenja baterije
Toyota prius 1997
Avtomoto Za volanom 25 let starega: napovedal je velike spremembe

Čeprav spominja na limuzino, ima pet vrat. | Foto: Gregor Pavšič Čeprav spominja na limuzino, ima pet vrat. Foto: Gregor Pavšič

Točka, kjer se začne linija strehe spuščati, je zdaj pomaknjena bolj nazaj kot pri predhodniku. | Foto: Gregor Pavšič Točka, kjer se začne linija strehe spuščati, je zdaj pomaknjena bolj nazaj kot pri predhodniku. Foto: Gregor Pavšič

Toyota prius | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič Drzen, dinamičen in nabit s čustvi

Najbrž se še za nobeno testno toyoto ni obračalo toliko pogledov kot za novim priusom. Eden od mimoidočih se je pošalil, da je sprva celo mislil, da se mu približuje lamborghini. V rumeni barvi je prius oblikovno prav gotovo neevropski in veliko bolj globalno oblikovan avtomobil. Ima poteze limuzine, take dinamične s kupejevsko ukrivljeno streho – je pravi "fastback" – vse skupaj pa z vidika praktičnosti podkrepi še z zadnjimi petimi vrati. S strupenim sprednjim delom, ozkimi žarometi in 19-palčnimi platišči daje vtis pravega športnika.

Toyotini evropski trgovci so najbrž s kislim nasmeškom sprejeli informacijo, da bo prius z novo generacijo v Evropo pripeljal le še kot priključni hibrid. Klasični samopolnilni bi prav gotovo pomenil nižjo ceno, toda prav z drzno obliko z omejenim pogonom zdaj še poudarja svojo ekskluzivnost. Prius je postal premijska toyota, taka drzna in nabita s čustvi, daleč stran od veliko racionalnejše oblikovanih ostalih modelov te znamke.

Manjši volan, dobra preglednost, a tudi dokaj nizka streha

V notranjosti je vozniški prostor tak, kot ga poznamo iz električnega bZ4X. To pomeni manjši volanski obroč, voznik pa na merilnike gleda prek volana. Prestavna ročica je majhna, infotelematski vmesnik je prav tako že dobro znan, pod njim so ohranili nekaj dragocenih fizičnih gumbov.

Prostornost? Za noge zadnjih potnikov ga je veliko, tudi nad glavo je na zadnji klopi prostornost dobra. Več težav bodo imeli visokorasli potniki na sovoznikovem sedežu. Linija strehe je vendarle precej nizka in predvsem v sprednjem delu precej nižja kot pri prejšnji generaciji priusa. V prtljažniku je še največ težav, ta je že v osnovi precej plitek, svoje doda še polnilni kabel. Hvalimo mehko in zložljivo zadnjo polico.

Vozniški prostor kot v električnem toyota bZ4X. | Foto: Gregor Pavšič Vozniški prostor kot v električnem toyota bZ4X. Foto: Gregor Pavšič

Prostora na zadnji klopi je predvsem za noge veliko. | Foto: Gregor Pavšič Prostora na zadnji klopi je predvsem za noge veliko. Foto: Gregor Pavšič

Najbolj mu pristojijo električni kilometri

Vozno je prius – ta je z novo generacijo postal nižji in širši – precej bolj dinamičen in vozniško bolj všečen kot do zdaj. Tako kot v bZ4X je občutek na volanu zelo dober, med ovinki je avtomobil okreten, seveda pa to kljub temu ni zares pravi "športni" avtomobil – svoje pač doda samodejni menjalnik CVT.

Vsakodnevna vožnja bo umirjena, sproščena in udobna – še posebej takrat, ko bo na voljo elektrika v bateriji s kapaciteto slabih 13 kilovatnih ur, saj tak način vožnje temu priusu tudi najbolj ustreza. Za bencinski del pogona sicer skrbi dvolitrski bencinski motor, sistemska moč pogona je 164 kilovatov (223 "konjev").

Ali sploh kdo namenoma išče priključnega hibrida?

Težko bi rekli, da obstaja namenski trg za priključne hibride. Glede na prodajne številke si upamo trditi, da jih na trgu (vsaj v majhni Sloveniji) nihče prav namenoma ne išče. Zanimivi so takrat, ko se pojavijo v ponudbi modelov tistih znamk, ki so že prej v ožjem izboru pri vprašanju novega avtomobila.

Kdor se bo odločil za priusa, ga v prodajne salone ne bo privabil priključno-hibridni pogon, temveč njegova oblika in pojavnost na cesti. To obenem pomeni, kar je za Toyoto seveda dobro, da tudi tehnološko manj napreden priključno-hibridni pogon ne bi smel vplivati na prodajne številke tega sicer vse bolj nišnega avtomobila. Vsekakor pa je dejstvo, da tak tip pogona vpliva na ceno avtomobila.

Toyota prius | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Všečna kombinacija digitalnega in klasičnih gumbov pod zaslonom na vrhu sredinske konzole. | Foto: Gregor Pavšič Všečna kombinacija digitalnega in klasičnih gumbov pod zaslonom na vrhu sredinske konzole. Foto: Gregor Pavšič

Potreboval bi močnejši polnilec

Treba je povedati, da priusov priključno-hibridni pogon zaostaja za konkurenco. Medtem ko novi priključni hibridi evropskih proizvajalcev poznajo celo že hitro polnjenje DC in 11-kilovatno polnjenje AC, prius prek izmeničnega toka zmore moč le 3,6 kilovata.

Šibkejše kot je polnjenje, manj pogosto vozniki polnijo baterijo izven svoje hiše. Večkrat kot jo polnijo, bližje je realni izpust takega priključnega hibrida tistim številkam iz uradnih tehničnih podatkov. Zaradi teh uradno nizkih izpustov imajo proizvajalci radi priključne hibride in prav zato je prius PHEV tudi prispel v Evropo. Res pa je, da je domača vtičnica glavni vir elektrike za vse priključne hibride.

Po slovenskih cestah jih vozi več kot 500

Na mestu je vprašanje, kako dolgo bo prius v Evropi sploh še zdržal. Njegovo nekdanje velikoserijsko poslanstvo klasičnega hibrida bo prevzel novi C-HR, ki v Slovenijo prihaja konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. C-HR je v nekaterih pogledih, vsaj pri moči polnjenja in velikosti baterije, pri priključno-hibridni različici namreč celo naprednejši od priusa. Z vgrajenim 11-kilovatnim polnilcem bi bila priusova relativno majhna baterija na klasični javni polnilnici polna v dobri uri.

Toyota je od leta 1997 do danes prodala več kot 23 milijonov priusov. Tudi po slovenskih cestah jih vozi več kot 500. Letos in prihodnje leto jih bo po pričakovanju trgovcev na ceste zapeljalo še okrog 70 v novi generacij. Prius v Sloveniji kot priključni hibrid stane slabih 43 tisoč evrov, s srednjim paketom nato okrog 45 tisočakov.

Toyota prius | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Toyota prius | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Toyota prius | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Toyota prius | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Velikost prtljažnika ni med aduti priusa. | Foto: Gregor Pavšič Velikost prtljažnika ni med aduti priusa. Foto: Gregor Pavšič

Toyota prius | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte