Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 3. 2016,
11.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Volkswagen Dieselgate

Torek, 15. 3. 2016, 11.50

8 let

Afera Dieselgate: zdaj še vlagatelji od Volkswagna zahtevajo skoraj 3,3 milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Skoraj 300 vlagateljev je zaradi okoljskega škandala z izpusti, ki je močno načel ugled in tudi poslovanje nemškega velikana, proti Volkswagnu vložilo tožbo, vredno skoraj 3,3 milijarde evrov.

Zavarovalnice in pokojninski skladi po pravico in izgubljeni denar na sodišče

Kot so po poročanju tujih portalov zapisali njihovi odvetniki, je Volkswagen kršil pravila kapitalskih trgov. Med 278 tožniki, gre predvsem za institucionalne vlagatelje in podjetja, ki so tožbo vložila na okrožno sodišče v Braunschweigu v Volkswagnovi domači deželi Spodnji Saški, so vlagatelji z vsega sveta, med drugim nemške zavarovalnice in ameriški pokojninski sklad Calpers.

Tožniki so po pojasnilu odvetniške pisarne TISAB prepričani, da nemški velikan med junijem 2008 in septembrom 2015 ni zadovoljivo obveščal trgov ter s tem kršil pravila, saj vlagatelji niso imeli pravih informacij o dogajanju v koncernu in s tem povezanih potencialnih tveganj na trgu.

V največjem evropskem avtomobilskem trgu nove tožbe še niso komentirali

V Volkswagnu tožbe še niso komentirali, saj je naj še ne bi prejeli. V podjetju so ta mesec objavili potek dogodkov, ki so vodili do septembrskega razkritja ameriške agencije za varovanje okolja EPA in posledičnega priznanja Volkswagna, da so v 11 milijonov vozil po svetu namestili opremo za goljufanje na okoljskih testih.

Zaradi škandala, ki je tržni vrednosti Volkswagna odnesel na milijarde evrov, podjetje čakajo kazni do 20 milijard dolarjev in kazenska preiskava v ZDA. Spomnimo, da je afera Diesegate že septembra z vrha koncerna odnesla dolgoletnega stratega Martina Winterkorna, ki je kmalu po razkritju goljufije odstopil z mesta predsednika uprave. Na dan prihajajo tudi poročila, da je Winterkorn že prej vedel za nepravilnosti ne ameriškem trgu.

Ne spreglejte