Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
18. 5. 2016,
3.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

1

Natisni članek

Štirikolesni pogon Družinski Avtomoto Terenski Avtomoto Volkswagen

Sreda, 18. 5. 2016, 3.12

6 let, 7 mesecev

Volkswagen tiguan – eden najpomembnejših volkswagnov je zapeljal v Slovenijo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,43

1

Volkswagen tiguan - fotogalerija domače predstavitve | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Tudi slovenski avtomobilski trg beleži veliko prodajno rast segmenta križancev in športnih terencev. Segment SUV že predstavlja praktično četrtino vseh prodanih avtomobilov v Sloveniji. Na slovenske ceste pa je zdaj zapeljal še eden najpomembnejših volkswagnov, novi tiguan. Prostornejši, z možatim nastopom avanturista ter poln napredne tehnike v službi udobja in varnosti namerava že v letošnjih šestih mesecih prepričati med devetsto in tisoč slovenskih kupcev. Za dobro opremljenega bo treba pripraviti dobrih 32 tisočakov.

Smeli načrti: še letos na slovenske ceste med 900 in tisoč novih tiguanov

Na vprašanje o posledicah Dieselgate v slovenskih salonih pa Škriba pravi, da zelo pozorno spremljajo odzive kupcev in se trudijo, da vse naredijo za povrnitev zaupanja. Med januarjem in aprilom so v slovenskih salonih sklenili za 23 odstotkov več pogodb, dobave pa so povečali za 7,5 odstotka. | Foto: Jure Gregorčič Na vprašanje o posledicah Dieselgate v slovenskih salonih pa Škriba pravi, da zelo pozorno spremljajo odzive kupcev in se trudijo, da vse naredijo za povrnitev zaupanja. Med januarjem in aprilom so v slovenskih salonih sklenili za 23 odstotkov več pogodb, dobave pa so povečali za 7,5 odstotka. Foto: Jure Gregorčič

Po besedah direktorja znamke Volkswagen v Sloveniji Marka Škribe je samo v prvem letošnjem četrtletju prodaja športnih terencev v tiguanovem razredu v primerjavi z lanskim letom zrasla za dobrih 26 odstotkov, kar pomeni, da so v Sloveniji avtomobilske znamke letos skupaj prodale že 1943 športnih terencev (A-SUV segment) reda velikosti, kjer bo zdaj v boj stopil tudi tiguan. Pri Volkswagnu ocenjujejo, da bo letos SUV-segment tiguanovega razreda ob koncu leta dosegel šest tisoč prodanih avtomobilov.

Volkswagen tiguan - fotogalerija domače predstavitve | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Marko Škriba poudarja, da je torej tiguan za znamko zelo pomemben model. Samo letos v dobrega pol leta jih nameravajo prodati med 900 in tisoč, lani, ob slovesu prejšnje generacije, pa so jih v vsem letu 458. Glede prodaje znamke Volkswagen v Sloveniji je Škriba izpostavil tudi uspehe novega tourana, s katerim so v prvih treh mesecih beležili več kot 33-odstotno rast, zadovoljen pa je tudi z generalno razvrstijo znamke v Sloveniji. Na našem trgu je bilo v prvem četrtletju skupaj prodanih 21.685 avtomobilov, 919 več kot lani. V tej kvoti je trenutno na prvem mestu še vedno Volkswagen. Na vprašanje o posledicah Dieselgate v slovenskih salonih pa Škriba pravi, da zelo pozorno spremljajo odzive kupcev in se trudijo, da vse naredijo za povrnitev zaupanja. Med januarjem in aprilom so v slovenskih salonih sklenili za 23 odstotkov več pogodb, dobave pa so povečali za 7,5 odstotka.

Prva vožnja Berlin: Volkswagen tiguan – prodajni as s premium ambicijami in izpostavljeno možatostjo (video)

Na cesti in v blatu novinec deluje precej suvereno, vizualno bolj mogočno in stabilno. S 4.486 milimetri je novi tiguan za 60 milimetrov daljši. Medosna razdalja je zrasla za 77 milimetrov na 2,681 metra. | Foto: Volkswagen Na cesti in v blatu novinec deluje precej suvereno, vizualno bolj mogočno in stabilno. S 4.486 milimetri je novi tiguan za 60 milimetrov daljši. Medosna razdalja je zrasla za 77 milimetrov na 2,681 metra. Foto: Volkswagen

Za koliko denarja?

