Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Nedelja,
2. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

3

Natisni članek

Robert Lešnik Mercedes-Benz

Nedelja, 2. 7. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Ženeva, Annecy, Courmayeur; Švica, Francija in Italija: Prva vožnja nove različice modela

Mercedes-benz E cabriolet – bog vetra #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

3

Mercedes-benz E cabriolet | Foto Mercedes-Benz

Foto: Mercedes-Benz

Letošnjo sezono kabrioletov odpiramo z enim izmed najlepših avtomobilov, ki jih je s svojo dizajnersko ekipo oblikoval Slovenec Robert Lešnik. Mercedes je z elegantnim, prek 4,8 metra dolgim kabrioletom s klasično platneno streho zdaj dopolnil družino razreda E. Avto je izjemno udoben in nadpovprečno dobro obvladuje veter pri spuščeni strehi.

Poudarki:

Za velikega kabrioleta zelo dober količnik zračnega upora: Cd = 0,29. | Foto: Jure Gregorčič Za velikega kabrioleta zelo dober količnik zračnega upora: Cd = 0,29. Foto: Jure Gregorčič Odlično izolirana platnena streha: odpre in zapre se v 20 sekundah tudi med vožnjo do hitrosti 50 kilometrov na uro.

Učinkovit sistem nadzora vetra Aircap in sistem ogrevanja predela vratu in ramen na voznikovem in sovoznikovem sedežu.

Prvovrstno izdelana kabina z dovolj udobja za štiri odrasle potnike.

Prtljažnik: 310 litrov ob odprti strehi in 385 litrov ob zaprti strehi

Usnjeni sedeži so obdelani tako, da odbijajo sončne žarke in ne vpijajo toplote. Vsak, ki je kdaj v kratkih hlačah sedel na vroč sedež kabrioleta, bo zdaj pokimal Mercedesu. | Foto: Mercedes-Benz Usnjeni sedeži so obdelani tako, da odbijajo sončne žarke in ne vpijajo toplote. Vsak, ki je kdaj v kratkih hlačah sedel na vroč sedež kabrioleta, bo zdaj pokimal Mercedesu. Foto: Mercedes-Benz Vozne lastnosti: Štirikolesni pogon 4matic in zračno vzmetenje (Air body control) ter serijski devetstopenjski samodejni menjalnik 9G-TRONIC

Z najvišjo stopnjo umetne inteligence, ki povzema vse sodobne varnostne sisteme razreda E, vključno s polsamodejno vožnjo in aktivnim nadzorom smeri ter varnostne razdalje do hitrosti 210 kilometrov na uro.

Trije bencinski turbo motorji (štirivaljnik in V6) z razponom moči od 135 do 245 kilovatov in novi dizelski štirivaljnik (E 220 d) s 143 kilovati in štirilitrsko povprečno porabo (106 g CO2 na km). Trilitrski V6 dizel s 620 njutonmetri navora.

Vaše mnenje?

Cena v Sloveniji: od 59.390 EUR (E 220 d cabrio) od 86.500 (E 400 4matic cabrio)

V dolžino s 4,8 metra dosega identično velikost kot E coupe. V prid voznim lastnostim in samozavestni drži je podobno kot coupe za centimeter in pol bližje tlom kot limuzina razreda E. | Foto: Jure Gregorčič V dolžino s 4,8 metra dosega identično velikost kot E coupe. V prid voznim lastnostim in samozavestni drži je podobno kot coupe za centimeter in pol bližje tlom kot limuzina razreda E. Foto: Jure Gregorčič

Video: Tako je od blizu videti panoramsko križarjenje v udobnem kabrioletu

Robert Lešnik ob novem E cabrioletu na predvečer premiere avtomobila na letošnjem ženevskem salonu. | Foto: Jure Gregorčič Robert Lešnik ob novem E cabrioletu na predvečer premiere avtomobila na letošnjem ženevskem salonu. Foto: Jure Gregorčič Slovenski oblikovalec Robert Lešnik, vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedesu, pravi, da kupe in kabriolet razreda E predstavljata nov korak v filozofiji "sensual purity" (čutna čistost). To sta "first of the new", torej prva med novimi in napovedujeta prihodnost tistega, kar bomo v naslednjih letih videvali pri Mercedesu.

