Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
21. 9. 2021,
6.19

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

5

Natisni članek

električni avtomobili Bjorn Nyland Andrej Pečjak

Torek, 21. 9. 2021, 6.19

2 leti, 7 mesecev

Bjory Nyland in Andrej Pečjak

Kam je najprej zavil? Slovenijo obiskal slavni avtomobilski youtuber.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,09

5

Andrej Pečjak Bjorn Nyland | Bjorn Nyland in Andrej Pečjak | Foto zajem zaslona

Bjorn Nyland in Andrej Pečjak

Foto: zajem zaslona

Slovenijo je obiskal eden najbolj vplivnih youtuberjev s področja elektromobilnosti, ki je v preteklosti za aktivno promocijo v dar že dobil vsaj dve novi tesli. Bjorn Nyland, Norvežan tajskega rodu, je obiskal Andreja Pečjaka in njegov Metron Inštitut.

Bjorn Nyland je eden najbolj vplivnih youtuberjev s področja avtomobilske elektromobilnost. Iz Norveške se je v Slovenijo pripeljal z novo teslo model Y, pot pa nadaljeval proti Hrvaški. Potem ko je prvo noč preživel na Bledu, je Nyland obiskal Andreja Pečjaka v razvojnem centru Metron Inštituta na Gorenjskem. V svojih videih je že večkrat uporabil prav Metronove polnilne kable, tako je na primer pred dvema letoma polnil hondo e s pomočjo svoje tesle model 3.

Andrej Pečjak
Avtomoto Bencin, dizel, kdaj pa elektrika? Pečjak odgovarja dvomljivcem.

Kuhanje kave s pomočjo energije v bateriji fiat pande | Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Kuhanje kave s pomočjo energije v bateriji fiat pande Foto: zajem zaslona/Diamond villas resort Električni delorean in fiat panda, ki pomaga skuhati kavo

Na Gorenjskem, kjer smo pred tedni tudi sami spoznali njegovo električno predelavo legendarnega deloreana, je ta avtomobil seveda navdušil tudi Norvežana.

Enako tudi zdaj že malo ostarela predelana mazda 5. Pečjak jo je preuredil leta 2014 in nato leto pozneje z njo brez vmesnega polnjenja prevozil več kot 800 kilometrov. To mu je uspelo pri povprečni hitrosti 72 kilometrov na uro. Med zanimivimi rešitvami je Pečjak v videu izpostavil tudi predelano električno fiat pando, ki s posebnim vstavkom omogoča tudi polnjenje zunanjih porabnikov. Tako je mogoče na baterijo priklopiti aparat za kavo in kavo skuhati kar na dvorišču pred hišo.

Video: obisk Nylanda pri Andreju Pečjaku

Avtomoto Star bo 40 let: v Sloveniji je dobil izjemno predelavo #foto
Nyland z Metronovim polnilnim kablom, s katerim je pred dvema letoma povezal hondo e in teslo model 3. | Foto: Nyland z Metronovim polnilnim kablom, s katerim je pred dvema letoma povezal hondo e in teslo model 3. Nyland je začel svoje videe snemati in objavljati na YouTubu leta 2013, ko je bila električna mobilnost še v povojih. Približno takrat, ko smo v Ljubljani prvič vozili teslo S, je z enakim avtomobilom tudi sam začel potovati po Evropi. Pri tem je prikazoval vsakodnevno sobivanje s teslo, uporabnost polnilnic in pasti, ki so se pojavljale med dolgimi izleti. Tesla je leta 2015 predstavila prvi program nagrad. Po njihovem mnenju so bili najboljši prodajniki znamke prav obstoječi kupci, ki širijo pozitiven glas in tako o nakupu prepričajo še druge. V vsaki od treh osnovnih prodajnih regij (ZDA, Evropa in Azija) je tako vsak kupec lahko podelil kodo naslednjemu kupcu. Do danes je na YouTubu zbral 247 tisoč naročnikov.

Sistem samooskrbe s sončno energijo v Metronovi proizvodnji na Obrežju | Foto: Metron inštitut Sistem samooskrbe s sončno energijo v Metronovi proizvodnji na Obrežju Foto: Metron inštitut

Vso potrebno energijo za dom, razvojni center in proizvodnjo dobi iz sonca

Sistem polnjenja iz vozila v okolico ima tudi Pečjakova nekoliko predelana tesla model S. V sprednji prtljažnik mu je uspelo vstaviti dodatnih šest kilovatnih ur baterije in dve "šuko" vtičnici. Pečjak poudarja pomen vloge avtomobila kot hranilnika energije v prihodnje, kar bi moral postati eden ključnih elementov ustreznega ekosistema elektromobilnosti.

"Najbolj ponosen pa sem na dejstvo, da naš celotni razvojni center in hišo z dvema stanovanjema v celoti oskrbujemo s sončno energijo. V ta namen imamo doma baterijske hranilnike s kapaciteto 250 kilovatnih ur. S sončno energijo poganjamo tudi tovarno na Obrežju," v videu pove Pečjak.

Ne spreglejte