Volkswagen tiguan - fotogalerija domače predstavitve | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

Najcenejši tiguan z vstopno opremo trendline, pogonom spredaj in 1,4-litrskim bencinskim TSI-motorjem (92 kW) bo stal 23.982 evrov. Dizelska ponudba se začne pri 25.121 evrih (2,0 TDI 85 kW). Za štirikolesni pogon 4motion pa bo v najcenejši različici (2,0 TDI SRC BMT 4 motion 110 kW trendline) treba pripraviti 30.092 evrov.

Za razmeroma dobro opremljenega tiguana s srednjim nivojem opreme comfortline in štirikolesnim pogonom bodo zahtevali slabih 33 tisočakov (32.794 EUR 2.0 TDI 4motion 110kW). Ta ima recimo že tripodročno uravnavanje klimatske naprave (climatronic) z enoto temperaturnega nadzora na zadnji klopi.

Pri uvozniku sicer obljubljajo veliko pestrost izbire platišč vključno z 20-palčnimi, pa opreme, barv …, na voljo bosta tudi športna različica R-line in digitalni sklop prilagodljivega informacijskega sklopa merilnikov pred voznikom.

Tehnični podatki

Motorji v prihodu

Novi tiguan je v blatu dokazal, da ima tudi svojo bolj robustno plat, ki zmore več kot le zasneženi dovoz mimo sosedove hiše. Velja pohvaliti učinkovitost za voznika povem preprosto uporabnega štirikolesnega pogona 4motion, katerega odzivnost na različnih podlagah je mogoče v stilu fine nastavitve prilagoditi prek vrtljivega stikala 4motion active control.  | Foto: Jure Gregorčič Novi tiguan je v blatu dokazal, da ima tudi svojo bolj robustno plat, ki zmore več kot le zasneženi dovoz mimo sosedove hiše. Velja pohvaliti učinkovitost za voznika povem preprosto uporabnega štirikolesnega pogona 4motion, katerega odzivnost na različnih podlagah je mogoče v stilu fine nastavitve prilagoditi prek vrtljivega stikala 4motion active control. Foto: Jure Gregorčič

Iz Berlina na Vransko v blato

Volkswagen tiguan - fotogalerija domače predstavitve | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

V sredini aprila je naš novinar Gregor Pavšič v Berlin odšel na prvo druženje z novim tiguanom in v prvih kilometrih ter v družbi inženirjev prinesel tiste osnovne odgovore, kako prepričljiv je eden najpomembnejših letošnjih Volkswagnovih modelov. Kliknite torej na prvo vožnjo in si tudi v videoprispevku oglejte njegove ključne adute, kot so vozne lastnosti, več prostora in napredna tehnika. Velja omeniti, da je novinec kljub merskemu prirastku okoli 50 kilogramov lažji. Bolj prepričljiv je tudi s prostorskim udobjem v kabini in osnovno prostornino prtljažnika, ki zdaj znaša 520 litrov. Iz postavke prostorske prilagodljivosti in splošne praktičnosti velja izpostaviti še pet centimetrov nižji rob prtljažnika.

V Berlinu smo ga sicer zapeljali na krajšo terensko preizkušnjo, a ker spada v segment tistih avtomobilov, ki se varno peljejo, četudi je pod kolesi kaj manj oprijemljivega kot površina ulice ali avtoceste, smo njegov pametni elektronsko nadzorovan štirikolesni pogon poslali v blatne jarke terenskega poligona v centru varne vožnje na Vranskem.

