Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2019,
6.18

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

5

Natisni članek

Tesla Osijek

Četrtek, 21. 3. 2019, 6.18

5 let, 1 mesec

Projekt in pol: Hrvat si je teslo naredil kar doma #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,87

5

Hrvat Miroslav Škaro, nekdanji motoristični prvak, ki je v svoji karieri uspešno prevozil legendarno dirko Daytona 200, je v svoji delavnici v Osijeku iz dveh uničenih tesel sestavil eno. Z veliko inženirskega znanja in ljubezni do elektrike mu je uspel edinstven podvig, ki je požel zanimanje svetovne javnosti.

Tesla model S | Foto: Miroslav Škaro Foto: Miroslav Škaro

Ljubezen do elektrike je velika

Osiječan Miroslav Škaro ni običajen nekdanji motoristični prvak. Čeprav je imel vse življenje opraviti z motorji in mehaniko, se je hitro zaljubil v elektriko. Podjetnik je pred desetimi leti ustvaril svoj prvi električni avtomobil. V karavanski wartburg je vgradil elektromotor z viličarja Rade Končar in ga z nekaterimi predelavami pripravil na vožnjo. Z njim se je lahko peljal do 50 kilometrov na uro in je imel 30-kilometrski doseg. Preden se je lotil projekta Tesla, je izdelal marsikatero električno prevozno sredstvo - vse od čolna, kolesa do motorja.

Tesla X
Avtomoto Še upraviči sloves? Utrujeni Musk in Tesla v Sloveniji.

Ena iz Virginije, druga iz Teksasa

Ko je leta ob koncu avgusta leta 2017 orkan Harvey poplavil Houston, je bila med žrtvami tudi rdeča tesla S P85 iz leta 2013. Tesla model S | Foto: Miroslav Škaro Foto: Miroslav Škaro Narasle vode so poplavile tudi garažo lastnika. Ko se je gladina vode dvignila nad kolesa, je avtomobil s pomočjo senzorjev spoznal, da prihaja nevarnost, zato se je preprosto izklopil. Zaradi tega je zavarovalnica ocenila, da se avtomobila ne splača popravljati. Lastniku so poplačali škodo, uničeno teslo pa so pozneje prodali na dražbi za 15 tisoč evrov.

Zakaj je bila to prava priložnost za entuziasta iz majhnega Osijeka? V svoji garaži je že imel parkirano drugo, modro teslo, ki je imela razbit sprednji konec. Slednja je nekoliko prej prišla iz ameriške zvezne države Virginija. Projekt združevanja dveh uničenih tesel se je tako lahko začel.

Tesla model S | Foto: Miroslav Škaro Foto: Miroslav Škaro

Tesla model S | Foto: Miroslav Škaro Foto: Miroslav Škaro

Obe razstavljeni do zadnjega vijaka

Škaro se je po ogledu obeh odločil, da bo celoten električni pogon vzel pri modri in ga vgradil v rdečo teslo. Oba avtomobila je razstavil do zadnjega vijaka, toda pozneje priznal, da bi bilo lažje ohraniti pogon in zamenjati karoserijske dele. Prenos in poznejši zagon električnega pogona ni bil mačji kašelj.

Kot navdušenec nad Teslo in električnimi avtomobili je veliko časa prebil na spletu in si ogledoval videe na YouTubu. Pred začetkom projekta je pregledal več kot dva tisoč ur posnetkov o teslah in veliko časa pregledoval forum o njih. Ni se učil o lepotnih popravkih, temveč študiral tehnična vezja, najpogostejše napake, kako se popravi določene napake in kako se posodobi programsko opremo. Znal je večino konkretnih in kompleksnih stvari.

Tesla model S | Foto: Miroslav Škaro Foto: Miroslav Škaro

Bolj kot mehanik je moral biti heker

Tesla model S | Foto: Miroslav Škaro Foto: Miroslav Škaro Ker je bila rdeča tesla uradno izključena, se je Škaro zavedal, da je nikakor ne bo mogel zagnati. To lahko storijo samo na uradnem servisu, kjer jo ponovno odklenejo in popravijo. Postopek ponovnega zagona pri uradnem prodajalcu stane šest tisoč evrov. Ker ni imel uradne diagnostične naprave, se je obrnil na hekerje. Ni jih našel zlahka, a na koncu je dobil priporočila za ljudi iz Ukrajine, Rusije in Poljske. Za ta korak se ni odločil, saj to prinaša druge težave - ko ti enkrat heker pomaga pri odklepu avtomobila, lahko kadarkoli zlahka dostopa do njega in ga tudi brez težav ukrade.

Na koncu je našel ameriškega hekerja, ki mu je poslal 3,5 gigabajta veliko datoteko. Namestil jo je na računalnik in tako zlahka šaril po svoji tesli. Največjo težavo je predstavljalo zračno vzmetenje, ki je ostalo pribito v tla. A tudi to težavo je Škaro rešil.

Potem ko je uspešno združil oba avtomobila, je z rdečo teslo prevozil že več kot 30 tisoč kilometrov. Zamenjal je prvotne pnevmatike in avtomobil uporablja vsakodnevno.

 

Tesla model S | Foto: Miroslav Škaro Foto: Miroslav Škaro

Tesla model S | Foto: Miroslav Škaro Foto: Miroslav Škaro Tesla model S | Foto: Miroslav Škaro Foto: Miroslav Škaro

Ne spreglejte