Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
16. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,06

13

Natisni članek

Tesla električni avtomobili

Sobota, 16. 3. 2019, 4.00

4 leta, 4 mesece

Predmet poželenja – nekoč iPhone, danes tesla

Še upraviči sloves? Utrujeni Musk in Tesla v Sloveniji.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,06

13

Tesla X | Tesla model X je največji in najdražji avtomobile Tesle, ki pa s svojo posebnostjo za ponudbo družbe Elona Muska ni najbolj reprezentativen. | Foto Gregor Pavšič

Tesla model X je največji in najdražji avtomobile Tesle, ki pa s svojo posebnostjo za ponudbo družbe Elona Muska ni najbolj reprezentativen.

Foto: Gregor Pavšič

V enem dnevu smo po slovenskih cestah s teslo prevozili 500 kilometrov in iskali razloge za to, da so ti ameriški električni avtomobili do zdaj prepričali pol milijona voznikov. Med njimi so tudi Slovenci, ki izkoriščajo velik domet vozil, dostopne polnilnice in nekatere zelo napredne tehnologije. V čem je tesla boljša in slabša od nemških (bencinskih in dizelskih) avtomobilov in ali je ta primerjava sploh smiselna?

Tesla model Y
Avtomoto Burno jutro za Teslo, razkrili so novi avtomobil #foto

Včeraj je ameriška Tesla v Kaliforniji predstavila svoj četrti serijski avtomobil, napovedala obseg nove tovarne na Kitajskem in se pomenljivo nasmehnila ob spominih na dvomljivce, ki družbi pred slabimi desetimi leti niso pripisali nikakršnih možnosti za uspeh v dobro zasidranem ustroju globalne avtomobilske industrije.

Novi model Y je z zasnovo crossoverja bolj pisan na kožo prodajnim trendom. V primerjavi z modelom 3 mu uporabnost povečuje petvratna karoserijska zasnova. | Foto: Tesla Novi model Y je z zasnovo crossoverja bolj pisan na kožo prodajnim trendom. V primerjavi z modelom 3 mu uporabnost povečuje petvratna karoserijska zasnova. Foto: Tesla Leta 2013 smo v Ljubljani prvič vozili teslo S, prebojni avtomobil Elona Muska in njegovega glavnega oblikovalca Franza von Holzhausna. Kmalu zatem je ta avtomobil tako v Sloveniji kot tudi drugje po svetu postal svojevrsten fenomen. Podobno kot iPhone pokojnega Steva Jobsa je Teslo pretvoril iz klasične avtomobilske znamke v pravo popkulturno ikono. Pomenil je elegantno eksotiko z drznimi inženirskimi rešitvami, ki je tik pred izbruhom Volkswagnove dizelske afere burila duhove na sestankih uprav največjih avtomobilskih velikanov. Prodajne številke in svetovno navdušenje so jasno pokazali, da si mlajše generacije želijo tudi drugačnih avtomobilov in da je imel Musk s trmasto usmeritvijo v električne avtomobile prav.

Tesla je pri modelu S in X uporabila še pokončni digitalni 17-palčni zaslon. Na sredinski konzoli sta le dva fizična gumba. | Foto: Gregor Pavšič Tesla je pri modelu S in X uporabila še pokončni digitalni 17-palčni zaslon. Na sredinski konzoli sta le dva fizična gumba. Foto: Gregor Pavšič

Z novima modeloma 3 in Y so začeli uporabljati zaslon vodoravne postavitve, ki nadomešča tudi klasične digitalne merilnike.  | Foto: Gašper Pirman Z novima modeloma 3 in Y so začeli uporabljati zaslon vodoravne postavitve, ki nadomešča tudi klasične digitalne merilnike. Foto: Gašper Pirman

"Čakaj malo, kako se že ugasne teslo!?"

Ob svojem delu se vsakodnevno srečujemo z raznovrstnimi avtomobili in prav v vsakem je danes upravljanje precej podobno. Potem pa sem po daljšem obdobju spet s ključem v roki stopil ob vrata tesle in nenadoma je ta popolna avtomatika spoznavanja z novim avtomobilom odpovedala. Voznikova vrata so se samodejno odprla in nato še zaprla, avtomobil je bil brez enega pritiska na gumbe (z izjemo izbire programa Drive) že pripravljen na vožnjo in po prvih nekaj kilometrih je ob prvem postanku skozi možgane švignila misel – čakaj malo, kako se že teslo ugasne?!

