Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
11. 12. 2015,
0.26

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jaguar Land Rover Slovaška

Petek, 11. 12. 2015, 0.26

6 let, 6 mesecev

Zakaj bo Jaguar Land Rover tovarno gradil na Slovaškem, Slovenije pa še povohal ni

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovaki bodo po avtomobilih Peugeota, Volkswagna in Kie Motors začeli izdelovati še avtomobile družbe Jaguar Land Rover. Tovarna v Nitri bo imela letno kapaciteto 300 tisoč vozil.

Prvi avtomobili iz tovarne v Nitri že čez tri leta

Družba Jaguar Land Rover je že konec poletja izbrala Slovaško za gradnjo svoje nove tovarne, ki bi bila sposobna letno izdelati 300 tisoč vozil. Vodstvo družbe je prav zaradi pripravljenosti slovaških oblasti, da z davčnimi olajšavami pomagajo avtomobilskim proizvajalcem, tej državi dalo prednost pred Poljsko. Pri iskanju najbolj ustrezne lokacije za gradnjo tovarne so sicer tehtali tudi različne možnosti na Češkem, Madžarskem, v ZDA in Mehiki.

Tovarna bo naposled stala v kraju Nitra v zahodni Slovaški, kjer bodo prve avtomobile predvidoma izdelali leta 2018. Nitra je sicer četrto največje slovaško mesto, v katerem živi okrog 84 tisoč prebivalcev.

Državna pomoč, ki je še v dovoljenih okvirih EU, se bo Slovakom hitro povrnila

Podpis dogovora z Jaguar Land Roverjem so zdaj uradno potrdili tudi na Slovaškem. Predstavniki vlade in avtomobilskega proizvajalca bodo pogodbo v Bratislavi podpisali danes, podrobnosti dogovora – tako glede višine naložbe, kot obsega državne pomoči – niso uradno znane. Slovaški gospodarski minister Vazil Hudak je že pred časom zatrdil, da bo pomoč družbi najvišja, ki jo še dovoljujejo pravila Evropske unije.

Od pomoči Jaguar Land Roverju si obeta precejšen ekonomski vpliv, kar se je pokazalo že pri podobnih projektih z drugimi avtomobilskimi proizvajalci. Na Slovaškem že imajo svoje tovarne koncern PSA Peugeot Citroen, Volkswagen in Kia Motors, ob tem pa še številni dobavitelji avtomobilske industrije. Kot so nam ob obisku tovarne Kie Motors v Žilini zagotovilo vodstvo tovarne, so se davčne olajšave slovaški državi zelo hitro povrnile.

Slovaška proizvodnja avtomobilov je med letoma 2005 in 2014 zrasla z 270 tisoč na 843 tisoč vozil.

Kako je Kia Motors izkoristila slovaški 180 milijonov evrov pomoči?

Slovaška je tako korejskemu proizvajalcu namenila 180 milijonov evrov, naložba Kie Motors v tovarno pa je znašala 1,4 milijarde evrov. Slovaška je Korejcem namenila 133 milijonov evrov za postavitev tovarne. Kia je morala v zameno izdelati vsaj 200 tisoč vozil na leto, zaposliti dobrih tri tisoč domačinov in v tem ritmu nadaljevati vsaj pet let.

Ko je Kia v Žilini proizvodnjo povečala na 300 tisoč vozil na leto, jim je vlada namenila še dodatnih 32 milijonov evrov. Tretja faza pomoči so bile davčne olajšave v višini 15 milijonov evrov, ki jih lahko izkoristijo do konca letošnjega leta.

Kia Motors je že do konca lanskega leta v slovaško državno blagajno prispevala 300 milijonov evrov, dodatnih 140 milijonov evrov še za različne socialne prispevke, zaposlili so 3.800 ljudi, posredno pa delo nudijo kar 20 tisoč Slovakom.

Proizvodnjo širijo iz Velike Britanije

Jaguar Land Rover je indijska Tata Motors leta 2008 kupila od Forda za 2,3 milijarde ameriških dolarjev. Družba je lani novo tovarno odprla na Kitajskem, naslednje leto bodo začeli svoje avtomobile izdelovati tudi v Braziliji. S tem se njihova proizvodnja vztrajno širi iz dozdajšnje tradicionalne baze v Veliki Britaniji.

Ne spreglejte