Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
28. 3. 2014,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Volvo

Petek, 28. 3. 2014, 15.03

8 let

Volvo bo porabo goriva nižal s pomočjo tehnologije F1

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Volvo je napovedal svojo različico sistema KERS, prvič videnega v dirkalnikih F1, s katerim bodo lovili energijo z naslova zaviranja. Uporaba tega sistema naj bi prihranila do 25 odstotkov goriva.

Le četrtina cene hibridnega pogona

Švedski proizvajalec je začel testirati sistem KERS (Kinetic energy recovery system), ki so ga zasnovali v Angliji in deluje na principu vztrajnika. Podoben sistem se je leta 2009 prvič pojavil v dirkalnikih formule 1.

Pri Volvu računajo, da bodo ta sistem v svojih serijskih modelih ponudili leta 2020. KERS naj bi prihranil do 25 odstotkov goriva, pri Volvu pa trdijo, da bo ta sistem tudi veliko cenejši od klasičnega hibridnega pogona (elektromotor + baterija). KERS naj bi tako stal le četrtino tovarniške cene hibridnih sistemov, ki jih zdaj uporabljajo proizvajalci.

KERS so namestili na zadnjo os volva S60 T5

Sistem za zajem energije so inženirji namestili na zadnjo os volva S60 T5. Njegova sistemska moč znaša 187 kilovatov. Ob sproščanju pa energija, shranjena v sistemu KERS, ta avtomobil do hitrosti sto kilometrov na uro pospeši kar sekundo in pol hitreje.

Shranjena energija naj bi omogočala desetsekundni pospeševalni val dodatne moči

Volvov sistem KERS temelji na uporabi vztrajnika. Ta se v tem sistemu zavrti do hitrosti 60 tisoč obratov v minuti in s tako shranjeno energijo omogoča desetsekundno izrabo dodatnih 59 kilovatov moči.

Vztrajnik, ki se nahaja v vakuumu, doseže maksimalne vrtljaje že po osmih sekundah zaviranja.

V tem času shrani dovolj energije, da na kolesa pošlje prej omenjeno dodatno moč. Po dvajsetih minutah se shranjena energija, če ni uporabljena, razprši.

Pri Volvu trdijo, da za enako količino zajema energije klasični hibridni sistem z generatorjem potrebuje kar trikrat več časa.

Tehnični presežek s prenosom CVT

Volvov sistem KERS pa je tehnično precej bolj sofisticiran kot vsi dozdajšnji tovrstni sistemi z uporabo vztrajnika. Nameščen je namreč na zadnjo os, zato so v Torotracku posebej za ta sistem razvili dodatni menjalniški prenos CVT (continuously variable transmission). Ta omogoča, da se vztrajnik zavrti veliko hitreje, kot pa če bi bil neposredno povezan z zadnjimi kolesi.

Vztrajnik, ki se vrti v vakuumu, je narejen iz jekla in ovit v deset milimetrov debel ovoj iz karbona. Masa celotnega sistema tehta okoli 60 kilogramov, kar je seveda precej manj od hibridnega pogona z elektromotorjem oziroma generatorjem in litij-ionsko baterijo.

Ne spreglejte