Nedelja,
18. 10. 2020,
7.01

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Harry Potter Audi uporaba navodila

Nedelja, 18. 10. 2020, 7.01

3 leta, 6 mesecev

nekatera se berejo tudi do 12 ur

Kdaj ste jih nazadnje brali? Debela navodila za uporabo avta.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33
Navodila za uporabo | Navodila za uporabo avtomobila znajo biti zelo dolga, zapletena in preobsežna, zato nekateri proizvajalci že pripravljajo tudi krajšja osnovna navodila za uporabo. | Foto Gašper Pirman

Navodila za uporabo avtomobila znajo biti zelo dolga, zapletena in preobsežna, zato nekateri proizvajalci že pripravljajo tudi krajšja osnovna navodila za uporabo.

Foto: Gašper Pirman

Čeprav proizvajalci vozil posvečajo kar precej časa pripravi navodil za uporabo, jih te pred prvo vožnjo novega avta odpre le 40 odstotkov kupcev, nekoliko manj voznikov pa navodila za uporabo le prebere v celoti. Razlog je verjetno tudi ta, da so navodila izjemno dolga. Kot je razkrila zadnja raziskava, ima najdaljše navodilo audi A3 - 167.699 besed, bralec pa potrebuje skoraj dvanajst ur, da jih prebere v celoti. 

Volkswagen ID 3
Avtomoto Izpolni visoka pričakovanja? Razkrivamo pluse in minuse. #video

Sovoznikov predal največkrat skoraj v celoti zavzamejo navodila za uporabo, na katerih se v njem nabira prah več let. Včasih so bila navodila v obliki manjše brošure in preprosta za branje, danes temu ni tako. V večini primerov gre za debelo knjigo, polno natančnih informacij, ki jih potrebuje le redkokdo. Ob nakupu novega avta jih niti za trenutek ne odpre 60 odstotkov kupcev, le 29 odstotkov pa ga prebere v celoti. Večina ljudi informacije poišče na YouTube, pri prijateljih ali na internetu.

Študija navodila za uporabo | Foto: Bristol Street Motors Foto: Bristol Street Motors

Več tehnologije, več opreme, več strani

Posledica vse obsežnejših navodil za uporabo je tudi ta, da je vse več opreme in tehnologije v novih avtomobilih. To je ugotovila tudi nedavna študija Bristol Street Motors, ko so preverili navodila v tridesetih najbolje prodajanih avtih v Veliki Britaniji.

Sodeč po tej študiji ima daleč najdaljša navodila za uporabo audi A3, in sicer bo za 167.699 tisoč besed bralec potreboval 11 ur in 45 minut. Najbližja zasledovalca sta seat ibiza in merceres-benz razred C, kjer bo branje vzelo enajst ur. Pri mercedesovem razredu A si bo treba vzeti deset ur in štiri minute, za kio sportage pa devet ur in 21 minut.

Več časa za branje navodil kot za Tolkienovo klasiko

Zanimiva je tudi primerjava, glede tega, koliko časa bi porabili za branje navodil za uporabo pri nekaterih avtomobilih in koliko za branje knjige. Tako bi recimo več časa porabili za prebiranje navodil pri audiju A3 kot pa za Tolkienovo klasiko Dva Stolpa, a k sreči so navodila za A3 krajša od knjige Harry Potter, Princ mešane krvi.

Če še upoštevamo, da ima vsak v svojem življenju osem različnih avtomobilov, bi v povprečju za prebiranje navodil za uporabo porabil dva dni, dve uri in 19 minut.

Študija navodila za uporabo | Foto: Bristol Street Motors Foto: Bristol Street Motors