Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 7. 2016,
6.24

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Natisni članek

Kia Zeleni avtomoto Terenski Avtomoto

Četrtek, 14. 7. 2016, 6.24

6 let, 6 mesecev

Prva vožnja: kia niro

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,48

1

Kia niro prva vožnja

Niro je Kiin nov model brez predhodnika. Je odziv na povpraševanje na trgu, ki vse bolj išče športne terence in križance, a tudi vozila z alternativnimi pogoni. Izvolite, kia niro!

Poudarki:

- križanec med športnim terencem in klasičnim osebnim avtomobilom
- vzporeden hibrid in (le) sprednji pogon
- morda v prihodnosti tudi električni pogon
- serijsko bogata oprema
- notranja prostornost med najboljšimi v razredu
- krajši in nižji od sportagea, a več prostora za potnike
- zgrajen na novi koncernski platformi, namenjeni alternativnim pogonom

Kia zapolnjuje vrzel med cee'dom, soulom in sportageom

Po prvem pogledu je opazovalec zmeden. Zdi se, kot bi bil niro "le" sportage, le da je pod sprednjim pokrovom hibriden pogon. A ni tako. Pri Kii so analizirali trg in našli med majhnimi športnimi terenci (soul), srednje velikim športnimi terenci (sportage) in avtomobili spodnjega srednjega razreda (cee'd) dovolj veliko luknjo, ki se jim jo je zdelo vredno zapolniti s svojim videnjem avtomobila, ki bi spadal tja.

Medtem ko je sportage (danes že) klasičen športni terenec, se niro bolj kaže kot križanec. Povedano po domače: je nižji, tudi s trebuhom bliže tal, pa v celem še bolj osebni avtomobil kot sportage. Za povrhu ima še hibridni pogon.

Kia niro prva vožnja | Foto:

Niro ne bo na voljo s klasičnim (bencinskim ali dizelskim) motorjem

Niro je že od praznega lista papirja naprej drugačen avtomobil kot sportage – sloni namreč na novi koncernski platformi, ki so jo razvili posebej in zgolj za vozila z alternativnim pogonom. Pri Hyundaiu je to ioniq, pri Kii pa (zdaj) niro. Spet v primerjavi s sportageom je niro krajši (in, kot rečeno, nižji), a tudi zaradi daljšega medosja kot pri sportageu z bolj smotrnim izkoristkom danega prostora, zato znotraj ni kaj dosti manjši od sportagea.

Nekatere mere so celo večje in tudi tu preseneča (kolenska) prostornost na zadnji klopi. Seveda je njegova podoba v skladu s hišnimi oblikovnimi zapovedmi in morda res preveč podobna sportageu, a ga ne bo težko prepoznati: spredaj in zadaj ima par zanj značilnih, kovinsko svetlih zavihkov na spodnjem delu.

Kia niro prva vožnja | Foto:

Nirovih pet adutov: videz, prostornost, opremljenost, pogon in dinamika vožnje Kia niro prva vožnja | Foto:

Tako menijo in so prepričani pri Kii. Da z videzom niso šli daleč od sportagea, je jasno, saj se sportage tudi zaradi videza dobro prodaja. Pri notranjem prostoru izpostavljajo predvsem višino, ki naj bi bila spredaj in zadaj najboljša v razredu. Prtljažnik resda ni rekorden, je pa tretjinsko deljiv in podaljšan ponuja ravno površino.

Pri opremi, ki zajema tudi sodobne asistenčne sisteme, niro ponuja v osem smeri električno nastavljiv voznikov sedež s spominom, gretje štirih in hlajenje (sprednjih) dveh sedežev, biksenonska žarometa, brezžično polnjenje mobilnega telefona, dopustniški prikoličarji pa bodo veseli tudi možnosti vleke do 1.300-kilogramske prikolice. Jasno, tudi glasba je danes pomembna – serijski je sistem s šestimi zvočniki, za doplačilo pa JBL z osmimi, ki jih napaja 320-vatni ojačevalnik.

Asistenčni sistemi

Serijski v niru bo (pasiven in aktiven) sistem proti nenamernemu zapuščanju prometnega pasu. Poleg tega bo lahko kupec doplačal še za samodejno zaviranje v sili (prepoznavanje vozil in pešcev), radarski tempomat, sistem za mrtve kote in opozorilnik pred prečnim prometom pri vzvratni vožnji.

Poleg tega niro ponuja še druge, manj razširjene sisteme za pomoč vozniku. Pri vožnji bo s pomočjo navigacijske naprave lahko predvidel ovinek in vozniku pravočasno svetoval umik noge s stopalke plina, prav tako bo ob spustih in (kot prvi v avtomobilski industriji) vzponih prilagodil razmerje pogona bencina in elektrike za manjšo porabo goriva.

Kia niro prva vožnja | Foto:

Vzporedni hibridni pogon poganja sprednji kolesi Kia niro prva vožnja | Foto:

Tudi za hibridni pogon so se odločili na osnovi analize; športni terenci s klasičnim pogonom niso do mesta (naselja) prijazni in bolj onesnažujejo, klasični hibridi pa so danes (glede na zunanje mere) znotraj prostorsko omejeni, nezanimivih zunanjih oblik in predvsem nedinamični v vožnji. Zato so se pri Kii odločili združiti prednosti obeh naštetih: dinamiko vožnje, sodoben videz, večnamenskost, ekološko sprejemljivost, ekonomičnost (poraba) in tehnično inovativnost.