O podobi ne bomo izgubljali besede. Vidite ga. Stila in elegance temu avtomobilu res ne more očitati nihče. Veliko je še bolj razkošnih in prestižnih kabrioletov, a malo je takih, ki bi izstopali v praktično vsaki panorami. In malo je takih, katerih linije s tako mehkobo drsijo skozi zrak. Robert je umetnik in pika.

Tehnološko zagotovo eden najnaprednejših kabrioletov. Pet jih bo še letos zapeljalo tudi v Slovenijo.

Mercedes ima zelo bogato zgodovino kabrioletov. Razred E je platno prvič dobil leta 1992. | Foto: Mercedes-Benz Mercedes ima zelo bogato zgodovino kabrioletov. Razred E je platno prvič dobil leta 1992. Foto: Mercedes-Benz Spomnim se, ko sem pred približno četrt stoletja proti koncu osnovne šole kot avtomobilski navdušenec strica spraševal, kako hudiča zaščitijo potnike, če se kabriolet obrne na glavo. Najprej mi je Boris razložil, da dober voznik tega pač ne naredi, potem pa vstal, odprl revijo in mi pokazal avtomobil. Bil je mercedes E kabriolet 300 CE-24, moder.

Predstavil mi je prvega kabrioleta, ki je leta 1992 ponudil sistem zaščite potnikov ob prevračanju, tako da je v delčku sekunde nad glave potnikov iz karoserije potisnil zaščitne loke (roll-bar).

Novi E kabrio nadaljuje to tradicijo in ta hip po zgledu najnaprednejših varnostnih sistemov, ki jih je na ceste pripeljal razred E, zmore do hitrosti 210 kilometrov na uro vozniku s polsamodejno vožnjo pomagati ohranjati avtomobil nedotaknjen.

Natančen pregled varnostne razdalje. | Foto: Jure Gregorčič Natančen pregled varnostne razdalje. Foto: Jure Gregorčič S sistemom radarjev, kamer in številnih senzorjev njegovo vidno polje seže do 250 metrov pred vozilom. Loči gibajoče in stoječe ovire, bere prometne zanke, zaznava pešce in zna v mestu do 60 kilometrov na uro preprečiti nalet. Da, sam, povsem brez dotika. Inteligentna varnost je nekaj, kar Mercedes poleg udobja zares obvlada in to nam je v praksi pokazal že večkrat, tudi v nižjih razredih, denimo v velikem primerjalnem testu premium limuzin srednjega razreda.

E kabrio ni najbolj prestižen kabriolet, kar jih vozi po cestah, je pa z vidika umetne inteligence v službi varnosti in udobja ta hip res povsem v vrhu. Kot tak ima svojo ceno, jasno. Ni poceni. Kljub temu pa naj bi tudi v Sloveniji ta avtomobil, kot butični izdelek, še letos osrečil pet kupcev, ki si ga zmorejo privoščiti in si želijo klasične avtomobilske romantike.

Mercedes E cabrio je velik avtomobil, ki štirim potnikom zagotavlja dovolj prostora za udobno vožnjo. V primerjavi s predhodnikom je v dolžino zrasel za dobrih 12 centimetrov in v širino za 7,4 centimetra. Pomemben pa je tudi 11,3-centimetrski prirastek medosne razdalje. Ta zdaj znaša več kot 2,8 metra (2873 mm) in omogoča razmeroma udoben dostop ter sedenje na zadnjih sedežih. | Foto: Jure Gregorčič Mercedes E cabrio je velik avtomobil, ki štirim potnikom zagotavlja dovolj prostora za udobno vožnjo. V primerjavi s predhodnikom je v dolžino zrasel za dobrih 12 centimetrov in v širino za 7,4 centimetra. Pomemben pa je tudi 11,3-centimetrski prirastek medosne razdalje. Ta zdaj znaša več kot 2,8 metra (2873 mm) in omogoča razmeroma udoben dostop ter sedenje na zadnjih sedežih. Foto: Jure Gregorčič

Na cesti kot izkušeni diplomat pred mikrofonom v palači Združenih narodov

Je pa kljub vsemu ta kabriolet nastavljen bolj na mehko kot kupe in, resnici na ljubo, mu bolj ugaja lagodno križarjenje po cestnih panoramah kot pa nervozno "šiljenje" ovinkov. Ne ugaja mu cviljenje gum. Pa ne, da tega ne zmore, ampak z njim je užitek osredotočen na uglajeno nizanje zavojev. Saj veste, kilometri v stilu. Zračno vzmetenje (Air body control) z dinamičnim nadzorom blaženja na vsakem kolesu posebej suvereno obvladuje podlago in prestreže vse, kar bi utegnilo zmotiti mir v kabini. Kot da bi bila med zadnjico in asfaltom debela plast vate, oblečena v saten.

