Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Sreda,
11. 5. 2016,
17.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

Natisni članek

Športni Avtomoto Terenski Avtomoto Ford

Sreda, 11. 5. 2016, 17.02

6 let, 7 mesecev

Ford kuga 2,0 TDCi 4x4 – ali o takšnem avtomobilu sanjarijo mlade mame?

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20
Ford kuga 2,0 TDCi 4x4 titanium | Foto Ciril Komotar

Foto: Ciril Komotar

Ford kuga tudi po treh oziroma štirih aktivnih letih ponuja atraktiven športnoterenski paket. Preizkusili smo najzmogljivejši dizel in preverili, na katerem področju se bo morala izboljšati, če bo želela obdržati stik s tekmeci.

Poudarki:

Test Fordove kuge, preden se poslovi in prepusti mesto prenovljeni naslednici. Formo ohranja s prostornostjo, varnostno vzornostjo in odličnimi voznimi lastnostmi.

Pod pokrovom motorja: dvolitrski dizel s 132 kilovati in stalnim štirikolesnim pogonom. Zahteval je okroglih osem litrov na sto kilometrov. Vozno dinamično spretnost poudarja na asfaltu, udobje na makadamu in slabše vzdrževanih cestah.

Hvalimo prostorno kabino in dejstvo, da ima najnaprednejša varnostna pomagala, ki pa so (skoraj) vsa, ne glede na izbiro oziroma bogatost opreme, na voljo izključno ob doplačilu.

Motor: dvolitrski dizelski TDCi, moč: 132 kW (180 "konjev")

Poraba na testu: 8,0 l/100 km

Cena testnega vozila: 33.445 EUR

Tehnični podatki

Pregled cene in dodatne opreme

Za pikolovce

 

Prenovljena prihaja, a to še ne pomeni, da odhajajoča ne ponuja veliko

Ford kuga 2,0 TDCi 4x4 titanium | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Čeprav je Ford že napovedal in pokazal prenovo svojega največjega športnega terenca, kuga ohranja stik s tekmeci zaradi priročne kombinacije številnih talentov. Testni primerek je poganjala najzmogljivejša dizelske izvedba ta hip, uporabnost 132 kilovatov največje moči in 400 njutonmetrov največjega navora pa je bila dodatno okrepljena s štirikolesnim pogonom. Temu kuga dodaja sodobno kolekcijo aktivnovanostnih pomagal in dejstvo, da v vozniškem smislu ostaja med boljšimi. Pojdimo po vrsti.

Za koga?

Ravno med pisanjem tega testa je v uredništvo prispelo pod Fordovim pokroviteljstvom izvedeno poročilo o zaslugah za razcvet prodaje športnih terencev v Evropi. Izsledki raziskave, v kateri je sodelovalo pet tisoč ljudi iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije, pravijo, da vsaka tretja mama, ki je še doma z majhnim otrokom, razmišlja o SUV-ju. Med razlogi naj bi izstopali skrb za varnost in razmeroma visoka stopnja uporabnosti. Med potencialnimi kupci naj bi bili tudi t. i. milenijci, torej mlajši vozniki, s podobnimi interesi, povezanimi z lastništvom vozila, naj bi se poistovetili tudi aktivni petdesetletniki.

Na želje o nakupu nedvomno vpliva tudi to, da je dojemanje športnih terencev vseh velikosti v zadnjih nekaj letih doživelo preobrazbo – od umazanih in potratnih do prijaznih do družine in celo varčnih. Razkorak je bil velik, danes pa skoraj ne obstaja več. Naj spomnimo: delež športnih terencev v Evropi se je od leta 2005 povečal za kar štirikrat. Danes SUV-ji in njim podobni križanci predstavljajo 24 odstotkov prodaje vseh vozil, njihov delež pa še vztrajno raste. | Foto: Ciril Komotar Na želje o nakupu nedvomno vpliva tudi to, da je dojemanje športnih terencev vseh velikosti v zadnjih nekaj letih doživelo preobrazbo – od umazanih in potratnih do prijaznih do družine in celo varčnih. Razkorak je bil velik, danes pa skoraj ne obstaja več. Naj spomnimo: delež športnih terencev v Evropi se je od leta 2005 povečal za kar štirikrat. Danes SUV-ji in njim podobni križanci predstavljajo 24 odstotkov prodaje vseh vozil, njihov delež pa še vztrajno raste. Foto: Ciril Komotar

Kaj uporabnega, zanimivega in vsestransko uporabnega torej ponuja kuga?

Ford kuga 2,0 TDCi 4x4 titanium | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Testni avtomobil je bil opremljen s paketom titanium (bolj izbrano ponudbo zagotavlja le še titanium plus), ki med drugim ponuja veliko udobja, odlične sedeže, dvopodročno klimatsko napravo, pa nekaj popestritev sicer že v osnovi atraktivnega videza in še marsikaj.