Pa ni bilo v resnici treba nič drugega kot le izstopiti iz avtomobila in oditi stran, vse preostalo – izklop motorja in zaklepanje – je avtomobil storil sam.

Tesle so danes na slovenskem trgu avtomobilov najbolj izstopajoče po drugačnem upravljanju in digitalni usmerjenosti notranjosti. Na sredinski konzoli sta fizična gumba le dva (vklop vseh štirih smernikov in odpiranjem predala pred sovoznikom), tudi na volanskem obroču je zelo malo možnosti upravljanja in skoraj vse se odvija prek velikega digitalnega zaslona. Pri modelih S in X je še pokončen, pri novih modelih 3 in Y že vodoraven. In seveda voznik potrebuje nekaj časa, da se privadi menijev in kje lahko nastavlja posamezne elemente avtomobila.

Video - Nekaj zanimivih posebnosti tesle model X

Pomembna Teslina strateška prednost je razvejana mreža lastnih polnilnic, ki bodo v tretji generaciji omogočale polnjenje z močjo do 250 kilovatov. Teh v Sloveniji še ni, obstoječe polnijo z močjo dobrih 100 kilovatov. | Foto: Gregor Pavšič Pomembna Teslina strateška prednost je razvejana mreža lastnih polnilnic, ki bodo v tretji generaciji omogočale polnjenje z močjo do 250 kilovatov. Teh v Sloveniji še ni, obstoječe polnijo z močjo dobrih 100 kilovatov. Foto: Gregor Pavšič

Kupec iz Slovenije po teslo na Nizozemsko, na servis v Gradec

Tesla je v Evropi svoje avtomobile začela prodajati leta 2012, ko so v nizozemskem Tilburgu odprli tovarno za sestavljanje vozil model S in pozneje še model X (model 3 v Evropo pripeljejo že sestavljen). Od takrat so prodali več kot 100 tisoč vozil in predvsem model S se je izkazal kot magnet za premijske kupce. Slovenija v Evropi kajpak ne spada med največje Tesline trge, a kljub temu jih po naših cestah vozi nekaj deset. Za zdaj še premalo, da bi Tesla v Sloveniji odprla svoj center, zato morajo lastniki avtomobile na servis voziti v avstrijski Gradec, prevzem novega avtomobila pa morajo sami urediti iz 1.200 kilometrov oddaljene Nizozemske.

Slovenija kot nalašč za tesle: razdalje so majhne, polnilnic je dovolj

Tudi brez prodajalca in serviserja "sredi Ljubljane" pa je sobivanje s teslami po naših izkušnjah sila enostavno. Za to obstajata dva osnovna razloga, in sicer velik doseg avtomobilov (sploh glede na majhnost Slovenije) in razvejana Teslina polnilna infrastruktura.

Doseg avtomobilov je sicer odvisen od avtomobila in zmogljivosti baterije. Tesla X je imela v našem primeru baterijo z zmogljivostjo 95 kilovatnih ur (kWh) in to je zadoščalo za slabih 400 kilometrov dosega. Poraba tako velikega in tudi zmogljivega avtomobila seveda ni majhna; pri vožnji po regionalnih cestah je znašala 23 kWh na sto prevoženih kilometrov, na avtocesti je bila blizu 30 kWh. Pri kombinirani vožnji se je poraba gibala okrog 26 kWh na 100 prevoženih kilometrov.