Vozni programi v kombinaciji s sistemom zračnega vzmetenja air body control in aktivnega nadzora podvozja ponujajo pet izbir: comfort, ECO, sport, sport + in individualno nastavitev. Sport + okrepi še zvok in tega kabrioleta med zavoji naredi precej dinamičnega. Čeprav avto ni najlažji, lepo, natančno vstopi v zavoj in zelo dolgo povsem mirno vztraja v začrtani smeri. | Foto: Mercedes-Benz Vozni programi v kombinaciji s sistemom zračnega vzmetenja air body control in aktivnega nadzora podvozja ponujajo pet izbir: comfort, ECO, sport, sport + in individualno nastavitev. Sport + okrepi še zvok in tega kabrioleta med zavoji naredi precej dinamičnega. Čeprav avto ni najlažji, lepo, natančno vstopi v zavoj in zelo dolgo povsem mirno vztraja v začrtani smeri. Foto: Mercedes-Benz

S prihodom kabrioleta so pri Mercedesu z vsemi mogočimi različicami - od limuzine, karavana ter do terenskega karavana in kupeja - dopolnili razred E za vse naloge in želje. Od vleke prikolice pa do elegantnega križarjenja po portoroški rivi in tudi v Monte Carlu vozniku takega kabrioleta ne bo nerodno pred znamenito igralnico. | Foto: Jure Gregorčič S prihodom kabrioleta so pri Mercedesu z vsemi mogočimi različicami - od limuzine, karavana ter do terenskega karavana in kupeja - dopolnili razred E za vse naloge in želje. Od vleke prikolice pa do elegantnega križarjenja po portoroški rivi in tudi v Monte Carlu vozniku takega kabrioleta ne bo nerodno pred znamenito igralnico. Foto: Jure Gregorčič So pa ga predvsem zaradi trditev o celoletni uporabi in podčrtani praktičnosti opremili tudi s štirikolesnim pogonom 4matic. Ta ob pregovorno učinkovitem in večkrat preizkušenem sistemu za nadzor zdrsa in stabilnosti vozila zmore tudi ob pretiravanju z lahkoto opraviti s kakršnokoli težnjo po pobegu zadka. V programu sport + pusti malce zdrsa. A še enkrat, to ni športni kabriolet, risanje črt na asfalt ne gre skupaj z bontonom njegovega značaja, zato ima AMG-bratrance, tudi E rodu. Lahko je hiter, zelo hiter, a še vedno uglajen in varen. Kot diplomat, ki suvereno spregovori tudi v ostrejšem tonu in sredi palače Združenih narodov Trumpa pogleda naravnost v oči. Možakarsko!

E kabriolet je tudi ob spuščeni strehi na željo potnikov zmožen dobršen del prepiha speljati mimo območja prostora za vetrobranskim steklom. Ob dvignjenih bočnih steklih vetrno, mrežo za zadnjima sedežema in aktiviranim električnim usmerjevalnikom zraka sistema Aircap je mogoče tudi na avtocesti uživati brez strehe.  | Foto: Jure Gregorčič E kabriolet je tudi ob spuščeni strehi na željo potnikov zmožen dobršen del prepiha speljati mimo območja prostora za vetrobranskim steklom. Ob dvignjenih bočnih steklih vetrno, mrežo za zadnjima sedežema in aktiviranim električnim usmerjevalnikom zraka sistema Aircap je mogoče tudi na avtocesti uživati brez strehe. Foto: Jure Gregorčič