Glavna pomanjkljivost je to, da morajo kupci kuge pri dražjih paketih doplačati elektronski venec aktivnovarnostnih pomagal (testni ga je imel), imenovan varnostno-tehnološki paket. Ta vsebuje vsa sodobna pomagala, na katera se bo kupec (tudi tiste mamice) želel zanesti: sistem preprečevanja naleta pri nižjih hitrostih, pomoč pri ohranjanju vozila na voznem pasu, opozorilnik pred nenamerno menjavo voznega pasu, sistem prepoznavanja prometnih znakov, sistem opozarjanja pred utrujenostjo, samodejno uravnavanje dolgega snopa žarometov … Paket stane 1.550 evrov in je absolutno vreden razmisleka.

Leta se kugi poznajo predvsem ob pogledu na sredinsko konzolo, ki jo je Ford pri drugih modelih že posodobil oziroma popolnoma zamenjal. Stara šola Fordove ergonomije narekuje uporabo številnih (pre)majhnih gumbov, a kljub vsemu velja, da uporabnost po začetnem privajanju ne trpi … preveč. Napovedana prenova bo to pomanjkljivost zagotovo odstranila in drugo generacijo vmesnika sync menjala s tretjo, veliko naprednejšo, v kabini pa bo (končno) svoje mesto našel tudi večji zaslon na dotik. Upravljanje bo poenostavljeno in izkušnja zagotovo prijetnejša. | Foto: Ciril Komotar Leta se kugi poznajo predvsem ob pogledu na sredinsko konzolo, ki jo je Ford pri drugih modelih že posodobil oziroma popolnoma zamenjal. Stara šola Fordove ergonomije narekuje uporabo številnih (pre)majhnih gumbov, a kljub vsemu velja, da uporabnost po začetnem privajanju ne trpi … preveč. Napovedana prenova bo to pomanjkljivost zagotovo odstranila in drugo generacijo vmesnika sync menjala s tretjo, veliko naprednejšo, v kabini pa bo (končno) svoje mesto našel tudi večji zaslon na dotik. Upravljanje bo poenostavljeno in izkušnja zagotovo prijetnejša. Foto: Ciril Komotar

Kabina je zelo prostorna, prtljažnik smo odpirali z brco

Ford kuga 2,0 TDCi 4x4 titanium | Foto: Ciril Komotar Foto: Ciril Komotar

Sicer pa kuga razvaja z razmeroma dobro zvočno izolirano, predvsem pa prostorsko radodarno kabino. Hvalimo prostornost druge vrste (kupci prve generacije vedo, kako utesnjeno je lahko tam zadaj), prtljažnik s 456 litri ni nadpovprečno velik, a hkrati dovolj, da kuga zlahka prevzame vlogo prvega vozila v družini.

Odpirali smo ga tudi le s pomočjo brce noge pod zadek vozila, ki je del t. i. prostoročnega paketa, pri katerem lahko tudi ključi ves čas ostanejo v žepu ali torbici. Paket stane 990 evrov. Ali je vreden svojega denarja, je seveda, kot vedno, odvisno od posameznika. Mi menimo, da je samodejno odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat nekoliko počasno, teh 990 evrov bi uporabili kot dober začetek za dokup samodejnega dvosklopčnega menjalnika.

180 "konjev" za več potovalnega talenta, morda tudi za vleko prikolice

Pripomb na podvozje in udobje nimamo. Suverena je na asfaltu, v zavojih in na makadamu. Hvalimo odzivno krmiljenje. | Foto: Ciril Komotar Pripomb na podvozje in udobje nimamo. Suverena je na asfaltu, v zavojih in na makadamu. Hvalimo odzivno krmiljenje. Foto: Ciril Komotar

Kugo je poganjal pred časom posodobljeni dvolitrski dizel, najzmogljivejši ta hip in (razen ob zagonu) presenetljivo tih. Premore 132 kilovatov (180 "konjev") in 400 njutonmetrov navora. Zmogljivost samega pogonskega agregata je nekoliko zadušena zaradi stalnega štirikolesnega pogona, a velja, da je tako motorizirana kuga posvojila tudi nekaj dodatnega potovalnega talenta. Zmogljivosti bodo pisane na kožo predvsem hitrejšim voznikom ali tistim, ki bi za avtomobilom radi občasno vlekli še prikolico, morda takšno z manjšim čolnom, konji …

Izmerili smo osemlitrsko testno povprečje, ki se je ob izdatni uporabi avtocest (6,7 litra na sto kilometrov) zmanjšalo. Kot zanimivost velja omeniti, da smo pred časom s šibkejšo, 120-kilovatno izvedbo kuge, prav tako opremljeno s štirikolesnim pogonom, namerili 7,9-litrsko povprečje. Komur se zdi dvolitrski motor v luči downsizing trenda predimenzioniran ali potraten, naj vendarle razmisli o 1,5-litrskem dizlu, ki ga bo Ford ponudil šele ob prenovi. Osvežena kuga naj bi po pričakovanju uvoznika v Slovenijo zapeljala šele konec tega leta.


