Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 1. 2012,
12.18

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mazda Družinski Avtomoto

Torek, 31. 1. 2012, 12.18

8 let, 1 mesec

Mazda 2 - bo s prepričljivo tehniko letos prepričala več kot 250 Slovencev?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Podaljšana, polepšana, varnejša, tehnično izpopolnjena in v primerjavi s predhodnico cenejša mazda 2 naj bi si letos s prodajno številko 250 izborila svoj delež v razredu polov, fabij, cliov ...

Bolj energična, bolj zmagovalna

Pri Mazdi utemeljujejo prenos filozofije jinba ittai od jezdeca na novo dvojko skozi lahko in čvrsto karoserijo, visok in oprijemljiv voznikov sedež in izboljšan volanski mehanizem. Mazda 2 naj bi delovala energično in zmagovalno, tako kot jezdec, poenoten s konjem v galopu, z lokom natančno usmerja svojo puščico proti cilju.

Armaturna plošča je oblikovana športno, naj bo osrednji merilnik namenjen vrtljajem ali pa hitrosti. Usnjen volan s stikali za upravljanje tempomata, telefona in avdio sistema ter prestavna ročica s kratkimi in natančnimi hodi vnaprej obljubljajo dobre vozne občutke.

Še več od tega dajejo dražje stopnje opreme z zrcalno projekcijo podatkov, sredinskim barvnim zaslonom, krmilnikom na vmesni konzoli in bogato usnjeno notranjostjo.

Povzemanje tehnoloških novosti iz višjih razredov

Mazdi 2 so kot prvemu vozilu nižjega razreda namenili zrcalno projekcijo podatkov na vetrobransko steklo, prav tako tudi LED-žaromete. Pri višjih stopnjah opreme oziroma za doplačilo so na voljo mnoge tehnične varnostne novosti. Na primer opozorilo na promet za vozilom pri izvozu s parkirišča, samodejno zasenčenje luči, nadzor mrtvega kota, preprečevanje nenamerne menjave pasu, preprečevanje trčenja pri hitrosti od 4 do 30 kilometrov na uro.

Za ugodno počutje potnikov skrbi povezljivost MZD connect z možnostjo posodabljanja programske opreme in z brezplačno aplikacijo za pametni telefon.

Speedy Gonzales s tremi bencinskimi motorji in tremi menjalniki

Kot smo že poročali med prvo vožnjo, prihajajo bencinski motorji iz Mehike. 55-kilovatni motor (i-stop pri vseh motorjih) je opremljen s 5-stopenjskim ročnim menjalnikom, pri 66-kilovatnem je poleg 5-stopenjskega ročnega na voljo tudi 6-stopenjski samodejni menjalnik, medtem ko najmočnejšemu "mehikancu" pripada ročni menjalnik s šestimi prestavami.

Štirje izpušni kolektorji najšibkejšega motorja so združeni neposredno v eno cev, v preostalih motorjih pa po sistemu 4-2-1. Močnejša motorja delujeta s stopnjo kompresijskega razmerja 14:1, medtem ko pri 55-kilovatnem motorju razmerje znaša še vedno visokih 12:1.

Nižji opremi G75 in G75 emotion, srednji challenge in attraction

Za mazde z nižjo stopnjo opreme ni pričakovati pretiranega povpraševanja, prva s ceno pod desetimi tisočaki je celo brez klimatske naprave. Challenge predstavlja bolj realno ponudbo s tempomatom, ogrevanimi ogledali in povezavo Bluetooth.

Mazde 2 z opremo attraction so že na 15-palčnih litih platiščih, imajo meglenke, 7-palčni barvni zaslon, krmilnik HMI in opozorilnik za nenamerno menjavo pasu.

Rdeča notranjost je znak opreme hazumi s senzorjem za dež, parkirnimi senzorji zadaj in ogrevanima sprednjima sedežema. Revolution dodaja LED-žaromete in dnevne luči, najdražji revolution top je že na 16-palčnih platiščih, notranjost pa oblečena v usnje bele barve.

Smart key omogoča vstopanje in zagon motorja brez ključa, z uporabo "head up" zaslona ima voznik nadzor nad pomembnimi informacijami (hitrost, tempomat, navigacija, opozorila), poleg regeneracije zavorne energije pa pri tej opremi delujejo še varnostni sistemi i-activesense (spremljanje prometa za vozilom, vozila v mrtvem kotu, samodejno zasenčenje luči).

Prodajni načrti: zanjo naj bi se letos odločilo 250 slovenskih vozilov

Vozila nove generacije Mazdine dvojke so glede na opremo in moč motorjev cenovno razvrščena od 9.990 (G75) do 18.390 evrov (G115 revolution top). No, za najcenejšo mazdo 2 se kupci ne bodo stepli, saj ne ponuja klimatske naprave, tako da se realne cene pričenjajo pri 11.190 evrih, kolikor stane različica G75 emotion.

Med dodatno opremo se kupci večinoma odločajo za kovinsko barvo (400 evrov), s 500 evri je cenovno sprejemljiva tudi navigacijska naprava.

Atraktivna mazda 2 s 5-letno garancijo (ali 150.000 kilometrov) predstavlja upoštevanja vrednega igralca v množičnem spodnjem razredu, tako da napovedi uvoznika o letošnji prodaji 250 vozil morda delujejo preskromno.

Ne spreglejte