20 sekund od modrega neba do popolnega zavetja

Pri dizajnu me moremo mimo niza vrhunsko oblikovanih oblin brez ostrih prelomov in robov ter z zelo elegantnimi boki in popolnoma poravnano bočno linijo ob spuščeni strehi.  | Foto: Mercedes-Benz Pri dizajnu me moremo mimo niza vrhunsko oblikovanih oblin brez ostrih prelomov in robov ter z zelo elegantnimi boki in popolnoma poravnano bočno linijo ob spuščeni strehi. Foto: Mercedes-Benz Klasični kabriolet pač mora imeti platneno streho. Gre za nepisano pravilo, ki je pri klasikih, kamor spada, tudi zvezda tako rekoč edina možnost. Prav je tako. So jo pa pri Mercedesu temeljito pripravili za naloge vsesezonske vožnje. Gre za skrbno izbrano platno, ki je bilo razvito za črko še razkošnejšega kabria razreda S. Dvomov glede kapljanja, vročine, mraza in hrupa ni. Gre za več skrbno naloženih slojev z izdatno debelino zvočne in toplotne izolacije. Pri Mercedesu se zavedajo, da Evropa ni ravno obljubljena dežela za kabriolete, zato so strehi namenili res veliko pozornosti v želji, da bi kupce prepričali, da E kabrioletu med novembrom in aprilom ni treba bivakirati v garaži.

Mercedes-benz E cabriolet | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Električno gnana streha se povsem samodejno zloži ali odpre v 20 sekundah. To je mogoče narediti tudi med vožnjo, do hitrosti 50 kilometrov na uro. Hitrostna meja krmiljenja strehe pa ima precej rezerve, saj smo jo brez težav dvignili tudi pri 60 kilometrih na uro. Konstrukcija ogrodja, ki ga povsem skriva zelo lepo obdelana tkanina, je narejena iz magnezija, aluminija in jekla.

Je osem kilogramov lažja od primerljive jeklene strukture, hkrati pa nam je inženir razložil, da izjemno robustna, saj pravijo, da brez težav zdrži prek 20 tisoč odpiranj in zapiranj.

Do 120 kilometrov na uro se je mogoče normalno pogovarjati, uživati razgled, le na kremo za sončenje in kapo ne gre pozabiti. Res odlično udobje in aerodinamika, izpopolnjena do zadnje podrobnosti. Pravi bog vetra, eden najudobnejših kabrioletov, kar smo jih vozili.  | Foto: Mercedes-Benz Do 120 kilometrov na uro se je mogoče normalno pogovarjati, uživati razgled, le na kremo za sončenje in kapo ne gre pozabiti. Res odlično udobje in aerodinamika, izpopolnjena do zadnje podrobnosti. Pravi bog vetra, eden najudobnejših kabrioletov, kar smo jih vozili. Foto: Mercedes-Benz

V tišini skozi granitno podzemlje

Na vršni postaji panoramske žičnice Helbronner, 3.500 metrov nad morjem, smo preizkusili sistem vpihovanja toplega zraka okoli vratu. Bili smo zaviti v bele oblake, ob vetru pa je bil učinek dejanske temperature tri stopinje pod ničlo.  | Foto: Jure Gregorčič Na vršni postaji panoramske žičnice Helbronner, 3.500 metrov nad morjem, smo preizkusili sistem vpihovanja toplega zraka okoli vratu. Bili smo zaviti v bele oblake, ob vetru pa je bil učinek dejanske temperature tri stopinje pod ničlo. Foto: Jure Gregorčič Ko streha ob pretirani pripeki ali pa dežju pokrije kabino, zavladata mir in tišina. Visoke potovalne hitrosti prav nič ne vplivajo na udobje, saj je stopnja šumov, ki dosežejo notranjost, zares minimalna. Prav neverjetno je, kako dobro so zatesnili kabino.

Tudi v predoru pod Mont Blancom smo se čez nedrje granitnega masiva ob težkih tovornjakih in bučnih prezračevalnih ventilatorjih cestnega rova med Italijo in Francijo peljali povsem spokojno. Radar je sam vzdrževal predpisano hitrost in varnostno razdaljo. Platno nad glavo je ustavilo zvoke in vonje, klik na gumb pa notranjost še odišavi.

