Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
25. 2. 2014,
6.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hyundai Terenski Avtomoto

Torek, 25. 2. 2014, 6.48

8 let

Hyundai intrado – karbonski glasnik nove dobe

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Ženevo bodo Korejci pripeljali koncept intrado. To je prvi hyundai, ki ga je oblikoval Peter Schreyer, mož, ki je odgovoren za oblikovni preporod Kie. Intrado napoveduje novo dobo svoje znamke.

Hyundai in Kia se bosta oblikovno razšla

Schreyer bo oblikovno bolj definiral razliko med obema sorodnima korejskima znamkama. Intrado je prvi korak v to smer.

"Mnogi trdijo, da je Hyundai v primerjavi s Kio bolj konservativen, ampak menim, da to ni prava pot. To niso le avtomobili za starejše in umirjene ljudi, saj s svojim udejstvovanjem v reliju sporočajo, da so športni in dinamični," je za spletni portal Auto Express oblikovno poslanstvo zanimivega koncepta predstavil izkušeni oblikovalec.

Križanec med SUV-zasnovo in kupejem

Intrado je oblikovno nekakšen "crossover" križanec med športnim terencem in kupejem. Zasnovan je po meri dinamičnega voznika, njegove linije pa naj bi tudi precej učinkovito usmerjale zračno maso okoli karoserije. Rdeča nit je torej učinkovitejša aerodinamika.

Vpadljivo podobo novinca nedvomno najbolj zaznamujejo markanten nos in visoko postavljeni boki s poudarjenimi kolesnimi loki. Obraz intrada definirajo ozke luči in velika tridimenzionalna rešetka. Precej zanimiv oziroma samosvoj pa je tudi delno ločen prehod med sprednjim odbijačem in sprednjima blatnikoma.

Revolucionarna zasnova podvozja

Še bolj kot z obliko pa želi koncept svoj pogled v inovativno tehnično prihodnost znamke poudariti s povsem revolucionarno zasnovo podvozja. Gre za sistem nekakšnih mehko tkanih karbonskih cevi z večplastnim jedrom iz kompozitih smol. Tovrstni gradnik je oblikovno bolj prilagodljiv od jeklenih struktur ter precej lažji in izjemno čvrst. Hyundai s to novo karoserijsko arhitekturo napoveduje osnovo za avtomobile s pogonom na gorivne celice.

Poleg strukturnih prednosti pa nov gradnik prinaša tudi cenejšo proizvodnjo, ki temelji na drugačni, preprostejši obdelavi ogljikovih vlaken. Zaradi velike karoserijske togosti, ki jo zagotavlja ta "pametni" material, so se oblikovalci lahko odpovedali karoserijskemu B-stebričku in tako povečali vstopni prostor v potniško kabino.

Ne spreglejte