Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sreda,
8. 2. 2017,
8.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

12

Natisni članek

Kia Slovaška avtomobil investicije tuje naložbe

Sreda, 8. 2. 2017, 8.43

6 let, 6 mesecev

Strah pred tujimi kapitalisti ima velike oči: Korejci potegnili Slovaško iz revščine

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,90

12

Foto: Aleksander Kolednik

Proizvodnja avtomobilov predstavlja 44 odstotkov celotne slovaške industrije. Slovaška je danes vodilna proizvajalka avtomobilov na svetu glede na število prebivalcev. Vključno z dobavitelji dajejo avtomobilske tovarne kruh 125 tisoč Slovakom. Kia, ki je v Žilini postavila pravo megatovarno, je Slovakom v proračun vrnila že precej večjo vsoto, kot so znašale državne spodbude in olajšave za postavitev tovarne.

Kia, Peugeot, in Volkswagen letno na Slovaškem izdelajo okoli milijon avtomobilov, kar 5,4-milijonsko državo uvršča na prvo mesto po proizvedenih avtomobilih na prebivalca na svetu. Ko bo leta 2018 avtomobile na Slovaškem začel proizvajati še Jaguar Land Rover, bo Slovaška še okrepila svoj položaj vodilne svetovne proizvajalke avtomobilov glede na število prebivalcev.

Kia Motors Slovakia je do zdaj na Slovaškem v državni proračun prispevala za 320 milijonov evrov davkov. Ob upoštevanju plačanih davkov, carin in dajatev je Kia v slovaški državni in regionalni proračun vplačala štirikrat večjo vsoto, kot jo je prejela od države v obliki spodbud in oproščenih davkov. | Foto: Kia Motors Kia Motors Slovakia je do zdaj na Slovaškem v državni proračun prispevala za 320 milijonov evrov davkov. Ob upoštevanju plačanih davkov, carin in dajatev je Kia v slovaški državni in regionalni proračun vplačala štirikrat večjo vsoto, kot jo je prejela od države v obliki spodbud in oproščenih davkov. Foto: Kia Motors

Kako jim to uspeva?

Kot pojasnjuje Jozef Bače, vodja stikov z javnostjo v Kijini tovarni v Žilini, multinacionalke, ki iščejo primerne države za svoje investicije, zanimajo predvsem:

- ugoden davčni sistem,
- usposobljena delovna sila,
- politična stabilnost,
- vpetost države v mednarodna politična in gospodarska združenja, kot je na primer Evropska unija.

Vse našteto je pretehtalo, da se je Kia leta 2004 odločila za gradnjo tovarne na Slovaškem, ne na Češkem ali Poljskem, v državah, ki sta bili prav tako v igri za korejsko investicijo. Kot pravi Bače, je imela takrat Slovaška 19-odstotni davek na dohodek pravnih oseb, a ga nato dvignila na 22 odstotkov.

Tudi Slovenija je pred kratkim dvignila omenjeni davek, in sicer z 17 na 19 odstotkov.

Kia. | Foto: Gregor Jamnik Foto: Gregor Jamnik

Lastniki zemljišč nezadovoljni s ceno

Po Bačevih besedah tudi na Slovaškem ni šlo brez zapletov. Vlada, ki se je obvezala, da bo kupila zemljišča za Kijino tovarno, je po mnenju lastnikov ponudila prenizko ceno za odkup, kar je povzročilo veliko razburjenje, a so na koncu našli skupni jezik, zato investicija ni bila ogrožena.

Poleg odkupa zemljišč je država Kijino investicijo podprla z neposrednimi finančnimi spodbudami in davčnimi olajšavami, kar se ji je bogato obrestovalo. Z davki je do danes od Kie pobrala štirikrat več denarja, kot so znašale omenjene olajšave in spodbude.

Slovaška vlada se je takrat zavezala še, da bo dokončala avtocesto iz smeri Bratislave do Žiline do odprtja tovarne leta 2006, a se je to zgodilo šele v predvolilnem času leta 2010. Kot pravi Bače, zdaj zamuja tudi gradnja avtoceste severno od Žiline proti Poljski in Češki.

Kia spremenila življenje v Žilini

Celotna regija okoli mesta Žilina je močno povezana s Kijino tovarno. Korejci so na Slovaškem ustanovili fundacijo, ki podpira razvoj kulture, športa in izobraževanja. Med drugim so tako v zadnjem obdobju vložili 750 tisoč evrov v prenovo pediatrije, pomagali pri obnovi kolesarskih poti, v obnovo parka v Žilini pa nameravajo vložiti milijon evrov.

 | Foto:

Delavke razvoj robotov ne skrbi

"Žilina se od prihoda Kie lepo razvija. Življenjski standard je višji. Prometne povezave so se izboljšale," pojasnjuje Ana Buhtova, 41-letna delavka v Kijini tovarni. Kot pravi, se tudi proizvodni proces z leti modernizira, a je to, da bi lahko roboti zamenjali človeško delovno silo, ne skrbi. Prepričana je, da roboti ne zmorejo vsega in da bodo tudi v prihodnje pri proizvodnji avtomobilov potrebne človeške roke.

Kakšne plače imajo delavci?

Povprečna plača delavca v proizvodnji znaša 1.345 evrov bruto z vsemi dodatki. To je več od povprečne bruto plače na Slovaškem, ki je novembra znašala 1.166 evrov. Za primerjavo, povprečna bruto plača je v Sloveniji novembra znašala 1.688 evrov. Še gospodarska primerjava: Evropska komisija je v jesenski napovedi 2016 za letos Sloveniji napovedala 2,6-odstotno gospodarsko rast, Slovaški pa 3,2-odstotno.

Ne spreglejte