Zadeva deluje, pri Mercedesu nam niso mogli pokazati razgleda ob odprti strehi, so nam pa pripravili dokaz, da je v mrazu in vetru mogoče odpreti streho in se odpeljati v razgledu. No, iz Helbronnerja ne. Tam ni cest, Mercedes je priletel s helikopterjem in ekipo izkušenih Švicarjev.  | Foto: Jure Gregorčič Zadeva deluje, pri Mercedesu nam niso mogli pokazati razgleda ob odprti strehi, so nam pa pripravili dokaz, da je v mrazu in vetru mogoče odpreti streho in se odpeljati v razgledu. No, iz Helbronnerja ne. Tam ni cest, Mercedes je priletel s helikopterjem in ekipo izkušenih Švicarjev. Foto: Jure Gregorčič Mercedesovi kabrioleti imajo tudi dvojnemu življenju prilagojeno klimatizacijo. Krmilna enota, zadolžena za nadzor ventilacije in temperature, sama prepozna, ali je streha spuščena ali odprta. Dodatna izolacija med plastmi platna brez težav obdrži nastavljeno temperaturo in verjamemo, da se tudi v globokem minusu v tem kabrioletu ni treba peljati v bundi in rokavicah. Za vožnjo s spuščeno streho v hladnejših dneh pa so pri Mercedesu razvili še sistem ogrevanja predela vratu in ramen. Gre za Airscarf, ki izpod vzglavnika vpihuje topel zrak in poskrbi, da sta v hladnih dneh voznik in sovoznik obdana z mikro tokom prijetno toplega zraka. Intenzivnost tega sistema je mogoče nastaviti v treh stopnjah.

Visokotehnološki vtis E coupe podčrtuje že z znanimi digitalnimi merilniki in razreda E oziroma dvema zaslonoma z diagonalo 31,2 centimetra in ločljivosti 1920 x 720 slikovnih pik. Nastavitev merilnikov omogoča tri teme:  classic, sport in progressive. Ključni podatki navigacije in voznih prametrov so lahko projicirani tudi na vetrobransko steklo pred voznikove oči. Za hiter sprehod prek menijev skrbita še dva drsnika, občutljiva na dotik, na volanu. Vse za vožnjo pomembne podatke tudi projicira na vetrobransko steklo. | Foto: Mercedes-Benz Visokotehnološki vtis E coupe podčrtuje že z znanimi digitalnimi merilniki in razreda E oziroma dvema zaslonoma z diagonalo 31,2 centimetra in ločljivosti 1920 x 720 slikovnih pik. Nastavitev merilnikov omogoča tri teme: classic, sport in progressive. Ključni podatki navigacije in voznih prametrov so lahko projicirani tudi na vetrobransko steklo pred voznikove oči. Za hiter sprehod prek menijev skrbita še dva drsnika, občutljiva na dotik, na volanu. Vse za vožnjo pomembne podatke tudi projicira na vetrobransko steklo. Foto: Mercedes-Benz

Veter, a le na zahtevo

Mercedes-benz E cabriolet | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Novi E kabrio z vidika obvladovanja zračnih mas med vožnjo brez kančka dvoma spada v vrh. Do hitrosti 120 kilometrov na uro zelo učinkovito preusmerja veter in prepih stran od potnikov. Ob uporabi vetrne zaščite se je mogoče s spuščeno streho zapeljati tudi na avtocesto. Vidi se, da se pri Mercedesu že od zgodnjih 30. let prejšnjega stoletja ukvarjajo z zakoni aerodinamike. Od Ženeve prek Annecyja do Courmayerja smo naredili 187 kilometrov z odprto streho. Nikogar ni bolela glava, nihče ni tožil, da piha in vseskozi smo uživali v razgledu ter glasbi. Izjemno, kako dobro sistem Aircap preusmeri veter in prepreči vrtinčenje okoli potnikov. Tudi na zadnjih sedežih.

Video: Oglejte si, kako sistem Aircap umiri in preusmeri prepih in turbulentno vrtinčenje zraka v kabini

Mercedes-benz E cabriolet - prva vožnja | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Aircap je aktivni usmerjevalnik zraka, ki se na ukaz dvigne iz zgornjega roba vetrobranskega stekla. Razvili so ga za vse Mercedesove kabriolete. Dvigne se skupaj z vetrno mrežo za zadnjima sedežema in ob privzdignjenih bočnih steklih veter skoraj ne najde več poti v kabino, svoboda razgleda pa ni okrnjena. To je to.

