Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
17. 6. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Colin McRae Rally Legend San Marino

Sobota, 17. 6. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Slovenec z dirkaškim fičkom želi letos med največje legende v San Marino

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

San Marino je oktobra tradicionalni romarski cilj navdušencev nad modernimi in starodobnimi športnimi avtomobili. Vrhunski spektakel Rally Legend bo spet privabil na desetine najrazličnejših dirkalnikov, med njimi tudi številne avtomobile skupine B. Dirka bo v znamenju desetletnice smrti Colina McRaeja, zato bo privabila številne šampione tega športa. Na reli želi letos tudi Slovenec Andrej Mrak z dirkalnim fičkom, ki so se ga organizatorji že razveselili.

Leta 1987 je s podobnim fičkom, ki je imel za povrhu še skoraj enako pobarvano karoserijo, odpeljal svoj prvi reli v življenju. Na takratnem reliju Saturnus je s škripajočimi pnevmatikami odbrzel tudi skozi oster levi ovinek hitrostne preizkušnje prek Vojskega, ki pelje neposredno mimo njegovega doma. Danes ima Mrak 54 let, njegovo srce pa še vedno bije v taktu avtomobilskega športa. V reliju je zelo uspešen tudi njegov sin Jan, ki je letos zmagal na obeh relijih državnega prvenstva v najbolj množični diviziji I. | Foto: Gregor Pavšič Leta 1987 je s podobnim fičkom, ki je imel za povrhu še skoraj enako pobarvano karoserijo, odpeljal svoj prvi reli v življenju. Na takratnem reliju Saturnus je s škripajočimi pnevmatikami odbrzel tudi skozi oster levi ovinek hitrostne preizkušnje prek Vojskega, ki pelje neposredno mimo njegovega doma. Danes ima Mrak 54 let, njegovo srce pa še vedno bije v taktu avtomobilskega športa. V reliju je zelo uspešen tudi njegov sin Jan, ki je letos zmagal na obeh relijih državnega prvenstva v najbolj množični diviziji I. Foto: Gregor Pavšič

Moj prvi dirkalni avto: spomini na mladostniški zagon in željo po adrenalinu


"Za volanom tega fička se preselim v svojo mladost," pravi Mrak. | Foto: Gregor Pavšič "Za volanom tega fička se preselim v svojo mladost," pravi Mrak. Foto: Gregor Pavšič Poklonili so mu fička, da bi se vrnil na ovinke svoje mladosti

O Andreju Mraku in njegovem dirkaškem fičku smo pisali že v začetku lanskega leta, ko ga je začel Idrijčan pripravljati v svoji delavnici na Vojskem. V drugi polovici 80. let je z njim vozil na relijih državnega prvenstva takratne Jugoslavije. Doma je tik ob ovinku skoraj 50 kilometrov dolge hitrostne preizkušnje nekdanjega relija Saturnus, ki je iz Idrije peljala skozi Trnovski gozd vse do Cola nad Ajdovščino.

Mraku so prijatelji pred leti za petdesetletnico kupili serijskega fička. Namen je bil jasen, torej predelava v dirkaško različico in vrnitev na relije. Mrak je na njih že reden gost. Čeprav je s šibkim avtomobilom obsojen na zadnja mesta, največ štejejo njegova zanimiva zgodba, predanost in navdušenje.

Na italijanskem reliju Rally Legend je pred leti z zastavo yugom vozil Alan Pajk, zdaj pa bo v konkurenci prvič tudi fičko. | Foto: Na italijanskem reliju Rally Legend je pred leti z zastavo yugom vozil Alan Pajk, zdaj pa bo v konkurenci prvič tudi fičko.

Rally Legend – vsakoletni spektakel modernih in starodobnih avtomobilov

Zdaj ima Idrijčan pred seboj nov cilj. Letos jeseni se namerava s fičkom podati na znameniti reli Rally Legend v San Marinu. Ta velja za enega največjih avtomobilskih spektaklov, ki je namenjen predvsem starim avtomobilom, starodobnikom in vožnjam nekdanjih dirkalnikov skupine B.

Organizatorjem uspe vsako leto privabiti zanimivo kombinacijo modernih in starodobnih dirkalnikov, obenem pa na dirki nastopijo tudi današnja zveneča imena svetovnega relija. San Marino je tako oktobra postal že tradicionalni romarski cilj navdušencev nad bencinskimi športi, ki lahko tam resnično vidijo eno največjih zbirk športne avtomobilske zgodovine.

Video: Vrhunci Rally Legend 2016

Organizatorji so se že razveselili slovenskega fička

Čeprav vsako leto organizatorji zavrnejo precej prijav – teh je namreč bistveno več, kot so jih na reli sposobni sprejeti –, so Slovencu iz San Marina že sporočili, da se bo prostor zanj zagotovo našel. Nastop je tako odvisen predvsem od tehničnega stanja avtomobila in finančnih sredstev.

Colin McRae je kljub le enemu naslovu svetovnega prvaka eden najbolj prepoznavnih dirkačev vseh časov. | Foto: Subaru Colin McRae je kljub le enemu naslovu svetovnega prvaka eden najbolj prepoznavnih dirkačev vseh časov. Foto: Subaru Letos vrhunska udeležba ob desetletnici smrti legendarnega Colina McRaeja

Slovenski voznik fička bi si težko izbral bolj mikavno leto za nastop na odmevni in spektakularni dirki v San Marinu. Letošnji reli legend bo namreč posvečen desetletnici smrti Colina McRaeja, nekdanjega svetovnega prvaka in enega najboljših, najbolj prepoznavnih, talentiranih in istočasno tudi karizmatičnih voznikov relija vseh časov. McRae, svetovni prvak leta 1995 s Subarujem, se je s helikopterjem smrtno ponesrečil septembra leta 2007 na Škotskem.

Organizatorji relija so že napovedali nastop številnih nekdanjih zvezdnikov, svetovnih prvakov in šampionov. V San Marino tako predvidoma prihajajo Walter Rohrl, Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Stig Blomqvist, Timo Salonen, Juha Kankkunen, Didier Auriol, Tommi Makinen, Marcus Grönholm, Petter Solberg, Sebastien Loeb, Sebastien Ogier, Sandro Munari, Markku Alen in tudi Colinov brat Alister McRae. Prisotna bosta tudi njegova nekdanja sovoznika Derek Ringer in Nicky Grist. V San Marinu se od 19. do 22. oktobra resnično obeta pravo soočenje skoraj vseh največjih imen iz moderne zgodovine svetovnega relija.

Organizatorji dirke, ki bo letos potekala petnajstič, so poleg tega sklenili še sodelovanje z ambasadorjem relija Luisom Moyo. Španec je bil dolgoletni sovoznik Carlosa Sainza in z njim dvakrat tudi svetovni prvak, v zadnjih letih pa je kot odlični promotor relija delal pri Volkswagnovi tovarniški ekipi v reliju.

 

Ne spreglejte