Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
18. 5. 2016,
8.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

2

Natisni članek

Renault Suzuki Indija

Sreda, 18. 5. 2016, 8.53

6 let, 7 mesecev

Varnostni standardi v Indiji še velik tabu, na cestah pa letno umre 135 tisoč ljudi

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,70

2

Avtomobili, kot je novi renault kwid, v Indiji sicer stanejo le dobrih tri tisoč evrov, a za Evropo že desetletja samoumevna varnostna oprema je tam še vedno velik tabu. Testirani avtomobili ponovno brez ene same varnostne zvezdice, kwid jo je dobil le z uporabo doplačljive zračne blazine.

Velika razlika med evropskimi in indijskimi varnostnimi standardi

Čeprav Indija že dolgo velja za avtomobilski trg z velikim potencialom, je varnost tamkajšnjih avtomobilov še vedno prava tabu tema. Organizacija Euro NCAP je testirala štiri tamkajšnje mestne avtomobile sicer uveljavljenih proizvajalcev, ki ponovno niso dobili niti ene varnostne zvezdice. Avtomobili, ki so namenjeni za Evropo, danes skoraj brez izjem dobijo štiri ali pet zvezdic.

Ko varnostni pas, sistem ABS ali zračne blazine nikakor niso samoumevni

Testirali so renaulta kwida, suzuka celeria, maruti suzuki eeca, mahindro scorpio in hyundaia eona. Le Renaultov kwid je dobil eno varnostno zvezdico, ko so ga testirali z doplačljivo varnostno blazino. Temeljna varnostna oprema, ki je v Evropi že samoumevna, na trgih v razvojih ostaja na seznamu dodatne opreme. Razlog seveda tiči v nizkih izhodiščnih cenah, saj kwid na primer v Indiji stane le okrog 3.400 evrov.

"Kljub temu bi morali avtomobilski proizvajalci izpolnjevati neke določene standarde. Prepričani smo, da ne bi smeli razvijati novih avtomobilov, ki so tako pod vsemi uveljavljenimi varnostnimi standardi. Pomembno je, da je predvsem karoserija teh vozil bolj trdna," opozarja David Ward, generalni sekretar Euro NCAP, ki je v negativnem vidiku še posebej izpostavil nov Renaultov model za trge, kot je Indija. Suzuki celerio, ki v Indiji ni dobil niti ene zvezdice, jih v evropski različici lahko dobi tri.

 | Foto:

Na indijskih cestah letno umre več kot 135 tisoč ljudi

Indija sicer pripravlja novo proceduro za varnostna testiranja vseh novih avtomobilov na njihovih cestah, ki bo zahteval prisotnost varnostnih pasov, zračnih blazin in sistema proti blokadi koles med zaviranjem ABS. Ta procedura bo začela veljati šele leta 2018.

V Indiji sicer vsako leto na cestah v prometnih nesrečah umre več kot 135 tisoč ljudi. Svetovna organizacija World NCAP je že večkrat izkazala namero, da do leta 2020 s cest popolnoma umakne avtomobile, ki na testiranjih ne bi mogli dobiti vsaj ene varnostne zvezdice. Takih minimalnih standardov Združenih narodov po oceni Warda ne izpolni kar 20 odstotkov avtomobilov, ki jih proizvajalci prodajo vsako leto.

Ne spreglejte