Nam je pa inženir, odgovoren za aeroudobje, pritrdil na naš pomislek, da uporaba aircapa doda kakšen deciliter ali dva k poprečni porabi. Logično, zrak se dvigne višje in upor čelne površine avtomobila se poveča. Ko hitrost naraste, se okrepi tudi prepih, a vse skupaj je zavidljivo dobro do hitrosti 120 kilometrov na uro. Od tu dalje, če se na avtocesti res mudi, vetrna zaščita začne izgubljati bitko z zračnimi tokovi. Takrat je treba počakati samo 20 sekund in v kabini spet zavlada spokojnost.

Med skrbno izdelanimi podrobnostmi, ki krasijo notranjost, v oči vedno padejo tudi novi zračniki z aero dizajnom. Videti so kot mini letalske turbine. Šik, ni kaj. | Foto: Mercedes-Benz Med skrbno izdelanimi podrobnostmi, ki krasijo notranjost, v oči vedno padejo tudi novi zračniki z aero dizajnom. Videti so kot mini letalske turbine. Šik, ni kaj. Foto: Mercedes-Benz

Štirje se bodo peljali zelo spodobno, bodo pa morali skleniti kompromis glede prtljage

Mercedes-benz E cabriolet | Foto: Mercedes-Benz Foto: Mercedes-Benz Naj omenimo, da smo kar nekaj deset kilometrov tokrat namenoma preživeli tudi na enem od dveh zadnjih sedežev. Ob spuščeni strehi je dostop do njih zelo udoben, prostora za kolena pa podobno veliko kot v kupeju razreda E. Ob dobri vetrni zaščiti in dostopnim sidriščem isofix boste brez slabe vesti zadaj ob odprti strehi lahko peljali tudi malčka oziroma otroka.

Še prej zapeljite taščo, da vam ne bo mogla očitati, da ste prehladili otroka. Smo pa opazili, da je hrbtišče zadnjih sedežev postavljeno bolj pokončno kot v kupeju. Verjetno zaradi mehanizma strehe in dodatnih ojačitev. Na res dolgi vožnji bi to utegnilo postati moteče, kar zadeva hrbet. Štirje potniki pa ne bodo smeli pretiravati s prtljago, saj kljub 4,8 metra dolžine v prtljažniku ostane prostora kot v kombilimuzini golfovega razreda.

Tudi dostop do prtljažnika ni ravno razkošen, kabriolet pač ima druge prioritete. Če potujeta dva in s seboj peljeta opremo za golf ali smuči, morda snežno desko, ni težav, saj je zadnja sedeža mogoče položiti ločeno v razmerju 50 : 50. | Foto: Mercedes-Benz Tudi dostop do prtljažnika ni ravno razkošen, kabriolet pač ima druge prioritete. Če potujeta dva in s seboj peljeta opremo za golf ali smuči, morda snežno desko, ni težav, saj je zadnja sedeža mogoče položiti ločeno v razmerju 50 : 50. Foto: Mercedes-Benz

Svetujemo izbiro bencinskega motorja

Če je le mogoče, si omislite novi turbomotor V6. Bencin pa je tisti energent, ki spada v tak avto. | Foto: Mercedes-Benz Če je le mogoče, si omislite novi turbomotor V6. Bencin pa je tisti energent, ki spada v tak avto. Foto: Mercedes-Benz Glede tistega, kar zmore ponuditi po motornim pokrovom, je stvar jasna. Dizelski kompromisi glede energije in varčevanja v tem primeru ne pijejo vode.

Res, da smo v lagodnem križarjenju z novim štirivaljnim dizlom in njegovimi 143 kilovati drugi dan voženj (skupaj 137 kilometrov) avto predali iz rok s povprečno porabo 5,3 litra, a z veliko manj čustveno izkušnjo kot dan prej, ko je bil pod pokrovom trilitrski V6 turbobencinar z zelo odzivnimi 333 "konji".

Nikakor ne gre zgolj za odločnejše pospeške, ko je treba na zaviti gorski cesti najti dovolj prostora za skok mimo tovornjaka ali traktorja, gre za celotno teatralnost od potiska in barve zvoka do trenutka, ko sune prestava navzdol in voznik naredi to, kar je želel. Tudi po tem, ko tempo pade, avto prijetno šepeta svoj napev. Takrat tak kabriolet pokaže, zakaj smo v njem videli boga vetra.

