Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Četrtek,
15. 12. 2016,
13.47

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Četrtek, 15. 12. 2016, 13.47

6 let, 7 mesecev

Domača predstavitev novega modela

Kia niro – na slovenske ceste prihaja brez velikih pričakovanj #foto

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Kia niro | Foto Jure Gregorčič

Foto: Jure Gregorčič

Med zadnjimi letošnjimi avtomobilskimi novostmi je na naše ceste zapeljal še nov hibridni korejec kia niro. Gre za prvega športnega terenca te znamke, opremljenega s hibridnim pogonom, ki ima na naših cestah samo enega neposrednega hibridnega tekmeca, novo toyoto C-HR. Slovenski zastopnik z nirom zaradi že skoraj razprodane proizvodnje nima kakšnih posebnih strateških načrtov. Prihodnje leto nameravajo pripeljati med 30 in 50 nirov.

Kia bo letos v Sloveniji prodala okoli 2.300 avtomobilov

Ta korejska znamka zaradi svoje evropske usmeritve vztrajno dviguje prodajo na trgih stare celine. Pri tem izpostavljajo, da je na primer 60 odstotkov v Evropi prodnih avtomobilov v Evropi tudi narejenih. Letos bo Kia na evropske ceste poslala okoli 436 tisoč avtomobilov, kar pomeni, da bo iztekajoče se leto Korejcem prineslo 13-odstotno rast. Najuspešnejši letošnji model pa je glede na evropske trende pričakovano novi SUV sportage. V prvih desetih mescih letošnjega leta so evropski vozniki kupili 105.317 primerkov tega SUV-modela.

Slovenski uvoznik bo leto sklenil pri okoli 2.300 prodanih avtomobilov. Pri napovedih prodaje novega nira pa so precej previdni in pravijo, da bodo z njim postopoma vstopili na trg, čeprav v Sloveniji hibridna zgodba v smislu trga kot celote ni nova.

Tehnični podatki hibridnega sistema

Kot glavne odlike nira slovenski zastopnik izpostavlja: nizko porabo, vozno dinamiko, dizajn, varnost, bogato opremo in dobro ceno ter Kijino sedemletno tovarniško garancijo. Ta hibridni križanec oziroma kompaktni SUV je s serijskim šeststopenjskimi samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama DCT v Sloveniji na voljo od 25.990 evrov. | Foto: Jure Gregorčič Kot glavne odlike nira slovenski zastopnik izpostavlja: nizko porabo, vozno dinamiko, dizajn, varnost, bogato opremo in dobro ceno ter Kijino sedemletno tovarniško garancijo. Ta hibridni križanec oziroma kompaktni SUV je s serijskim šeststopenjskimi samodejnim menjalnikom z dvema sklopkama DCT v Sloveniji na voljo od 25.990 evrov. Foto: Jure Gregorčič

Za pogon nira skrbi vzporedni hibridni sistem skupne sistemske moči 104 kilovate. Poleg 1,6-litrskega bencinskega motorja GDi s 77 kilovati pogon sestavljajo še 32-kiloatni elektromotor s stalnim magnetom in litij-ionska polimerna baterija (1,56 kWh) ter samodejni šeststopenjski DCT-menjalnik z dvema sklopkama. Korejci obljubljajo prepričljivo energijsko učinkovitost in majhen vpliv na okolje: 3,8 litra na sto kilometrov in 88-gramski izpust CO2 na kilometer. | Foto: Jure Gregorčič Za pogon nira skrbi vzporedni hibridni sistem skupne sistemske moči 104 kilovate. Poleg 1,6-litrskega bencinskega motorja GDi s 77 kilovati pogon sestavljajo še 32-kiloatni elektromotor s stalnim magnetom in litij-ionska polimerna baterija (1,56 kWh) ter samodejni šeststopenjski DCT-menjalnik z dvema sklopkama. Korejci obljubljajo prepričljivo energijsko učinkovitost in majhen vpliv na okolje: 3,8 litra na sto kilometrov in 88-gramski izpust CO2 na kilometer. Foto: Jure Gregorčič Na poti v salone je trenutno okoli 25 avtomobilov. Pri tem velja omeniti, da bi glede na dejstvo, da prihodnje leto prihaja še niro v različici priključnega hibrida, ki bo upravičen do subvencije Eko sklada, kljub vsemu pričakovali bolj konkretne uvoznikove napovedi.

