Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
18. 9. 2012,
12.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 18. 9. 2012, 12.43

6 let, 7 mesecev

Okoljevarstvene cone v evropskih mestih postajajo realnost

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ekocone so v evropskih mestih, kjer bo dovoljen vstop le vozilom z ustreznim standardom motorja, postale realnost. Najbolj so razširjene v Nemčiji, prvo pilotsko dobimo oktobra tudi v Mariboru.

Okoljevarstvene cone v evropskih mestih so danes še manj znani ukrep za večanje utripa v mestih in izboljšanje ozračja, toda na dolgi rok bodo nedvomno postale realnost. Ob evropskem tednu mobilnosti se torej lahko vprašamo, kako bo promet v naših mestih urejen v prihodnje. Evropska komisija je že postavila standarde za kakovost ozračja v evropskih mestih, ni pa pristojna za urejanje prometa.

Evropska unija zahteva kakovosten zrak, ukrepi so domena držav

"Evropska komisija je postavila standarde, zdaj pa morajo posamezne države članice najti način, kako te standarde doseči. Posamezne države lahko določene odseke mest namenijo le pešcem, naredijo okoljevarstvene cone, prepovedo avtomobile na določene dneve in podobno. Evropsko komisijo zanima končni cilj," so nam povedali v pisarni Janeza Potočnika, komisarja za okolje v Evropski uniji.

Medtem ko imajo evropske države že uveljavljene omejitve pri uporabi tovornih vozil z nosilnostjo nad 3,5 tone, je za zdaj manj omejitev za vožnjo osebnih avtomobilov. Okoljevarstvene cone že poznajo v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Veliki Britaniji, Norveški, na Nizozemskem, Portugalskem, Češkem, Švedskem, Danskem, Madžarskem in Norveškem. Za vstop v te cone je treba imeti obvezno nalepko, ki dokazuje okoljevarstveni standard avtomobila.

Te omejitve so večinoma za zdaj še mile, v prihodnje pa se bodo ti standardi predvidoma zaostrovali.

Napoved o strožjih direktivah le grožnja?

Lani je odmevala napoved komisarja za promet pri EU-ju Siima Kallasa, ki je napovedal strožje direktive in davke na goriva. Po njegovih besedah bi to ljudi prisililo v manjšo uporabo avtomobilov in uporabljanje javnega prometa. Kallasov predlog je govoril o 60-odstotnem zmanjšanju ogljičnega odtisa v mestih do leta 2040, kar bi iz evropskih mest pregnalo praktično vse avtomobile s klasičnim motorjem z notranjim izgorevanjem.

Za zdaj taki ukrepi vendarle še niso potrjeni, saj so tudi proizvajalci avtomobilov primorani narediti motorje, ki bodo do leta 2020 na prevoženi kilometer v ozračje izpustili krepko pod 100 gramov ogljikovega dioksida. Tako se tudi okoljevarstvene cone v Evropi uvajajo počasi in na podlagi raziskav oziroma pilotskih projektov.

Primer konkretnega mesta – München

Bavarska prestolnica je le eno izmed nemških mest, ki so v svojem središču uveljavila okoljevarstvene cone. V Münchnu velja ta za vsa vozila z dizelskim in bencinskim motorjem. Od oktobra 2012 bo standard za dizelska vozila Euro 4, za bencinska pa Euro 1.

Cona je velja vse dni v letu. Vsako vozilo mora imeti ob vstopu vanjo nalepko, ki dokazuje ustrezen standard motorja. Cena nalepke je za v Nemčiji registrirana vozila šest, za tuja pa 12,5 evra. Nalepka je veljavna tudi v drugih nemških mestih. Če nalepke na avtomobilu ni, znaša globa 40 evrov.

V cono med drugim lahko nemoteno zapeljejo štirikolesniki, starodobniki, električna vozila, avtomobili invalidnih oseb, rešilna vozila in podobno.

"Katrce", škoda favorit in zastava yugo nič več v središče Maribora

Trendom iz drugih evropskih mest ne bomo mogli ubežati niti v Sloveniji. V Ljubljani se že dolgo namiguje na zaprtje Slovenske ceste in sklenitev notranjega prometnega obroča okoli središča prestolnice, prvo pilotsko okoljevarstveno cono pa bodo od 1. oktobra 2012 do 30. aprila 2013 uveljavili v Mariboru.

Ker so v Mariboru izmerili nadpovprečno onesnaženost zraka z delci PM10 (število dovoljenih dni s preseganjem vrednosti 35, lani v Mariboru 65 takih dni), bodo z novimi meritvami in ocenami vpliva okoljevarstvene cone poskušali postaviti prometno ureditev za naslednja leta. Vstop v središče Maribora bo omejen za osebna, dostavna in tovorna vozila, ki ne dosegajo standardov Euro 2. Na mariborski mestni občini so kot mejni datum 1. registacije vozila zapisali 1. januar 1997.

Standard Euro 2 je bil sprejet leta 1996. Tako v središče Maribora ne bodo več smele "katrce", "spački", lade samare, renault 5 campus, škoda favorit, zastava yugo, ...

Precej avtomobilov izpred leta 1996 so že bili v skladu s standardom Euro 2 in bodo kot izjeme lahko zapeljali v zaprto območje. Izjeme so tudi starodobniki in avtomobili lastnikov, ki živijo na omejenem področju. Več informacij na predstavitveni strani mariborske mestne občine.

Omejitev le med delavniki, v Maribor tudi avtobusi na CNG

Omejitev bo veljala le med delavniki, ob koncu tedna pa ne. Prebivalci s tega območja bodo izjeme. Ustreznost avtomobilov bodo preverjali mestni redarji, pogoj bo le datum prve registracije vozila.

V Mariboru bo v prvi tretjini naslednjega leta začelo voziti tudi od 10 do 12 novih mestnih avtobusov s pogonom na stisnjeni zemeljski plin.

Ne spreglejte