Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 3. 2014,
9.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 19. 3. 2014, 9.45

8 let

Poročnik slovenske vojske: Patria je kot ferrari z nameščeno fračo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska vojska nas je pred dvema letoma sprejela v notranjost patrie, v kateri pa nismo iskali politične, temveč tehnično resnico kolesnega bojnega oklepnika. Njen šibki člen je prav oborožitev.

Za slovenske vojake ni patria, temveč svarun

Pripadniki 74. motoriziranega bataljona slovenske vojske, poznani tudi kot Kleščmani, ne govorijo o patriah, temveč o svarunih. Kolesni oklepni transporter patria SKOV XC 405, 8 x 8, so namreč poimenovali Svarun – njegovo ime izhaja iz Svaroga, poganskega boga iz slovanske mitologije, ki naj bi bil stvarnik sveta in prvi bog sonca.

Kljub masi 26 ton doseže hitrost več kot sto kilometrov na uro

Motorne zmogljivosti 26-tonskemu in več kot osem metrov dolgemu, skoraj tri metre širokemu in več kot tri metre visokemu oklepniku zagotavljajo hitrost več kot sto kilometrov na uro.

Poročnik Andrej Plohl, poveljnik voda, je ognjeno moč svaruna slikovito opisal z naslednjimi besedami: "To je ferrari, ki ima zgoraj fračo!"

Oborožitvena postaja – v konfiguraciji za slovenske oborožene sile je sestavljena iz mitraljeza kalibra 12,7 mm ali avtomatskega bombometa kalibra 40 mm in dimnih lanserjev kalibra 76 mm – pa je po Plohlovih besedah sicer z operativnim dosegom skoraj dveh kilometrov izjemno natančna, a žal premalo močna za nevtralizacijo bolj utrjenih sovražnikovih točk ali tankov.

Poveljnik upravlja zmogljivo umetno inteligenco

Surova moč, jeklene oklepne plošče in prvovrstna mehanika so v svarunu oplemenitene še z zmogljivo umetno inteligenco, katere jedro predstavlja sofisticiran računalniško voden sistem BMS (Battle management system).

Ta sistem poveljniku vozila oziroma oklepnega voda omogoča, da na zaslonu vidi, spremlja in razporeja vsa vozila, ki jim poveljuje. V taktičnem bojnem delovanju sistem torej omogoča lažjo in natančnejšo koordinacijo operacije oziroma akcije ter natančen vpogled na vse položaje motorizirane enote.

Podatkovna povezanost vozil pa prek tega sistema omogoča tudi označevanje in vizualno sporočanje položajev sovražnika ter pošiljanje navodil in ukazov neposredno na zaslone poveljnikov vozil. Umetna inteligenca pa je tudi sestavni del oborožitvene postaje, ki je opremljena s sodobnimi elektrooptičnimi senzorji.

Ne spreglejte