Za pikolovce

V tako dobro opremljen avtomobil bi med serijsko opremo spadala navigacijska naprava.


Komur se zdi dvolitrski motor v luči downsizing trenda predimenzioniran ali potraten, naj vendarle razmisli o 1,5-litrskem dizlu, ki ga bo Ford ponudil šele ob prenovi. Osvežena kuga naj bi po pričakovanju uvoznika v Slovenijo zapeljala šele konec tega leta. | Foto: Ciril Komotar Komur se zdi dvolitrski motor v luči downsizing trenda predimenzioniran ali potraten, naj vendarle razmisli o 1,5-litrskem dizlu, ki ga bo Ford ponudil šele ob prenovi. Osvežena kuga naj bi po pričakovanju uvoznika v Slovenijo zapeljala šele konec tega leta. Foto: Ciril Komotar

Cena testnega vozila: 36.145 EUR (33.445 EUR z uvoznikovim popustom)

Cena osnovne različice: 24.900 EUR (ford kuga 1,5 ecoboost trend 110 kW) 
Osnovna cena testnega vozila: 30.760 EUR (ford kuga 2,0 TDCi 4x4 titanium 132 kW) 

Dodatna oprema: 5.385 EUR 
Sony AM/FM radio s CD-/MP3 predvajalnikom: 375 EUR; ambientalna večbarvna LED osvetlitev: 125 EUR; sistem za aktivno pomoč pri parkiranju, ter sprednja in zadnja tipala za pomoč pri parkiranju: 715 EUR; stilski paket (strešne sani v srebrni barvi, dodatno zatemnjena stekla za B stebričkom): 545 EUR; prostoročni paket: 990 EUR; kovinska barva tiger eye: 690 EUR; varnostno-tehnološki paket: 1.550 EUR; zimski paket: 395 EUR

 

TEHNIČNI PODATKI - FORD KUGA 2,0 TDCi 4x4 titanium

MOTOR:
turbodizelski, 4-valjni, 16 V; delovna prostornina: 1997 cm3; največja moč: 132 kW pri 3.500 vrt/min; največji navor: 400 Nm pd 2.000 do 2.500 vrt/min
PRENOS MOČI:
stalni štirikolesni pogon s Haldexovo sklopko; 6-stopenjski ročni menjalnik
MERE IN MASE:
dolžina: 4.524 mm, širina: 1.838 mm, višina: 1.705 mm, medosna razdalja: 2.690 mm; masa praznega vozila: 1.702 kg; nosilnost: 558 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg brez zavore/2100 kg z naletno zavoro; prostornina prtljažnika: 456 l za petimi sedeži, 1653 za sprednjima sedežema
ZMOGLJIVOSTI IN PORABA:
največja hitrost: 203 km/h; pospešek do sto kilometrov na uro: 9,2 s; mestna vožnja: 6,0 l/100km, odprte ceste: 4,7 l/100 km, kombinirano: 5,2 l/100 km; prostornina posode za gorivo: 60 l; emisije CO2: 135 g/km
SERIJSKA OPREMA:
odbijača v barvi karoserije, zaščitni plošči v spodnjem sredinskem delu, 5 sedežev, zatemnjena stekla, električno nastavljivo in ogrevano vzvratno ogledalo z vgrajenima lučkama za osvetlitev tal, dvojna izpušna cev s kromirano obrobo, majhno rezervno kolo, 17-palčna platišča, prednja brisalca s tipalom za dež, zadnji tekstilni preprogi, reža za zajem zraka v črni barvi, dvopodročna klimatska naprava, zadnja tipala za pomoč pri parkiranju, v usnje odet zaključek prestavne ročice, nastavljiva ledvena opora vozniškega sedeža, elektromehansko samozatemnitveno ogledalo, prednja in zadnja tepiha iz velurja, AM/FM radio s CD-MP3 predvajalnikom, 3,5 palčni matrični zaslon, SYNC vmesnik s sistemom bluetooth, glasovno upravljanje v angleškem jeziku, USB in AUX, delno usnjene sedežne prevleke, zračnika za zadnji del kabine v sredinski konzoli, električni pomik vseh stekel z enojnim dotikom, sistem za preprečevanje dolivanja napačnega goriva, tempomat z nastavljvim omejevalnikom hitrosti, sistem start/stop,
VARNOST:
čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, okenski zračni zavesi, kolenska varnostna blazina za voznika; isofix; ABS; BAS, ESC; TCS; HAS, sistem za stabilizacijo priklopnika; ocena NCAP: 5 zvezdic
Ne spreglejte