Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Ponedeljek,
6. 3. 2017,
7.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80

Natisni članek

Peugeot PSA Peugeot Citroen Opel

Ponedeljek, 6. 3. 2017, 7.53

6 let, 7 mesecev

Potrjeno: Opel bo dobil novega lastnika

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,80
PSA Opel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški General Motors bo nemškega proizvajalca avtomobilov Opel prodal francoski družbi PSA Peugeot Citroën, sta potrdila General Motors in PSA.

Posel je vreden 2,2 milijarde evrov. Z nakupom Opla in njegove britanske blagovne znamke Vauxhall bo PSA Peugeot Citroën postal drugi največji evropski proizvajalec avtomobilov za Volkswagnom.

Preberite še:
Bo postal Opel zgolj znamka električnih avtomobilov?
Opel crossland X: naslednik merive, ki z aduti crossoverjev nagovarja družine
Opel mokka X – zdrava polnozrnata moka za veliko Oplovega kruha

Letno bi lahko proizvedli do pet milijonov avtomobilov

Francoska multinacionalka bi lahko z nakupom Opla proizvedla do pet milijon avtomobilov letno. PSA Peugeot Citroën si ob tem obeta, da bo do leta 2026 privarčeval 1,7 milijarde evrov. Po pisanju Bloomberga bi lahko z nakupom Opla privarčevali predvsem pri razvoju novih avtomobilov ter z zmanjšanjem proizvodnje v Nemčiji, Franciji in Veliki Britaniji.

Predsednik koncerna PSA Carlos Tavares je prejšnji teden povedal, da bi se z nakupom Opla, ki je lani pod General Motorsom še šestnajsto zaporedno leto končal z izgubo, rodil nov evropski avtomobilski prvak.

V ameriški lasti od leta 1929

Nemški proizvajalec avtomobilov Opel je bil ustanovljen leta 1863. Zaposluje okoli 35 tisoč ljudi. V lasti General Motorsa je bil od leta 1929. Letno prodajo okoli 1,2 milijona avtomobilov.

Francoski koncern PSA je lani prodal 3,15 milijona vozil, od tega največ avtomobilov znamke Peugeot, 1,92 milijona. Glavni trg je Evropa, kjer so prodali skoraj dva milijona vozil.

Novica, da se PSA zanima za nakup Opla in njegove britanske blagovne znamke Vauxhall, je februarja odjeknila kot veliko presenečenje. Spremljala jo je zaskrbljenost, da bo francoski koncern, pod katerega spadajo Peugeot, Citroën in DS, če bo posel sklenjen, zarezal v število delovnih mest zunaj Francije. Nemška kanclerka Angela Merkel se je takoj zavezala, da bo naredila vse, kar je politično mogoče, da zaščiti delovna mesta in industrijske obrate v Nemčiji. STA
Ne spreglejte