Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 3. 2017,
5.32

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Natisni članek

nasveti za varno vožnjo nasvet promet promet krožišče Varna vožnja Novo mesto

Petek, 3. 3. 2017, 5.32

6 let, 6 mesecev

Prometne rešitve v krožiščih naj bi bile enotne

Novomeška "tabletka": krožišče, v katerem se voznik hitro znajde v prekršku #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

11

Novomeško krožišče "tabletka" | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Na prometno obremenjeni in pomembni cesti med avtocesto A2 (izvoz vzhod) in središčem Novega mesta, le streljaj od Krkine tovarne zdravil leži krožišče "tabletka". Krožni promet na njem lahko pripravi neprijetno presenečenje: prekršek zaradi vožnje čez polno črto.

Različno zapuščanje krožnega prometa, označbe na vozišču si ne bi mogle biti bolj različne

Polna črta ločuje pasova v krožišču. | Foto: Jure Gregorčič Polna črta ločuje pasova v krožišču. Foto: Jure Gregorčič Zavijanje iz krožnega križišča na obe enaki oziroma vsaj podobni večpasovni cesti (smeri avtocesta in Mirna Peč) je urejeno različno. Proti avtocesti je pogojno mogoče zavijanje desno z obeh prometnih pasov na krožnem prometu, proti Mirni Peči pa samo s skrajno desnega (zunanjega). To je za voznike moteče, ker pričakujejo enotno ureditev. 

Da vozila proti Mirni Peči ne bi zavijala vzporedno z obeh prometnih pasov, ampak samo z desnega, so območje izvoza iz krožnega prometa ob desnem robniku označili s šrafirano površino. Del asfaltiranega cestišča proti nakupovalnemu središču BTC in Mirni Peči tako sploh ni v uporabi.


Turbokrožišča: se v njih dobro znajdete ali izgubite? (video)

Vožnja Slovencev skozi krožišča: pet pravil in največja napaka, ki jo delamo

Zakaj je v Sloveniji vedno kriv le voznik? Kaznovati je treba sistem. #intervju


Krožišče "tabletka" leži na pomembni vpadnici v Novo mesto, ki med drugim povezuje avtocesto A2 z Andrijaničevo cesto oziroma Krkino tovarno zdravil ter križišče s Seidlovo in Levičnikov cesto prek mostu čez Krko naprej v smeri tovarne Revoz na Belokranjski cesti v smeri Metlike. Gre torej za krožišče na eni izmed ključnih prometnih žil dolenjske prestolnice. | Foto: Jure Gregorčič Krožišče "tabletka" leži na pomembni vpadnici v Novo mesto, ki med drugim povezuje avtocesto A2 z Andrijaničevo cesto oziroma Krkino tovarno zdravil ter križišče s Seidlovo in Levičnikov cesto prek mostu čez Krko naprej v smeri tovarne Revoz na Belokranjski cesti v smeri Metlike. Gre torej za krožišče na eni izmed ključnih prometnih žil dolenjske prestolnice. Foto: Jure Gregorčič

Prva težava: polna črta brez table, ki bi voznika opozorila na razvrščanje

Voznik, ki prihaja iz središča Novega mesta in se vključuje v krožni promet, ima načeloma dve možnosti: zapelje lahko neposredno na levi prometni pas (notranji, ob otoku) ali pa na desnega, če je levi zaseden z vozili. Če želi nato z desnega prometnega pasu nadaljevati vožnjo skozi krožišče, mora s prekrškom zapeljati čez neprekinjeno črto ali pa zaviti desno, kamor morda ni nameraval. Na tovrstno razvrščanje voznika opozori le talna označba, ki jo zagleda šele, ko zapelje v krožišče. To je torej precej neprijetna past, ki lahko vodi v prekršek.