Sploh, ker imajo zdaj kar konkreten odgovor na očitek, da Kia ne postavlja razvojnih trendov, temveč zgolj sledi razvoju. V tem trenutku je torej težko napovedati, kakšen nizkoogljični rezultat oziroma tržni pečat bo novi niro lahko dejansko pustil v Sloveniji. Dejstvo pa je, da je uspeh na trgu do določene mere pogojen tudi z odločnostjo, sploh kar zadeva uvajanje novih tehnologij.

Med posebnosti tega novega hibrida pri uvozniku izpostavljajo za tovrstni pogon razmeroma zmogljivo vlečno kapaciteto, saj niro lahko vleče do 1,3 tone težko prikolico. Je pa tovrstna zmogljivost na voljo kot del opcijske opreme. | Foto: Jure Gregorčič Med posebnosti tega novega hibrida pri uvozniku izpostavljajo za tovrstni pogon razmeroma zmogljivo vlečno kapaciteto, saj niro lahko vleče do 1,3 tone težko prikolico. Je pa tovrstna zmogljivost na voljo kot del opcijske opreme. Foto: Jure Gregorčič Ne nazadnje pa so Korejci napovedali zeleno ofenzivo, v kateri načrtujejo do leta 2020 na ceste poslati 11 novih modelov z alternativnimi pogoni. Poleg tega pa ima niro po besedah izvršnega direktorja Kia Motors Europe Michaela Cola pomembno nalogo pri doseganju globalnega cilja: Kia naj bi do leta 2020 Kia s svojimi zelenimi modeli porabo goriva s celotno ponudbo vozil znižala kar za četrtino. To pa je pomembna napoved tudi za slovenske ceste, okolje in ne nazadnje tudi za voznika, ki plačuje gorivo oziroma energijo za svoj avtomobil.

Ne pozabimo, da poraba goriva spada med najpomembnejše postavke stroškovnika osebne mobilnosti. 

Pri dizajnu med drugim izstopa značilni element, "tigrov nos". Pri vozniški pameti pa poleg večine najsodobnejših varnostnih sistemov izpostavljajo še sistem predvidevanja oziroma napovedovanja vzpona in spusta, pri katerem hibridni pogon po navodilih iz navigacije energijsko kar najbolj optimalno premaga različne cestne konfiguracije. Ta sistem je namenjen učinkovitemu upravljanju energije za čim manjšo porabo goriva in udobnejšo vožnjo. | Foto: Jure Gregorčič Pri dizajnu med drugim izstopa značilni element, "tigrov nos". Pri vozniški pameti pa poleg večine najsodobnejših varnostnih sistemov izpostavljajo še sistem predvidevanja oziroma napovedovanja vzpona in spusta, pri katerem hibridni pogon po navodilih iz navigacije energijsko kar najbolj optimalno premaga različne cestne konfiguracije. Ta sistem je namenjen učinkovitemu upravljanju energije za čim manjšo porabo goriva in udobnejšo vožnjo. Foto: Jure Gregorčič

Prijeten za vožnjo

Kia niro | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Nira, s katerim se je Kia med drugim uvrstila v ozek krog proizvajalcev, ki imajo v ponudbi modelov tri pogonsko različne zelene alternative (električni pogon, hibridni pogon in priključni hibrid), smo podrobneje predstavili že v okviru prve vožnje. V uvodnih kilometrih smo ugotovili, da je niro znatno bolj dinamičen od povprečnih hibridno gnanih vozil, je pa res tudi, da svoje sistemske 104 kilovate (141 "konjev") ob skoraj toni in pol mase dobro skriva.

Do kakih 80 kilometrov na uro je kar lepo poskočen, nad to hitrostjo pa je dinamike precej manj. Tudi slabih pet litrov za sto kilometrov, kolikor smo jih nabrali v prvem preizkusu, se zdi zelo dober rezultat, še posebej ker nismo bili prav posebej nežni s stopalko plina.