Posebnost tesel je tudi delujoča vzvratna kamera pri višjih hitrostih. V primerjavi s premijsko konkurenco pa pogrešamo 360-stopinjski pogled okrog vozila.  | Foto: Gregor Pavšič Posebnost tesel je tudi delujoča vzvratna kamera pri višjih hitrostih. V primerjavi s premijsko konkurenco pa pogrešamo 360-stopinjski pogled okrog vozila. Foto: Gregor Pavšič

S spodnjo levo ročico pod volanskim obročem nastavljamo radarski tempomat, z dvojnim pritiskom pa se vključi funkcija Autopilot. | Foto: Gregor Pavšič S spodnjo levo ročico pod volanskim obročem nastavljamo radarski tempomat, z dvojnim pritiskom pa se vključi funkcija Autopilot. Foto: Gregor Pavšič

Novi Petrolovi polnilnici bosta po nadgradnji omogočali moč polnjenja 112,5 kilovata. Moč je trenutno omejena na 50 kilovatov. | Foto: Petrol Novi Petrolovi polnilnici bosta po nadgradnji omogočali moč polnjenja 112,5 kilovata. Moč je trenutno omejena na 50 kilovatov. Foto: Petrol Močnejših polnilnic trenutno v Sloveniji ni

Tudi pri teslah velja enako izhodiščno pravilo kot pri vseh preostalih električnih avtomobilih. Močno pomaga, če lastnik živi v stanovanjski hiši oziroma lahko baterijo polni doma prek noči. Tako velike baterije, kot jih imajo tesle, na domači vtičnici v eni noči seveda ni mogoče napolniti, pomaga pa lahko pri vzdrževanju dosega in s šibkejšim polnjenjem tudi blagodejno vpliva na stanje baterije.

Na treh lokacijah v Sloveniji (Kozina, Ljubljana in Maribor) ima Tesla postavljene svoje tako imenovane superhitre polnilnice. To so za zdaj najmočnejše električne polnilnice v Sloveniji (dve novi Petrolovi v Ljubljani še ne delujeta s polno močjo) in glede na podatke avtomobilskega vmesnika lahko v uri polnjenja doseg povečajo za dobrih 500 kilometrov. Moč polnjenja sicer po naših izkušnjah niha, vse od "zgolj" 45 kilovatov do 110 kilovatov. Od 30 do 80 odstotkov smo baterijo napolnili v pol ure. Prvi lastniki tesel imajo na teh polnilnicah električno energijo brezplačno, kupci v zadnjih dveh letih pa morajo zanjo že plačati. Vsako leto imajo v paketu 500 kWh brezplačne energije.

Doma in v tujini so številni hoteli, gostinski lokali in turistični objekti postavili Tesline šibkejše polnilnice, tako imenovane "destination chargers". Polnilnice so postale magnet za goste oziroma lastnike tesel, ki so (v povprečju) tudi bolj premožni in (načeloma) zapravijo vsaj kak evro več.

V zadnjih dveh letih v Slovenijo 22 tesel, prvi Slovenec jo je imel že pred sedmimi leti

Za take Slovence je Tesla danes odlična alternativa klasičnih premijskim znamkam. Cene za najdražjo teslo X se začnejo blizu sto tisoč evrov, precej dostopnejši model 3 pa bo v zmogljivejši različici stal okrog 60 tisočakov (brez subvencije). Tesla se je predvsem z modelom S uspešno zoperstavila limuzinam, kot so mercedes razred S, audi A8 in BMW serije 7, manjši model 3 pa se po robu postavlja BMW-jevi seriji 3, audiju A4 in podobno.

V zadnjih dveh letih so v Sloveniji registrirali 22 novih tesel, od tega 13 modelov S in devet modelov X. Letos spomladi na slovenske ceste prihajajo prvi naročeni modeli 3, ki jih bo mogoče v prihodnje najeti tudi v sklopu ljubljanskega sistema avtomobilskega "car sharinga". Prvi Slovenec s teslo je bil sicer Roman Bernard, lastnik družbe Flycom s helikopterskimi storitvami. Svojo prvo teslo je dobil že leta 2012. To je bil električni roadster prve generacije, sploh prvi avtomobil izpod rok Muskove vizije. Takrat je tudi vplačal potrebno rezervacijo pet tisoč evrov za svoj prvi model S, ki ga je videl le na fotografijah.

