Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
11. 11. 2014,
22.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 11. 11. 2014, 22.41

8 let

Kako so Slovaki privabili avtomobilske tovarne in zakaj to ni uspelo Sloveniji

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Slovaška vlada je družbi Kia Motors namenila 180 milijonov evrov, Korejci so delo posredno zagotovili 20 tisoč Slovakom in vladi z davki že povrnili naložbo. Nove kie kmalu tudi s slovenskim znanjem?

Slovaška je z lastnimi naložbami in ugodno davčno politiko privabila že tri avtomobilske proizvajalce

Na obrobju slovaške Žiline, dvesto kilometrov severovzhodno od Bratislave, smo prispeli pred eno od najmodernejših tovarn korejske družbe Kia Motors. Na 165 hektarjih zemljišča so pred devetimi leti postavili industrijski objekt, ta s svojo razsežnostjo v ravninski pokrajini, kjer razpoložljiv prostor ni ovira, uspešno očara vse obiskovalce.

Kakopak se v istem hipu nismo mogli izogniti grenkemu priokusu, da sadove desetletnega sodelovanja s Korejci uživajo Slovaki, ne pa na primer Slovenci. Neuradno naj bi bila pred dobrimi desetimi leti med mogočimi lokacijami za tovarno Kie tudi Slovenija, toda tovrstne velike avtomobilske naložbe so se nam do zdaj izmaknile.

Na drugi strani imajo Slovaki že tri avtomobilske tovarne, saj blizu Bratislave svoje avtomobile izdelujeta tudi Volkswagen in Peugeot.

Državi se je naložba splačala, saj je Kia postala eden od treh največjih plačnikov davkov na Slovaškem

Skupno je slovaška vlada vodstvu Kijine podružnice na Slovaškem prispevala 180 milijonov evrov, na drugi strani pa je Kia v državno blagajno z davki že prispevala debelih 300 milijonov evrov. Dodatnih 140 milijonov so plačali tudi za različne socialne prispevke zaposlenih.

Ker je Kia danes postala eden od treh največjih davčnih plačnikov na Slovaškem, se je državna naložba za prihod Kie pošteno splačala.

Naložba Kie Motors na Slovaškem pa ima seveda veliko širše razsežnosti. Tovarna danes zaposluje 3.800 ljudi, od tega je le dobrih 40 predstavnikov iz Koreje. Tovarna zaposlitev posredno ponuja celo 20 tisoč Slovakom. Za pokrajino v Žilini in tudi za slovaško povprečje, kjer je stopnja brezposelnosti več kot desetodstotna, je taka pospešitev gospodarska zlata jama.

Ugodnosti zaposlenih: vožnja na delo z 32 avtobusi, popusti pri nakupu vozil, nadpovprečna plača, družabna srečanja ...

Zaposleni v tovarni delajo v treh izmenah, delovni dnevi ob sobotah so redki. Vsak dan zaposlene na delo pripelje 32 avtobusov, ti vozijo tudi iz oddaljenosti do sto kilometrov. Tovarna zaposlenim subvencionira 70 odstotkov cene avtobusne vozovnice.

Povprečna plača zaposlenih je višja od slovaškega povprečja in znaša več kot tisoč evrov bruto. Pri tem je treba poudariti, da so stroški dela na Slovaškem precej nižji kot v Sloveniji. Če je pri nas bruto plača dobrih 40 odstotkov višja od neto prejemka, morajo Slovaki od bruto plače odšteti le okrog 25 odstotkov davkov in prispevkov.

Čeprav v svojih pogodbah nimajo določene obvezne znamke osebnega vozila, smo na parkirišču pred tovarno videli veliko modelov znamke Kia. Tovarna zaposlenim in tudi ožjemu sorodstvu ponuja od deset do skoraj 30 odstotkov popusta pri nakupu novega vozila, še veliko večji so prihranki ob nakupu rabljenega flotnega vozila.

Celoletno povpraševanje po kiah v Sloveniji v Žilini izdelajo v enem dnevu

Uradna kapaciteta tovarne v Žilini je 300 tisoč vozil na leto, a so lani na račun dodatnih izmen ob sobotah ta obseg presegli za 15 tisoč, letos pa naj bi ga za 20 tisoč vozil.

Vsak dan v tovarni izdelajo 1.350 vozil na dan, kar je približno celoletna prodaja Kie v Sloveniji.

Tako kot na zunaj tovarna s prostornostjo in moderno zasnovo prepriča tudi v notranjosti. V oddelku za sestavo karoserij in barvanja imajo okrog 370 robotov. Po koncu proizvodnega ciklusa vsak izdelani avtomobil zapeljejo tudi na testni poligon, pri sestavi karoserije pa za naključni natančni pregled izberejo eno vozilo iz vsake izmene.

Kia je poleg vozil lani v Žilini izdelala tudi dobrih 490 tisoč bencinskih in dizelskih motorjev.

V Žilini ne izdelujejo avtomobilov na zalogo, saj ima vsaka izdelana kia že svojega kupca. Glavni trgi so sicer Rusija, kamor prodajo slabih 20 odstotkov svojih vozil, Velika Britanija, Nemčija, Francija in Španija.

Ali ste vedeli?

- da iz ene tone jekla naredijo 65 plošč za izdelavo karoserij,
- da v stiskalnici letno izdelajo pet milijonov jeklenih plošč, za eno potrebujejo 20 sekund,
- da lahko na linij v karosernici hkrati izdelujejo do osem različnih modelov,
- da karoserijo kie cee'd drži skupaj 5.750 varov,
- da samo pri končni sestavi vozila dela 1.300 zaposlenih,
- da je površina oddelka za sestavo vozila 100 tisoč kvadratnih metrov,

Ne spreglejte