Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
2. 4. 2014,
13.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Mazda

Sreda, 2. 4. 2014, 13.48

8 let

Mazda 3 skyactiv-hybrid – le 3,2 litra na sto prevoženih kilometrov

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Frankfurtu so nam inženirji predstavili prvi Mazdin hibrid. Mazda 3 je dobila Toyotin hibridni pogon, ki je povezan z dvolitrskim motorjem tehnologije Skyactiv. Rezultat: povprečna poraba 3,2 litra.

Prepričljiva japonska eko naveza

Sodelovanje Mazde in Toyote na področju hibridnega pogona je nastalo predvsem zaradi povpraševanja na domačem japonskem avtomobilskem trgu. V deželi vzhajajočega sonca so hibridna vozila zelo uspešna, zato so se pri Mazdi odločili, da bodo Toyotin preizkušeni in tehnično zelo dovršen hibridni pogon združili s svojim po tehnologiji Skyactiv optimiziranim bencinskim motorjem.

Domiselna japonska eko naveza pa več kot očitno deluje, saj Mazdin dvolitrski bencinski motor s kompresijskim razmerjem 14 : 1, ki povečuje energijski izkoristek motorja, ob električni pomoči Toyotinega hibridnega sistema v povprečju, po zagotovilih tovarne iz Hirošime, zahteva le 3,2 litra goriva na sto kilometrov.

100 kilovatov sistemske moči

Mazda 3 skyactiv-hybrid ponuja 100 kilovatov sistemske moči. Hibridni pogon je zasnovan identično kot denimo v toyoti prius ali auris. Pri Mazdi pa izpostavljajo, da je to eden vozno najbolj prepričljivih hibridov na trgu.

Moč se na kolesa prenaša prek znanega CVT-menjalnika, ki je v resnici zelo učinkovito planetno gonilo.

Hibridni pogon prinese 80 dodatnih kilogramov in zmanjša prtljažnik

Elektromotor energijo za brezizpustno mestno speljevanje in vožnjo na kratke razdalje v električnem voznem programu (EV mode) črpa iz visokonapetostne nikelj-metal hidridne baterije, nameščene za zadnjo osjo.

Mazdina zelena prihodnost temelji na drugačni doktrini

Mazda 3 skyactiv-hybrid je le eden od Mazdinih odgovorov na vzdržano mobilnost z manjšim vplivom na okolje. Zaradi dejstva, da naj bi leta 2020 še vedno kar okoli 90 odstotkov vseh vozil poganjal motor z notranjim zgorevanjem, se je Mazda posvetila predvsem optimizaciji tovrstnega pogona. V prihodnosti bodo z razvojnimi posegi na nivoju vbrizga in zgorevanja v valjih porabo bencinskega motorja realno znižali za dodatnih 30 odstotkov.

S povišanjem kompresijskega razmerja (18 : 1), tehnologijo HCCI (homogeneous charge compression ignition) ter termalnim nadzorom Mazdini inženirji napovedujejo, da bodo v tretji generaciji motorjev tehnologije Skyactiv povprečni izpusti Mazdinih modelov zanašali le okoli 60 gramov ogljikovega dioksida na prevoženi kilometer.

Ne spreglejte