Pogon je za današnje razmere klasičen vzporedni hibrid, kar pomeni, da lahko nira poganja samo bencin, samo elektrika ali oba hkrati, odvisno od številnih dejavnikov, vse skupaj pa, jasno, nadzira elektronika. Celoten pogonski paket, ki pri tej platformi lahko poganja zgolj sprednji kolesi, je postavljen pod sprednji pokrov: bencinski štirivaljnik z dolgimi hodi batov in z neposrednim vbrizgom (ki deluje v atkonsonovem ciklu), šeststopenjski dvosklopčni menjalnik z vgrajenim tankim, sodobnim elektromotorjem in nadzorni del, ki ga sestavljajo dva inverterja, konverter in elektronika. Pogonska baterija in posoda za gorivo sta postavljeni pod zadnjo sedežno klop.

Kia niro prva vožnja | Foto:

Dvosklopčni menjalnik za več vozne dinamike Kia niro prva vožnja | Foto:

Izbira dvosklopčnika ni naključna. Je namreč tisti element pogona, ki v primerjavi s pri hibridnih vozilih običajnim neskončnostopenjskim CVT omogoča znatno več vozne dinamike. Niro ima pri tem tudi dva programa, ki ju voznik izbira s prestavno ročico (običajen oziroma ekološki in športen, nastavitev pa vpliva tudi na odziv volana), poleg tega pa lahko pretika tudi ročno. Pri Kii so dognali, da se je pomembnost športnega ali vsaj dinamičnega načina vožnje od leta 2009 do danes pri kupcih dvignila za polovico, česar ne gre zanemariti.

In dinamika vožnje zahteva tudi druge prijeme: togo karoserijo, lahko gradnjo (aluminij za oba pokrova, nosilec sprednjega odbijača, nekateri elementi podvozja, steklena vlakna za pedal "ročne" zavore, visoko trdnostna jekla za nosilen del) in aerodinamiko (zračna "zavesa" za nežnejši tok okoli sprednjih koles, optimiziran zgornji zadnji del karoserije, aktivne zapore vstopa zraka v motor, zadnji difuzor) – količnik upora zraka nira znaša 0,29. Pri tem pravijo tudi, da so v veliki meri poskrbeli za malo trušča in tresljajev v notranjosti.

Kia niro prva vožnja | Foto:

Povezljivost: navigacijska naprava in pametni telefoni

Na voljo bosta sedem- in osempalčni osrednji zaslon, občutljiv za dotik in z bluetoothom, digitalnim radijskim sprejemnikom, navigacijskim sistemom tomtom ter v povezavi s zadnjim še s povezljivostnimi servisi (promet, hitrostni radarji, vremenska napoved …). Takoj bo mogoče doplačati tudi za povezljivost s telefoni z operacijskim sistemom Android, konec leta pa tudi z iOs. Že omenjen brezžični polnilnik bo voznika opozoril na polnjenje telefona, ko (če) bo ta zapustil avtomobil, prikazoval status polnjenja in preprečeval pregrevanje telefona med uporabo.

Niro se zdi na oko močno podoben sportagu, a je v resnici povsem drug avtomobil. Je tudi manjši, a zaradi boljše opremljenosti dražji od sportaga. Ali bi vam kot kupcu sportaga dal misliti?

  • Vsekakor (prostor, oprema, manj izpustov)
    18,62 %
    35 glasov
  • Težko ocenim, ključna bo cena
    75,53 %
    142 glasov
  • Nikakor, njegovi argumenti proti sportagu ne zdržijo
    5,85 %
    11 glasov
Oddanih 188 glasov

Kia niro prva vožnja | Foto:

Zakaj je razlika v normni porabi z različnimi kolesi tolikšna?

Vse opisano v veliki meri drži: niro je znatno bolj dinamičen od povprečnih hibridno gnanih vozil, je pa res tudi, da svoje sistemske 104 kilovate (141 "konjev") ob skoraj toni in pol mase dobro skriva. Do kakih 80 kilometrov na uro je kar lepo poskočen, nad to hitrostjo pa je dinamike precej manj. Tudi slabih pet litrov za sto kilometrov, kolikor smo jih nabrali v kratkem preskusu, se zdi zelo dober rezultat, še posebej ker je klimatska naprava delovala s polno paro, prav posebej nežni pa tudi nismo bili s stopalko plina.

In pri normni porabi se utegne pojaviti dvom, saj z 18-palčnimi kolesi porabi opazno več, a pri Kii pojasnjujejo, da je to pač davek na želeno (s kolesi izbrano) dinamiko. Večja kolesa so manj aerodinamična, tudi nekoliko težja, gume na njih so bolj športne in zato zahtevajo več goriva, kar se na koncu sešteje v 0,6 litra na sto kilometrov večjo (normno, da ne bo pomote) porabo. Toda 1.184 oziroma (z 18-palčnimi kolesi) 978 kilometrov dometa so vseeno lepe številke.

Kia niro prva vožnja | Foto:

Bo niro dražji ali cenejši od sportagea?

Niro bo Slovencem na voljo že septembra, a cene še niso znane. Je pa jasno že vnaprej: načeloma bo cenejši od sportagea, a le v teoriji. Upoštevati bo treba boljšo serijsko opremljenost in hibridni pogon, kar pomeni, da bo najcenejši sportage najbrž kar opazno cenejši od najcenejšega nira. Je že tako – niro namreč meri na ožji krog kupcev s specifičnimi željami in zahtevami.

 

RAZLIČICA
MOTOR
MENJALNIK
ZMOGLJIVOSTI
PORABA, IZPUSTI
CENA
Hybrid
bencinski 1,580 cm3, 77 kW, 147 Nm; elektromotor 32 kW, 170 Nm; sistem 104 kW, 265 Nm
dvosklopčni (6)
162 km/h, 11,5 s
16-palčna kolesa: 3,8 l/100 km, 88 g/km CO2; 18-palčna kolesa:4,4 l/100 km, 101 g/km CO2
ni podatka

 

Ne spreglejte