Video: Na letnih gumah je našel oprijem v blatni brozgi

Tiguan je dobil še vrtljivo stikalo 4motion active control za nadzor pogona, ki njegovo delovanje prilagodi glede na zahtevnost dogajanja pod kolesi. | Foto: Jure Gregorčič Tiguan je dobil še vrtljivo stikalo 4motion active control za nadzor pogona, ki njegovo delovanje prilagodi glede na zahtevnost dogajanja pod kolesi. Foto: Jure Gregorčič

Na letnih gumah brez profila, namenjenega oranju po blatni kaši, je tiguan pokazal presenetljivo mero klenosti in vztrajnosti. Haldex sklopka pete generacije brez zamujanja navor prenaša na zadnji kolesni par, ko pod kolesi postane zelo grdo, pomaga še serijska elektronska prečna zapora XDS. Tiguan je dobil še vrtljivo stikalo 4motion active control za nadzor pogona, ki njegovo delovanje prilagodi glede na zahtevnost dogajanja pod kolesi. Štirikolesni pogon je zelo dober, povsem nezahteven za uporabo, z elektronskim nadzorom varuje mehaniko in omogoča večje vlečne kapacitete. Do 2,5 tone težko prikolico je mogoče zapeti na štirikolesno gnanega tiguana.

Tovarniško vgrajena vlečna naprava (poklopna in mehansko zaskočna), "kljuka", stane 924 evrov, zna pa vozniku na infozaslonu povedati, koliko je težka prikolica in s kakšno obremenitvijo pritiska na kljuko. Za popolno podporo vleke prikolice pa tiguan za dodatnih 573 evrov ponuja še asistenta za vzvratno vožnjo (trailer assist) v kombinaciji s kamero, ki aktivno pomaga vozniku pri vzvratni vožnji prikolice.

Za zahtevnejše uporabnike, ki zaradi poklica ali pa prostega časa z avtomobilom večkrat zavijejo na stranpoti brez asfalta, tiguan za doplačilo 311 evrov ponuja paket offroad. Ta za varnejšo telovadbo zunaj ceste ponuja dva centimetra višjo oddaljenost od tal, prilagoditve prvega odbijača in zaščito podvozja. | Foto: Jure Gregorčič Za zahtevnejše uporabnike, ki zaradi poklica ali pa prostega časa z avtomobilom večkrat zavijejo na stranpoti brez asfalta, tiguan za doplačilo 311 evrov ponuja paket offroad. Ta za varnejšo telovadbo zunaj ceste ponuja dva centimetra višjo oddaljenost od tal, prilagoditve prvega odbijača in zaščito podvozja. Foto: Jure Gregorčič

Ali ste vedeli …

- da se je od prihoda na trg leta 2007 za tiguan odločilo 2,8 milijona kupcev?

- da je tiguan prvi športni terenec zasnovan na Volkswagnovi prilagodljivi prečni platformi MQB?

- da z novim tiguanom Volkswagen začenja SUV-ofenzivo, ki bo zajela vse trge? V Volkswagnovi modelski paleti bo do konca desetletja vsaj en športni terenec v vsakem segmentu njihovih modelov.

Za zahtevnejše uporabnike, ki zaradi poklica ali pa prostega časa z avtomobilom večkrat zavijejo na stranpoti brez asfalta, tiguan za doplačilo 311 evrov ponuja paket offroad. Ta za varnejšo telovadbo zunaj ceste ponuja dva centimetra višjo oddaljenost od tal, prilagoditve prvega odbijača in zaščito podvozja.  | Foto: Volkswagen Za zahtevnejše uporabnike, ki zaradi poklica ali pa prostega časa z avtomobilom večkrat zavijejo na stranpoti brez asfalta, tiguan za doplačilo 311 evrov ponuja paket offroad. Ta za varnejšo telovadbo zunaj ceste ponuja dva centimetra višjo oddaljenost od tal, prilagoditve prvega odbijača in zaščito podvozja. Foto: Volkswagen

Od oktobra dalje bo znal poklicati na pomoč in ponuditi popolno on-line komunikacijo

