Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2008,
17.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Renault

Petek, 25. 1. 2008, 17.41

8 let

Renault laguna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tretja generacija je laguno razširila in podaljšala, je pa lažja predvsem zaradi nekaterih aluminijastih delov. Avto je na voljo s tremi stopnjami opreme: expression, dynamique in privilege.

Pred tretjo generacijo lagune je zahtevna domača naloga. Kupce mora prepričati, da ne gre samo za udobju namenjeno vozilo srednjega razreda, ampak da z izboljšanimi voznimi lastnostmi ponuja tudi poudarjeno veselje do vožnje. Za povrh pa naj bi se močno popravila v smislu kakovosti, ki je pri prejšnjih lagunah malce šepala, zaradi, kot pravijo, določenih napak. Tako želi Renault to laguno uvrstiti med prva tri vozila tega segmenta.

Berline letos, grandtour spomladi

Tretja generacija je laguno razširila in podaljšala, je pa lažja predvsem zaradi nekaterih aluminijastih delov. Na kupejevsko športni zunanjosti različice berline so izpostavljene prednje luči, ki po modnih pravilih ne smejo biti preveč pravilnih oblik, tudi zadnje (LED) so domiselno skrivenčene. Karavansko različico napovedujejo za pričetek prihodnjega leta, ko bo na voljo tudi celotna motorna paleta. Novost v notranjosti predstavljajo varnostne blazine: voznikova se prilagodljivo polni glede na oddaljenost sedeža od volana, prednji stranski blazini pa sta dvostopenjsko napihljivi. Zavorni sistem reagira na sunkovito odvzet plin s povečanjem tlaka in s tem omogoča bolj učinkovito zaustavljanje. Pri Renaultu tudi pohvalijo skrajšanje zavorne poti. Za letošnje kupce je zagotovljenih 120 5-vratnih kombilimuzin, cenovno razvrščenih od 22.000 evrov (laguna 2,0 16V expression) do 27.700 evrov (laguna 2,0 dCi privilege).

Jedro predstavlja 2,0 dCi

Dvolitrski turbodizel zmore 130, 150 in 175 konjskih moči, pri čemer bo najmočnejši naprodaj drugo leto. Zanimiv je tudi 1,5-litrski dCi s 110 KM, ki nosi oznako "eco2". To pomeni, da vozilo izpusti v ozračje manj kot 140 gramov CO2 na vsak kilometer vožnje, da je proizvodnja vozila pridobila certifikat ISO 14001 in da je 95 odstotkov odsluženega vozila moč reciklirati. Letos sta na voljo dva bencinska motorja (na 1,6 16V je treba počakati), in sicer 2-litrski atmosferski 16V s 140 KM in 2,0 16V turbo s 170 KM. Trenutno je samo slednji na voljo s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom, sicer pa so lagune opremljene s 6-stopenjskimi ročnimi menjalniki.

Tri stopnje opreme

Od 15. oktobra dalje je lagune mogoče nabaviti s tremi stopnjami opreme: expression, dynamique in privilege. Od pomembnejših elementev osnovne opreme navajamo ESP, popolno pasivno varnost, klimatsko napravo, radio s CD predvajalnikom ... Pri dinamique je klimatska naprava dvopodročna, parkirana zavora deluje samodejno, oblazinjenje je delno usnjeno, brisalci delujejo senzorsko, vgrajen je tempomat z omejevalnikom hitrosti, platišča pa so lita in 17-palčna. K opremi privilege spada bogatejše oblazinjenje in audio sistem, nekatere notranje popestritve, kartica za prostoročno upravljanje, samodejna zatemnitev notranjega ogledala, samodejno poklopni zunanji ogledali in pomoč pri parkiranju zadaj.

Plan odličnosti

Gre za strategijo preverjanja vseh sklopov vozila s spremljanjem simuliranih obremenitev, do katerih prihaja v fazi izdelave vozila, med obratovanjem in vzdrževanjem. Plan odličnosti, ki ga Renault uveljavlja z laguno III naj bi predstavljal osnovo za preverjanje kakovosti vseh bodočih modelov. Da bi se v čimvečji meri izognili možnosti okvar pri novem vozilu, so v fazi priprave s stodvajsetimi lagunami prevozili šest milijonov kilometrov v najtežavnejših pogojih v Maleziji (vlažno ozračje), Avstraliji (vročinske obremenitve), Argentini (makadam) in Rusiji (zimski pogoji). Izgleda, da so bili uspešni, saj so splošno jamstvo dvinili na 3 leta oziroma do 150.000 prevoženih kilometrov.

Ne spreglejte