V Logatcu smo na polnilnici srečali domačina, ki je že pred devetimi leti na električni pogon predelal svojo karavansko opel astro. Bilo je bolj za hobi in v predelavo je vložil 17 tisoč evrov. Do danes je z električno astro prevozil več kot 200 tisoč kilometrov. | Foto: Gregor Pavšič V Logatcu smo na polnilnici srečali domačina, ki je že pred devetimi leti na električni pogon predelal svojo karavansko opel astro. Bilo je bolj za hobi in v predelavo je vložil 17 tisoč evrov. Do danes je z električno astro prevozil več kot 200 tisoč kilometrov. Foto: Gregor Pavšič

Pri moči polnjenja 108 kilovatov bi tesla v eni uri teoretično dobila 509 dodatnih kilometrov dosega, v pol ure se doseg torej poveča za okrog 250 kilometrov. | Foto: Gregor Pavšič Pri moči polnjenja 108 kilovatov bi tesla v eni uri teoretično dobila 509 dodatnih kilometrov dosega, v pol ure se doseg torej poveča za okrog 250 kilometrov. Foto: Gregor Pavšič

Brez spanja za volanom: Teslin Autopilot tudi "kaznuje" premalo aktivnega voznika

Model X je sicer zelo poseben in v resnici danes ni reprezentativni model Tesle. Ima pa določeno tehnologijo, ki je skupna vsem modelom. To je predvsem vozniški asistenčni sistem polsamodejne vožnje, tako imenovani Autopilot. Zanimivo je bilo videti, kako daleč so inženirji danes že razvili sisteme avtonomne vožnje. Tesline stranke so tudi njihovi testni vozniki in v bazi podatkov imajo Američani zato že več milijard testnih kilometrov z vklopljenim Autopilotom.

Ta je sicer le asistenčni sistem druge stopnje avtonomije in voznik zato še vedno drži volan in ima nadzor nad vozilom. Tesla pelje samodejno, a v nekaterih intervalih mora voznik prijeti volan. Če tega nekajkrat zapored ne stori oziroma dobi preveč opozoril, ga sistem "kaznuje" in mu uporabo Autopilota do nadaljnjega zaklene. Pohvalno.

Teoretično zna tesla voziti sama

Zmore pa ta sistem teoretično res veliko. Že osnovni radarski tempomat deluje zelo uglajeno in manj sunkovito zmanjšuje hitrost kot večina tekmecev. Po avtocesti taka tesla teoretično brez težav drži hitrost in opravi z vsemi avtocestnimi ovinki.

Presenečeni smo bili na podeželski cesti med Postojno in Kozino, kjer bi (spet teoretično, če bi bilo to dovoljeno) ta avtomobil leta 2019 znal peljati samodejno. Brez težav je zmogel vse ovinke, vnaprej je tudi uspešno prilagajal hitrost in podobno. Seveda pa omejitve obstajajo; sistem ne zmore opraviti s krožišči, pa tudi določene oznake na cestah in vijugasto zgrajena križišča so znak infrastrukturnih težav, ki jim bodo morala biti v prihodnje avtonomna vozila še kos.

"V zadnjem letu sem se postaral za pet let," je včeraj na predstavitvi novega modela Y priznal Elon Musk. Vodenje dveh velikih družb Tesle in Space X je v zadnjih letih utrudilo Američana, ki včeraj na razkritju ni bil tako suveren kot nekoč. Za njim so utrujajoče bitke z investitorji, proizvodnimi nočnimi morami, varčevanjem, napovedmi odpuščanj ... | Foto: Reuters "V zadnjem letu sem se postaral za pet let," je včeraj na predstavitvi novega modela Y priznal Elon Musk. Vodenje dveh velikih družb Tesle in Space X je v zadnjih letih utrudilo Američana, ki včeraj na razkritju ni bil tako suveren kot nekoč. Za njim so utrujajoče bitke z investitorji, proizvodnimi nočnimi morami, varčevanjem, napovedmi odpuščanj ... Foto: Reuters

mercedes EQ C
Avtomoto Povsem nov pristop Mercedesa in Lešnika: dovolj kul za Teslo?

Pol milijona prodanih električnih avtomobilov ne more biti naključje

Pod črto je v ospredju vselej primerjava tesel s premijskimi tekmeci in objektivno je avtomobile zelo težko vzporedno oceniti. Ne le zaradi razlike v pogonu, temveč še bolj zaradi povsem zrcalno nasprotne usmeritve v avtomobilizmu.