Prva vožnja: kia niro

Kia niro – hibridni pogon s porabo manj kot 5 litrov

Prva vožnja: kia optima PHEV


Po velikosti se niro uvršča med dva najbolj prodajana Kijina modela v Sloveniji in Evropi. Na fotografiji nira objema silhueta modela sportage, ki je višji in daljši, a ima za tri centimetre krajšo medosno razdaljo od nira. V primerjavi s toyoto C-HR je niro krajši za vsega pet milimetrov.  | Foto: Jure Gregorčič Po velikosti se niro uvršča med dva najbolj prodajana Kijina modela v Sloveniji in Evropi. Na fotografiji nira objema silhueta modela sportage, ki je višji in daljši, a ima za tri centimetre krajšo medosno razdaljo od nira. V primerjavi s toyoto C-HR je niro krajši za vsega pet milimetrov. Foto: Jure Gregorčič

Ni poceni, čeprav ponuja veliko

Kia niro | Foto: Jure Gregorčič Foto: Jure Gregorčič Niro je v Sloveniji na voljo s štirimi stopnjami opreme: LX fun (25.990 evrov), EX urban (26.990 evrov), EX champion (28.490 evrov) in EX vision (29.990 evrov). Že v osnovi sicer ponuja precej opreme v službi varnosti in udobja, med katero sta recimo tudi zračna blazina za kolena in pomočnik za speljevanje v klanec.

Pripombo pa si zasluži dejstvo, da je pri pametnem hibridu za 26 tisočakov recimo treba v osnovi pripraviti 900 evrov za sistem proti naletu, ki je sicer v kompletu z aktivnim radarskim tempomatom.

Tekmeci, na primer toyotin C-HR, ki je v osnovi tudi s hibridnim pogonom cenejši, ta pomemben varnostni pripomoček ponujajo v serijski opremi pri vseh različicah. Sicer pa je niro tudi varnostni odličnjak, ki se je na testih Euro NCAP izkazal prav s sistemom za preprečevanje naleta. Ta je odlično posredoval tudi pri preizkusu s pešci.

Kia pri niru izpostavlja še prostor v potniški kabini. Pravijo, da je kabina med največjimi in da so centimetri predvsem z vidika prostora za glave potnikov najbolj bogato odmerjeni v C-razredu, kamor ta avtomobil spada. 33-kilogramsko baterijo so spravili pod zadnje sedeže, zato je osnovni prtljažnik s 427 litri razmeroma velik in povečljiv do 1.425 litrov. | Foto: Jure Gregorčič Kia pri niru izpostavlja še prostor v potniški kabini. Pravijo, da je kabina med največjimi in da so centimetri predvsem z vidika prostora za glave potnikov najbolj bogato odmerjeni v C-razredu, kamor ta avtomobil spada. 33-kilogramsko baterijo so spravili pod zadnje sedeže, zato je osnovni prtljažnik s 427 litri razmeroma velik in povečljiv do 1.425 litrov. Foto: Jure Gregorčič

Kia niro je v širši evropski sliki pomemben model te znamke, ki bo pomagal uresničiti vizijo 2020, po kateri si želi Kia na čelu s svojim evropskim strategom Petrom Schreyerjem prodajo povečati za kar 30 odstotkov. Leta 2018 imajo namen na trgih zahodne Evrope prodati že pol milijona avtomobilov. Na globalni ravni pa bi do leta 2020 radi prodali štiri milijone avtomobilov na leto. | Foto: Jure Gregorčič Kia niro je v širši evropski sliki pomemben model te znamke, ki bo pomagal uresničiti vizijo 2020, po kateri si želi Kia na čelu s svojim evropskim strategom Petrom Schreyerjem prodajo povečati za kar 30 odstotkov. Leta 2018 imajo namen na trgih zahodne Evrope prodati že pol milijona avtomobilov. Na globalni ravni pa bi do leta 2020 radi prodali štiri milijone avtomobilov na leto. Foto: Jure Gregorčič

Kombinirani hibridni sistem: 104 kilovate in 265 Nm navora, poraba: 3,8 litra na 100 km, izpusti: 88 g CO2
Bencinski motor 1,6 GDI in menjalnik: Elektromotor: Baterija:
DOCH, 16V, štirivaljni, 77 kW pri 5.700 vrt./min., 147 Nm pri 4.000 vrt./min. s stalnim magnetom 32 kW in 170 Nm litij-ionska polimerna, 240 V, 1,56 KWh, 6,5 Ah
Ne spreglejte