Če voznik z enopasovnega vstopa iz smeri središča mesta zapelje na zunanji desni pas in se tako takoj ne razvrsti na notranji levi pas, mora krožišče zaradi neprekinjene črte pot obvezno zapustiti na prvem izvozu. Sicer zapelje čez neprekinjeno črto. | Foto: Jure Gregorčič Če voznik z enopasovnega vstopa iz smeri središča mesta zapelje na zunanji desni pas in se tako takoj ne razvrsti na notranji levi pas, mora krožišče zaradi neprekinjene črte pot obvezno zapustiti na prvem izvozu. Sicer zapelje čez neprekinjeno črto. Foto: Jure Gregorčič

Za opisani položaj obstaja rešitev oziroma vožnja brez prekrška, vendar zato postane krožišče manj pretočno: pred vhodom v krožni promet voznik, ki namerava peljati naprej po Andrijaničevi cesti v smeri Mirne Peči, počaka, da se lahko neposredno razvrsti na levi, notranji prometni pas, to pa lahko traja, zlasti v prometnih konicah.

Pred vstopom v krožišče ni table, ki bi voznika opozorila na ustrezno razvrščanje. Na to ga opozori le talna označba in neprekinjena črta, ko že zapelje v krožišče. | Foto: Jure Gregorčič Pred vstopom v krožišče ni table, ki bi voznika opozorila na ustrezno razvrščanje. Na to ga opozori le talna označba in neprekinjena črta, ko že zapelje v krožišče. Foto: Jure Gregorčič

Tvegan izvoz

Zapuščanje krožnega prometa z levega, notranjega prometnega pasu v smer avtoceste z znaki ali označbami ni natančno določeno. Ta površnost daje potuho voznikom, ki zapuščajo križišča s krožnim prometom tako, da zavijajo desno s pasu, ki ni skrajno desni. Pri tem ne tvegajo samo bočnih trčenj ali da oplazijo vozila na desnem pasu, vozilo lahko odbije tudi na kolesarsko stezo ali pločnik.

Del površine izvoza v smeri Mirne Peči sploh ni izkoriščen. Pred njim je dvopasovni uvoz iz smeri avtoceste A2. | Foto: Jure Gregorčič Del površine izvoza v smeri Mirne Peči sploh ni izkoriščen. Pred njim je dvopasovni uvoz iz smeri avtoceste A2. Foto: Jure Gregorčič

Kakšna je rešitev?

Novomeško krožišče "tabletka" | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Mnenje uredništva: bolje bi bilo, če polne črte v "tabletki" ne bi bilo in bi pasova skozi celotno krožišče ločevala prekinjena črta, ki pomeni, da morajo vozniki, ki zavijajo desno, to obvezno narediti s skrajno desnega, zunanjega pasu tako kot v drugih tovrstnih krožiščih.

Prometne rešitve v krožiščih enake kategorije naj bi bile enotne, saj se tako ohrani ključna prednost v smislu pretočnosti in varnosti. V novomeški "tabletki" pa prometni tok zaradi dveh različnih ureditev trenutno ni urejen optimalno.

Morda še boljša rešitev bi bila zasnova po načelu turbokrožišča. Ker je "tabletka" dovolj prostorna, bi jo bilo torej smiselno zasnovati tako, da bi bili prometni tokovi vodeni ločeno, po ločenih voznih pasovih. Še pred uvozom v krožno križišče bi se vozniki razporedili na ločene pasove in po njih nadaljevali ves čas vožnje skozi krožišče. Tako bi bile izločene konfliktne točke pri uvozih in izvozih oziroma ob sekanju pasov.

Pri enopasovnem uvozu iz smeri središča Novega mesta je mogoče brez prekrška nadaljevati smer vožnje proti drugemu izvozu le po notranjem pasu in se potem hitro spet razporediti na zunanji desni pas, mimo dvopasovnega uvoza iz smeri avtoceste A2. Pretočnost pri dvopasovnem uvozu iz smeri avtoceste na kratki razdalji je zmanjšana zaradi šrafirane površine naslednjega izvoza.  | Foto: Jure Gregorčič Pri enopasovnem uvozu iz smeri središča Novega mesta je mogoče brez prekrška nadaljevati smer vožnje proti drugemu izvozu le po notranjem pasu in se potem hitro spet razporediti na zunanji desni pas, mimo dvopasovnega uvoza iz smeri avtoceste A2. Pretočnost pri dvopasovnem uvozu iz smeri avtoceste na kratki razdalji je zmanjšana zaradi šrafirane površine naslednjega izvoza. Foto: Jure Gregorčič