S pomočjo vmesnika App-Connect se lahko domala vsak pametni telefon z operacijskim sistemom iOS ali Android oziroma vsak pametni telefon, ki podpira tehnologijo MirrorLink, poveže z novim tiguanom. Z aplikacijo Cam-Connect lahko voznik recimo med vožnjo preveri, kaj se dogaja na zadnji sedežni klopi ali na primer v prikolici za prevoz konjev. | Foto: Jure Gregorčič S pomočjo vmesnika App-Connect se lahko domala vsak pametni telefon z operacijskim sistemom iOS ali Android oziroma vsak pametni telefon, ki podpira tehnologijo MirrorLink, poveže z novim tiguanom. Z aplikacijo Cam-Connect lahko voznik recimo med vožnjo preveri, kaj se dogaja na zadnji sedežni klopi ali na primer v prikolici za prevoz konjev. Foto: Jure Gregorčič

Novi tiguan v Slovenijo od oktobra dalje prinaša tudi nove Volkswagnove platforme povezljivosti in komunikacije. Gre za paket varnostnih in servisnih storitev, kot so samodejno javljanje nezgod, klic v sili, servisni klic – načrtovanje servisnega termina, poročilo o stanju vozila. Za uporabo storitev prek Boschevega klicnega centra pa bo potrebna registracija na portalu Car-Net. Ta komunikacijski paket bo poleg storitev iz paketa osnovnih funkcij vključeval tudi storitve in funkcije, ki obodo omogočale daljinsko upravljanje določenih funkcij vozila, kot so recimo prekoračitev območja hitrosti, parkirna lokacija, spletna sporočila alarmne naprave, pregled statusa vozila (podatki o vožnji, zaprtih vratih, ugasnjenih lučeh, odklepanje in zaklepanje na daljavo …).

Glede varnosti pri slovenskem zastopniku pravijo, da novi tiguan to postavko piše z veliko začetnico. Nabor varnostnih asistenčnih sistemov je res precej zajeten. Vsi tiguani so serijsko opremljeni s sistemom za nadzor prometa (front assist), ki vključuje mestno funkcijo zaviranja v sili in sistem za prepoznavanje pešcev, del serijske opreme je tudi funkcija večnaletnega zaviranja v primeru nesreče, asistent za ohranjanje smeri znotraj meja voznega pasu. S srednjo stopnjo opreme pa tiguan dobi še aktivni radarski tempomat (ACC) s samodejnim nadzorom varnostne razdalje, pa sistem za zaznavanje utrujenosti voznika ... Na seznamu doplačil pa je praktično vsa najnaprednejša tehnologija za preprečevanje prometne nesreče in večjega udobja vožnje.  | Foto: Volkswagen Glede varnosti pri slovenskem zastopniku pravijo, da novi tiguan to postavko piše z veliko začetnico. Nabor varnostnih asistenčnih sistemov je res precej zajeten. Vsi tiguani so serijsko opremljeni s sistemom za nadzor prometa (front assist), ki vključuje mestno funkcijo zaviranja v sili in sistem za prepoznavanje pešcev, del serijske opreme je tudi funkcija večnaletnega zaviranja v primeru nesreče, asistent za ohranjanje smeri znotraj meja voznega pasu. S srednjo stopnjo opreme pa tiguan dobi še aktivni radarski tempomat (ACC) s samodejnim nadzorom varnostne razdalje, pa sistem za zaznavanje utrujenosti voznika ... Na seznamu doplačil pa je praktično vsa najnaprednejša tehnologija za preprečevanje prometne nesreče in večjega udobja vožnje. Foto: Volkswagen

Polno podporo povezave, vključno z indukcijskim polnjenjem in ojačitvijo mobilnega signala, pa bo pametnemu telefonu zagotavljal komunikacijski vmesnik v povezavi z navigacijskima sistemoma discover media in discover pro, ki imata osempalčni zaslon.

Več prostora za kolena zadaj. | Foto: Jure Gregorčič Več prostora za kolena zadaj. Foto: Jure Gregorčič

Za njihovo uporabo prej naštetih funkcij ter navigacijskega vmesnika Google bo treba izvesti ustrezni postopek registracije – prek USB-ključa za UMTS (CarStick), dostopne točke za WLAN na pametnem telefonu ali telefonskega vmesnika business z lastno SIM-kartico. Vse storitve je nato prva tri leta mogoče uporabljati brezplačno. Podrobnejše informacije o tem vključno s cenovnimi paketi naročnine, v okviru katerih bo Volkswagen pokrival tudi vse stroške podatkovnega prometa v gostujočih omrežjih v tujini, bodo pri uvozniku predstavili jeseni. Osnovni klic v sili pa bo za vse uporabnike jasno brezplačen in kot tak obvezen v vseh novih avtomobilih od leta 2018 dalje.

