Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
27. 9. 2016,
8.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35

Natisni članek

Potovalni Avtomoto kampiranje Z družino na poti Siol z vami na dopustu Na dopustu

Torek, 27. 9. 2016, 8.27

6 let, 6 mesecev

Slovo od poletja z najmanjšim bivalnim tandemom iz petdesetih let … #foto

Potovalni komplet po meri Hobbitov in zaljubljenih: mikroavtomobilček s prikolico za nekdanji 4640 mark #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,35
Glas goggomobil T250 in bivalna prikolica piccolo - starodobnika | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Si danes predstavljate pot na počitnice, denimo iz bavarske prestolnice na Krk v manj kot 3 metre dolgem mikroavtomobilčku z vsega 10 kilovati moči, pa  vso opremo za kampiranje in še dobrih 400 kilogramov težko bivalno prikolico? Dva sta se morala imeti res rada. To so bile 4640 mark vredne počitniške sanje povojne Nemčije …

Mali goggo si je upal …

Njegov 250-kubični dvotaktni zračno hlajeni motorček  je zmogel slabih 14 "konjev" oziroma 10 kilovatov. Imel je 4-stopenjski menjalnik.  | Foto: Jure Gregorčič Njegov 250-kubični dvotaktni zračno hlajeni motorček je zmogel slabih 14 "konjev" oziroma 10 kilovatov. Imel je 4-stopenjski menjalnik. Foto: Jure Gregorčič V letih po koncu druge svetovne vojne, ko so se začeli na noge znova odločno postavljati nemški avtomobilski velikan, je bilo kar nekaj poizkusov preboja majhnih ljudskih avtomobilčkov, ki so želeli slediti zgledu Volkswagnovega hrošča in poskrbeti za širok preboj osebne mobilnosti.

Eden takih mikroavtomobilčkov je poleg veliko bolj znanega BMW isetta bil Glas goggomobil T250. Glas je svoje avtomobile izdeloval v letih od  1955 do 1965. V tem času so iz proizvodnih linij v Dingolfing, kjer danes kraljuje BMW mega tovarna, na ceste skupaj poslali  214.313 limuzin, 66.511 coupejev in 3.667 malih dostavnikov. Leta 1966 je znamka Glas postala del BMW-ja, ki jo je tri leta pozneje poslal v zgodovino avtomobilske industrije.

Pločevinasta bivalna prikolica piccolo, ki je v dolžino merila slaba dva metra in pol (2,47 m), v širino pa 1,5 metra, je zavetje nudila dvema (zaljubljenima?) popotnikoma. No, zavetje: gre praktično za posteljo na kolesih brez udobja, ki ga poznamo iz današnjih kompaktnih bivalnih prikolic.  | Foto: Jure Gregorčič Pločevinasta bivalna prikolica piccolo, ki je v dolžino merila slaba dva metra in pol (2,47 m), v širino pa 1,5 metra, je zavetje nudila dvema (zaljubljenima?) popotnikoma. No, zavetje: gre praktično za posteljo na kolesih brez udobja, ki ga poznamo iz današnjih kompaktnih bivalnih prikolic. Foto: Jure Gregorčič Z rastjo osebnih avtomobilom oziroma ponovnim razvojem nemške avtomobilske industrije po končani 2. svetovni vojni  so seveda zrasle tudi popotniške sanje. Nemci so hitro reagirali in zelo zgodaj pognali tudi proizvodnjo počitniških vozil.

Kljuko je tako dobil tudi mali goggo, ki je s svojimi 415 kilogrami bil celo 15 kilogramov lažji od pločevinaste bivalne prikolice piccolo iz leta 1956, v kateri sta lahko prenočila dva popotnika. 

Mali goggo si je upal, bi lahko rekli, saj si ne predstavljamo, kakšno je bilo denimo potovanje prek alpskega prelaza z 250-kubičnim dvotaktnim zračno hlajenim motorčkom, ki je zmogel slabih 14 "konjev" oziroma 10 kilovatov in 4-stopenjskim menjalnikom. Ob tem je ta mikroavtomobilček, ki je bil dolg dobra 2,8 metra, kar je toliko kot denimo medosna razdalja pri današnji škodi superb, obljublja tudi sedež štirim odraslim potnikom. Največja hitrost, ki jo je ta avtomobilček dosegel, je znašala 72 kilometrov na uro, imel pa je hidravlične zavore in 10-palčna platišča.    

Potovalni komplet, s katerim so v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja potovali in kampirali nemški delavci, je stal 4640 mark: goggomobil T250 3500 mark in bivalna prikolica piccolo 1140 mark. Če bi po taki ceni danes prodajali tak mikropotovalni komplet, bi bilo zanj treba pripraviti 2372 evrov. Za primerjavo: lahke, majhne sodobne bivalne prikolice z dvema ali štirimi ležišči danes stanejo med 5.500 in 10.000 evri. | Foto: Jure Gregorčič Potovalni komplet, s katerim so v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja potovali in kampirali nemški delavci, je stal 4640 mark: goggomobil T250 3500 mark in bivalna prikolica piccolo 1140 mark. Če bi po taki ceni danes prodajali tak mikropotovalni komplet, bi bilo zanj treba pripraviti 2372 evrov. Za primerjavo: lahke, majhne sodobne bivalne prikolice z dvema ali štirimi ležišči danes stanejo med 5.500 in 10.000 evri. Foto: Jure Gregorčič

Zgodovina se ponavlja: vračajo se lahke in preproste bivalne prikolice za vsak žep

Sodoben pogled na preprostost bivanja bližje naravi in zavetje za zaljubljene, ki si želijo tam nekje zunaj svoj košček miru in zasebnosti. | Foto: Jure Gregorčič Sodoben pogled na preprostost bivanja bližje naravi in zavetje za zaljubljene, ki si želijo tam nekje zunaj svoj košček miru in zasebnosti. Foto: Jure Gregorčič Ta zanimiv počitniški tandem smo srečali na največji razstavi počitniških vozil na svetu, na karavaning salonu v Düsseldorfu. Zanimivo pa je, da se v današnjem času počitniška vozila, sploh kar se prikolic tiče, znova vračajo h koreninam preživljanja prostega časa. Bližje naravi in zavetje za zaljubljene, ki si želijo tam nekje zunaj svoj košček miru in zasebnosti.

Raste ponudba strešnih šotorov, tudi taki za najmanjše avtomobile, pa šotorske prikolice in lahke prikolice, ki jih je mogoče pripeti tudi na današnje avtomobilske malčke. So pa kljub vsemu tudi tiste današnje najbolj kompaktne in najlažje hišice kolesih veliko bolj udobne, opremljene s kuhinjsko nišo, tekočo vodo ter pomožnimi šotori.

Z udobjem pa je zrasla tudi cena: vsaj 5000 evrov morate imeti, če želite danes na počitnice povleči lastno posteljo.

Foto: bivalne prikolice, ki jih je mogoče vleči tudi z današnjimi avtomobilskimi malčki ...

Fotogalerija
1 / 8

Zanimivo je tudi dejstvo, da nove kompaktne bivalne prikolice povzemajo obliko kapljice, ki krasi tudi silhueto pločevinaste, več kot 50 let stare prikolice piccolo. | Foto: Jure Gregorčič Zanimivo je tudi dejstvo, da nove kompaktne bivalne prikolice povzemajo obliko kapljice, ki krasi tudi silhueto pločevinaste, več kot 50 let stare prikolice piccolo. Foto: Jure Gregorčič

Ne spreglejte