Ključna je presoja voznika

Neizkoriščena vozna površina na izvozu Mirna Peč. | Foto: Jure Gregorčič Neizkoriščena vozna površina na izvozu Mirna Peč. Foto: Jure Gregorčič Zakon pravi: ko zapeljemo v krožno križišče, katerega vozišče ima dva prometna pasova, se razvrstimo na notranji prometni pas in tako omogočimo vključitev v promet na križišču tudi voznikom na naslednjih uvozih. Izjema je, kadar nameravamo zapustiti križišče na prvem naslednjem izvozu. Tega nam ni treba storiti niti, če nam prometna ureditev ali prometna situacija tega ne dovoljuje.

S tem so, razen prometa in njegovih značilnosti, mišljene zlasti konstrukcijske značilnosti manjših krožnih križišč, na katerih je mogoč promet le po enem prometnem pasu, čeprav imajo dva, in pri katerih so uvozi in izvozi tako blizu drug drugemu, da je menjava prometnih pasov praktično nemogoča.

Že nekoliko natančnejši pogled na zakonska določila o vožnji skozi krožišča razkriva, da je pravilen postopek pogosto tudi na strani pravilnega voznikovega presojanja.

Potem ko zapelje v vsaj dvopasovno krožišče, lahko prosto izbira, ali bo ostal na skrajno zunanjem ali pa se bo z avtomobilom prestavil na notranji prometni pas. Pri tem mora vedeti, kdaj bo krožišče zapustil, in temu tudi prilagoditi postopno premikanje nazaj proti zunanjemu prometnemu pasu. Če je torej ta blizu vstopni točki, je bolje ostati kar na zunanjem pasu, v nasprotnem primeru ne. Ker zakon premik na notranji pas pogojuje s prometno gnečo oziroma prometno situacijo, je torej ključna presoja voznika. To pa jo v novomeškem primeru zmedeta polna črta in zasnova krožišča, ki ima različne uvoze in izvoze (enopasovne in dvopasovne).

Vozila, ki prihajajo z avtoceste in iz smeri Mirne Peči, se vključujejo v krožni promet z dveh prometnih pasov, iz središča Novega mesta pa z enega pasu. Enako velja tudi za izvoze iz krožišča. | Foto: Jure Gregorčič Vozila, ki prihajajo z avtoceste in iz smeri Mirne Peči, se vključujejo v krožni promet z dveh prometnih pasov, iz središča Novega mesta pa z enega pasu. Enako velja tudi za izvoze iz krožišča. Foto: Jure Gregorčič

Kaj je po našem mnenju pomembno v krožnem prometu?

- Voznik v krožnem prometu naj drugim udeležencem v prometu pravočasno sporoča, kaj namerava storiti.

- Voznik v krožnem prometu naj vedno opazuje in predvideva, kaj bodo storili drugi udeleženci v prometu.

- Voznik naj zapušča krožni promet samo s prometnega pasu, na katerem je to dovoljeno.

Krožišča v Veliki Britaniji

Novomeško krožišče "tabletka" | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič V Veliki Britaniji, kjer so prvo krožišče naredili že leta 1905, pred krožišči ne potrebujejo znakov za odvzem prednosti, ker zadostuje desno pravilo. Če smiselno zamenjamo levi promet z desnim, potem angleški The Highway Code iz leta 1960 pravi takole:

Vozila, ki bodo v krožišču zavijala desno, naj že pred vstopom v krožišče vključijo desne smerne utripalke.

Vozila, ki bodo v krožišču (smiselno) zavijala levo, naj že pred vstopom v krožišče vključijo leve smerne utripalke in jih ohranjajo vključene, dokler krožijo. Pred izvozom se z desnimi smernimi utripalkami razvrstijo na desno in zapustijo krožišče.

Ne spreglejte