Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
24. 3. 2023,
22.09

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

12

Natisni članek

Savdska Arabija James Turner Mazda e-goriva

Petek, 24. 3. 2023, 22.09

1 leto, 1 mesec

Tematika e-goriv z britanskim profesorjem Jamesom Turnerjem

Se bojite konca klasičnih motorjev? Strokovnjak pomirja in svari.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,14

12

James Turner Mazda | James Turner, strokovnjak za motorje z notranjim izgorevanjem (ICE) in profesor mehanskega inženiringa.  | Foto Mazda

James Turner, strokovnjak za motorje z notranjim izgorevanjem (ICE) in profesor mehanskega inženiringa.

Foto: Mazda

"Brez e-goriv, ki so lahko predvsem cenovno dostopnejša rešitev tako za proizvajalce kot končne kupce, ne bo razogljičenja prometa do leta 2050," meni James Turner, strokovnjak in profesor mehanskega inženiringa v Savdski Arabiji, ki je motorju z notranjim izgorevanjem poklicno posvetil več kot 35 let svojega življenja.

Mazda CX-60 | Foto: Gregor Pavšič Foto: Gregor Pavšič "Nisem zaposlen pri Mazdi, to moram poudariti," je med našim srečanjem v Gironi najprej poudaril James Turner, strokovnjak za motorje z notranjim izgorevanjem (ICE) in profesor mehanskega inženiringa. Bil pa je Mazdin gost na dogodku, kjer je japonski avtomobilski proizvajalec predstavil nov dizelski motor za Evropo.

V nasprotju z vsemi splošnimi trendi so pri Mazdi prostornino motorja povečali z 2,2 na 3,3 litra. Z njim bodo voznikom ponujali celo šestvaljno zasnovo. Predstavitev motorja, ki ponuja veliko uglajenosti, prožnosti in tudi žlahtnega zvoka, je nenačrtovano sovpadala s pogajanji Nemčije (in še nekaterih držav) z Evropsko unijo o prihodnosti klasičnega motorja po letu 2035. Tudi Turner je velik zagovornik sintetičnih oziroma tako imenovanih e-goriv, ki so po njegovem mnenju nujna za brezogljično Evropo do leta 2050.

Mazda CX-60
Avtomoto Nov velik dizel: kljub šestim valjem le pet litrov porabe #video
James Turner ima več kot 35 let izkušenj na področju motorjev z notranjim izgorevanjem. V osemdesetih letih je delal pri Norton Motorcycles, nato je bil v devetdesetih v ekipi Cosworth Racinga, nato pri Jaguar Land Roverju in leta 2015 na univerzi v britanskem Bathu. Predhodno je prav tako razvijal motorne pogone pri Lotusu. Trenutno je njegovo delovno mesto blizu Džide v Savdski Arabiji. Tam so leta 2009 za 20 milijard dolarjev zgradili univerzitetni kampus KAUST (King Abdullah University of Science and Technology). 

Mazda je na trg poslala novi trilitrski šestvaljni dizelski motor. | Foto: Gregor Pavšič Mazda je na trg poslala novi trilitrski šestvaljni dizelski motor. Foto: Gregor Pavšič "Marsikaterega politika čaka neprijetno presenečenje"

"Motorjev z notranjim izgorevanjem ne moremo nadomestiti z le eno tehnologijo. Nevarno je vse adute staviti le na en pogon oziroma alternativno možnost," meni Turner, ki meri predvsem na polno električne avtomobile. Poleg vodika, kjer gre sicer še vedno za električni pogon, le da z drugačno obliko hranjenja pogonske energije, je med možnostmi tudi e-gorivo.

"Veliko politikov meni, da je klasični motor mrtev. No, mi smo drugačnega mnenja. Tak motor ostaja del prihodnosti. To je obstoječa tehnologija, ki je stroškovno dostopna. Izdelujemo jih iz poceni materialov, ponujajo poceni možnost hranjenja energije in podobno, zato vidim prihodnost tako za obstoječe bencinske kot tudi dizelske motorje. In še to - le 30 odstotkov trenutnih izpustov pride iz motorja, vse preostale majhne delce ustvarijo pnevmatike in zavore. Kdor misli, da se bo s težjimi vozili na električni pogon v mestu izognil vsem tem izpustom, bo neprijetno presenečen," meni Turner.

Med glavnimi izzivi vidi zmanjševanje toplotne izgube pri klasičnih motorjih in zniževanje cene pri baterijskih vozilih.  

Pod črto je po mnenju Turnerja pomembna prav dostopnost tehnologije za prihodnost. Uporaba obstoječih motorjev z e-gorivi bi lahko nadzorovala tudi stroškovni skok maloprodajnih cen vozil za povprečnega kupca.

Se obeta porast avtomobilov s pogonom na vodikove gorivne celice, kot je na primer toyota mirai? | Foto: Toyota Se obeta porast avtomobilov s pogonom na vodikove gorivne celice, kot je na primer toyota mirai? Foto: Toyota

Koliko desetletij bo potrebno za razogljičenje prometa? | Foto: Ana Kovač Koliko desetletij bo potrebno za razogljičenje prometa? Foto: Ana Kovač

Ramax
Avtomoto Se obeta nov posel? Mate Rimac na obisku v Sloveniji.

Savdijci imajo od e-goriv veliko koristi

Treba je sicer poudariti, da je Turner zaposlen v organizaciji, ki bo imela od e-goriv v prihodnje tudi veliko koristi. Center KAUST so zgradili v manj kot tisoč dneh, prek njega pa bogate zaslužke iz fosilnih goriv preusmerjajo v vlaganja tako v elektromobilnost kot preostale različne tehnologije za brezogljično prihodnost.

"Zavedam se, da je trenutna proizvodnja e-goriv izjemno majhna. Le Porsche je v Čilu zgradil tovarno, ki pa je šele začetek. V Dubaju smo pripravljeni na vlaganja v proizvodne kapacitete, le da bo najprej potrebna politična odločitev Evrope na tem področju. Brez političnega signala tudi želenih investicij v infrastrukturo ne bo," pravi Turner.

E-goriva še posebej pomembna za letalski in ladijski promet

"Dva ključna elementa e-goriv vzamemo iz narave in sta načeloma brezplačna. To sta sonce in CO2, enako tudi voda," nadaljuje Britanec. Sintetična goriva namreč izdelajo tako, da iz zraka posrkajo CO2, nato pa ga sintetizirajo s pomočjo elektrike iz obnovljivih virov. Poraba energije je za zdaj na tem področju še zelo velika, kar je tudi glavni pomislek skeptikov glede tovrstnih goriv.

Turner meni drugače. "E-goriva bodo ključna za resnično razogljičenje prometa. Nujna bodo v letalstvu, kjer bo vse potrebe zelo težko nadoknaditi z baterijskimi in vodikovimi sistemi. Enako bodo e-goriva pomembna za vse avtomobile, ki jih izdelujemo v tem desetletju in se bodo po cestah še naprej vozili tudi v prihodnjih desetletjih."

Ne spreglejte