Teslini avtomobili se ne prodajajo bolje, ker bi imeli natančnejše šive v usnjenih sedežih kot nemški avtomobili (ravno nasprotno), temveč ker je Musk iz avtomobila (podobno kot nekoč Jobs iz telefona) naredil objekt poželenja.

Minimalizem, digitalizacija, napredna tehnologija, učinkoviti pripomočki in predvsem mirnost ter istočasna zmogljivost vožnje dajejo teslam pri številnih ciljnih publikah pomembno prednost. To navsezadnje dokazujejo številke. Tesla je do zdaj izdelala dobrih 500 tisoč električnih avtomobilov, po zaslugi precej bolj velikoserijskih modelov 3 in Y pa se bodo letos približali meji milijona električnih vozil.

Audijev koncept Q4 e-tron za prihodnje leto napoveduje neposrednega tekmeca tesli Y. | Foto: Reuters Audijev koncept Q4 e-tron za prihodnje leto napoveduje neposrednega tekmeca tesli Y. Foto: Reuters Tekmeci prihajajo, a prvi izziv jih čaka v lastnih vrstah

Medtem ko ima na vsem trgu električnih avtomobilov Tesla danes že resno konkurenco v hyundaiu koni in napovedanih električnih avtomobilih Volkswagna, bo resne tekmece dobila tudi med premijskimi vozili.

Jaguar se je izkazal z električnim crossoverjem i-paceom, na serijska vozila (taka v prodajnih salonih) pri nemški konkurenci še čakamo. Audi je začel proizvodnjo e-trona quattra (v Sloveniji ga še čakamo), zavlekel se je tudi prihod na trg že lani razkritega Mercedes-Benzovega športnega terenca EQ C. BMW za zdaj za Teslo nima še niti konkurenčnega koncepta, kaj šele serijskega vozila. Kratkoročno bo morda najresnejši Teslin tekmec prvi električni porsche, to bo letos predstavljeni taycan. Porsche je zanj pridobil več kot 20 tisoč prednaročil.

Tesla zato za zdaj poleg svoje drugačnosti izkorišča tudi svoj pionirski položaj na trgu. Včeraj predstavljeni avtomobil bo leta 2020 vendarle dobil neposrednega tekmeca v Audijevem Q4 e-tronu. Toda medtem ko Tesla vse moči vlaga v promocijo in prodajo električnih vozil, se bodo tradicionalni proizvajalci najprej srečali še s kompromisi v lastnih internih vrstah – kako peljati učinkovito pot med prodajo električnih in konvencionalnih (bencinskih, dizelskih) avtomobilov, kako obdržati visoke dobičke in tudi dovolj posla za svojo servisno mrežo.

Model X odlikuje zelo visoko vetrobransko steklo, nova modela 3 in Y imata na drugi strani veliko panoramsko steklo. | Foto: Gregor Pavšič Model X odlikuje zelo visoko vetrobransko steklo, nova modela 3 in Y imata na drugi strani veliko panoramsko steklo. Foto: Gregor Pavšič

Takšno vetrobransko steklo zahteva tudi posebno zasnovo senčnikov. | Foto: Gregor Pavšič Takšno vetrobransko steklo zahteva tudi posebno zasnovo senčnikov. Foto: Gregor Pavšič

Z adapterjem je mogoče starejšo teslo polniti tudi prek priključka CHAdeMO na "hitrih" polnilnicah DC. | Foto: Gregor Pavšič Z adapterjem je mogoče starejšo teslo polniti tudi prek priključka CHAdeMO na "hitrih" polnilnicah DC. Foto: Gregor Pavšič

Modela 3 in Y sta opremljena tudi s priključkom CCS, kar olajša hitro polnjenje izven Tesline infrastrukture. | Foto: Gregor Pavšič Modela 3 in Y sta opremljena tudi s priključkom CCS, kar olajša hitro polnjenje izven Tesline infrastrukture. Foto: Gregor Pavšič

Ne spreglejte