Gregor Pavšič

Četrtek,
17. 3. 2016,
11.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Natisni članek

Revoz Renault

Četrtek, 17. 3. 2016, 11.33

6 let, 7 mesecev

Odlična novica za Revoz: Renault bo v Novem mestu spet izdeloval clia

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

1

Renault Clio | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Renault bo od februarja 2017 v novomeškem Revozu spet izdeloval clia, s tem se bo povečal izkoristek proizvodnih kapacitet, v tovarni obljubljajo tudi nove zaposlitve.

Povpraševanje za clia raste, obe njegovi tovarni sta polno zasedeni

Renault trenutno četrto generacijo clia izdeluje v tovarnah v francoskem Flinsu in turški Bursi. V obeh tovarnah so se v zadnjem obdobju že prilagajali na povečano povpraševanje po cliu. Pri tem kljub dejstvu, da je na ceste prišel že pred štirimi leti in ni več najnovejši, prodaja raste. Lani je Renault na primer prodal 409 tisoč cliov četrte generacije. 

Ker bo tovarna v Flinsu poleg clia in električnega zoeja začela izdelovati tudi novo generacijo nissan micre, proizvodnih količin za clia ne morejo več povečati. To ni mogoče niti v Bursi, kjer izdelujejo tri modele clio, clio grandtour in fluene, proizvodnja pa že zdaj poteka v treh izmenah.

Renault je zato kot tretjo proizvodno tovarno clia določil Revoz, odločitev pa ne bo vplivala na obseg proizvodnje clia v Flinsu in Bursi.

Revoz je bil lani le na polovici svojih zmogljivosti

Leta 2015 je bilar Revozova tovarna s proizvodnjo 129.405 avtomobilov še vedno praktično na polovici svojih zmogljivosti, saj bi ob polni obremenitvi z novomeških proizvodnih linij lahko na leto zapeljalo več kot 245 tisoč avtomobilov. Aprila so v tovarni, žal, naredili zadnjega clia II, ki je bil Revozov zelo donosen model.

Revozova proizvodna kapaciteta je bila s twingom in smartom forfour lani le na polovici svojega potenciala. | Foto: Ciril Komotar Revozova proizvodna kapaciteta je bila s twingom in smartom forfour lani le na polovici svojega potenciala. Foto: Ciril Komotar

Revoz: Clia bomo začeli izdelovali februarja 2017, gotova tudi nova zaposlovanja

"K tej odločitvi so prispevali predvsem odlična usposobljenost Revozove tovarne za proizvodnjo vozil razreda I, njena visoka raven zagotavljanja kakovosti in trenutne razpoložljive proizvodne zmogljivosti. Začetek proizvodnje clia 4 v Novem mestu je predviden od februarja 2017 dalje, zato bodo takoj stekla naložbena dela, ki bodo omogočila postavitev opreme za proizvodnjo tega modela," so sporočili iz Revoza. 

Konkretnih številk o novih zaposlitvah za zdaj še nimajo, a bo do njih zagotovo prišlo.

Za novomeško tovarno je to kajpak dobra novica, saj je poleg twinga in smarta forfour potrebovala še nov model za boljšo zapolnitev proizvodnih kapacitet. Pri Revozu omenjajo možnost novega zaposlovanja, višjo učinkovitost proizvodnje in podobne pozitivne učinke Renaultove odločitve. Clio bo v Novem mestu seveda že stari znanec, saj so ga tam v prejšnjih generacijah že izdelovali med letoma 1993 in 2015.