 

Visokotehnološke sobe, kjer mercedesi dobijo svoj značaj: Mercedesov tehnični tempelj, kjer "konji" dobijo vrhunsko dresuro #foto

Tako kot je Mozart do popolnosti zložil svoje note, pa Leonardo da Vinci vodil čopič v samo dušo Mona Lise, je Mercedes ukrotil veter. E kabriolet je avtomobilska umetnina.  | Foto: Mercedes-Benz Tako kot je Mozart do popolnosti zložil svoje note, pa Leonardo da Vinci vodil čopič v samo dušo Mona Lise, je Mercedes ukrotil veter. E kabriolet je avtomobilska umetnina. Foto: Mercedes-Benz

Tehnični podatki Mercedes-benz E coupe:

Različica: Zasnova in moč motorja: Menjalnik in pogon: Zmogljivosti: Poraba in izpusti: Cena v Sloveniji:
E 220d cabriolet 4-valjni turbo dizelski skupni vod; 1950 cm3,143 kW pri 3800 vrt./min., 400 Nm od 1600 do 2800 vrt./min. 9-stopenjski samodejni 9G-TRONIC, pogon zadaj 237 km/h in 7,7 s do 100 km/h 4,3 l/100 km, 113 g/km CO2 od 59.390 EUR
E 350 d 4matic cabriolet V6 turbo dizelski skupni vod; 2987 cm3,190 kW pri 3400 vrt./min., 620 Nm od 1600 do 2400 vrt./min. 9-stopenjski samodejni 9G-TRONIC, pogon zadaj ali 4-kolesni 4 matic 250 km/h in 6,1 s do 100 km/h 6,5 l/100 km, 170 g/km CO2 od 80.560 EUR
E 200 cabriolet 4-valjni vrstni turbo bencinski; 1991 cm3,135 kW pri 5500 vrt./min., 300 Nm od 1200 do 4000 vrt./min. 9-stopenjski samodejni 9G-TRONIC, pogon zadaj 234 km/h in 8,1 s do 100 km/h 6,2 l/100 km, 142 g/km CO2 od 59.990 EUR
E 300 cabriolet 4-valjni vrstni turbo bencinski; 1991 cm3,180 kW pri 5500 vrt./min., 370 Nm od 1300 do 4000 vrt./min. 9-stopenjski samodejni 9G-TRONIC, pogon zadaj 250 km/h in 6,6 s do 100 km/h 6,8 l/100 km, 154 g/km CO2 od 65.120 EUR
E 400 4matic cabriolet 6-valjni V-zasnove turbo bencinski; 2996 cm3, 245 kW od 5200 do 6000 vrt./min., 480 Nm od 1600 do 4000 vrt./min. 9-stopenjski samodejni 9G-TRONIC in 4-kolesni 4 matic pogon 250 km/h in 5,5 s do 100 km/h 8,3 l/100 km, 187 g/km CO2 od 86.500 EUR
Mere in mase: dolžina: 4826 mm, širina: 1860 mm, višina: 1436 mm, medosna razdalja: 2873 mm, masa: od 1755 kg do 1935 kg, nosilnost: od 480 do 495 kg, prtljažnik: 385 litrov, prostornina rezervoarja: od 50 do 66 litrov (+ 7 litrov rezerve), gume: 225/55 R 17 ali 245/45 R 18 (opcijsko tudi 19- in 20-palčna platišča AMG).

Kateri Mercedesov kabriolet vam je najbolj všeč?

  • C cabriolet
    1,29 %
    2 glasov
  • E cabriolet
    20,00 %
    31 glasov
  • S cabriolet
    30,32 %
    47 glasov
  • SLC
    1,94 %
    3 glasov
  • SL
    7,74 %
    12 glasov
  • divji Mercedes-AMG GT Roadster
    12,90 %
    20 glasov
  • starodobnik 300 SL (W198 ali W121) 1. generacija 1954 do 1963 ali kakšen predvojni kabrio
    16,77 %
    26 glasov
  • Bolj so mi všeč Mercedesovi kupeji.
    9,03 %
    14 glasov
Oddanih 155 glasov
Ne spreglejte