Krajši previsi, široka ramena, ostre meje med prehodi karoserijskih površin, velika kolesa in robustna drža 20 centimetrov nad asfaltom so novega tiguana naredili takega možatega avanturista. Saj ne, da ni več vljuden in sijoč, ampak v njem je kljub na videz razmeroma zadržanemu oblikovanju nekaj tiste prav moške privlačnosti. Ravno prav je robusten po videzu in tehniki, da bo znal nagovoriti pleme alfa samcev, ter hkrati dovolj eleganten in pameten, da bo še vedno simpatičen tudi damam.  | Foto: Jure Gregorčič Krajši previsi, široka ramena, ostre meje med prehodi karoserijskih površin, velika kolesa in robustna drža 20 centimetrov nad asfaltom so novega tiguana naredili takega možatega avanturista. Saj ne, da ni več vljuden in sijoč, ampak v njem je kljub na videz razmeroma zadržanemu oblikovanju nekaj tiste prav moške privlačnosti. Ravno prav je robusten po videzu in tehniki, da bo znal nagovoriti pleme alfa samcev, ter hkrati dovolj eleganten in pameten, da bo še vedno simpatičen tudi damam. Foto: Jure Gregorčič

Paleta motorjev bo v bližnji prihodnosti dopolnjena še z naslednjimi različicami:

Volkswagen tiguan - fotogalerija domače predstavitve | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič

1,4 TSI (92 kW) – maj 2016 (cena: od 23.982 EUR naprej)

2,0 TDI (85 kW) – maj 2016 (od 25.121 EUR naprej)

2,0 TSI DSG (132 kW) – junij 2016 (od 36.743 EUR naprej)

2,0 TDI DSG (176 kW) – junij 2016 (od 41.436 EUR naprej)

2,0 TSI (162 kW) – julij 2016 (od 38.792 EUR naprej)

Pod motornim pokrovom bo na voljo osem različnih izvedb bencinskih motorjev TSI in dizelskih motorjev TDI z razponom moči od 85 kW/115 KM do 176 kW/ 240 KM. | Foto: Jure Gregorčič Pod motornim pokrovom bo na voljo osem različnih izvedb bencinskih motorjev TSI in dizelskih motorjev TDI z razponom moči od 85 kW/115 KM do 176 kW/ 240 KM. Foto: Jure Gregorčič

Motorji z osnovnimi tehničnimi podatki:

MOTOR
MOČ, NAVOR
MENJALNIKI
HITROST
PORABA, EMISIJE
CENA
2,0 TSI 4motion
132 kW, 320 Nm navora
samodejni menjalnik DSG (7 prestav)
208 km/h, pospešek: 7,7 sek.
poraba: od 6,3 - 9,1 l/100 km; emisije CO2: 170 g/km
od 34.403 EUR
2,0 TDI
110 kW, 340 Nm navora
ročni menjalnik (6 prestav)
204 km/h, pospešek: 9,3 sek.
poraba: 4,2-5,8 l/100 km; emisije CO2: 125 g/km
od 27.439 EUR
2,0 TDI 4motion
110 kW, 340 Nm navora
ročni 6-stopenjski (6. prestav) ali samodejni DSG (7 prestav)
201 km/h, pospešek: 9,3 sek.
5,0-6,8 l/100 km; emisije CO2: 149 g/km
od 30.092 EUR
2,0 TDI 4motion
140 kW, 400 Nm navora
samodejni menjalnik DSG (7 prestav)
212 km/h, pospešek: 7,9 sek.
5,2-6,5 l/100 km; emisije CO2: 149 g/km
od 36.667 EUR
Ne spreglejte