Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Sreda,
19. 8. 2015,
17.10

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ford varnost Športni Avtomoto

Sreda, 19. 8. 2015, 17.10

4 leta, 3 mesece

Ford mustang – prvi z zračno blazino za sovoznikova kolena

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V avtomobilih zračne blazine ne ščitijo samo glave in prsnega koša, pač pa tudi druge najbolj izpostavljene dele telesa, na primer kolena. Pri Fordu so po vozniku zdaj zaščitili tudi kolena sovoznika.

Življenja rešujejo že 35 let, a so hkrati še vedno konstrukcijski izziv

Zračne blazine so bile v službi avtomobilske varnosti prvič uporabljene pred 35 leti in po ocenah ameriškega Zveznega urada za prometno varnost (NHTSA) so samo onstran Atlantika sprednje varnostne blazine od takrat do leta 2012 rešile najmanj 42.856 življenj. Zračne blazine pa danes kljub velikoserijski uporabi še vedno predstavljajo izziv za oblikovalce in konstruktorje novih avtomobilov. Pri Citroënovem posebnežu, C4 cactusu, so na primer zaradi povečanega predala pred sovoznikom, ki se odpira navzgor kot potovalni kovček, morali sovoznikovo zračno blazino prestaviti v zgornji okvir vetrobranskega stekla, pod strop, kar pomeni, da se sproži od zgoraj navzdol. Pri pred kratkim testiranem Fordovem mondeu pa so se naši potniki zadaj že pripenjali z napihljivim varnostnim pasom.

Dejstvo je torej, da želijo z varnostnimi blazinami razvojni inženirji zaščititi tudi preostale najbolj izpostavljene dele telesa voznika in sopotnikov, med katere nedvomno spadajo spodnje okončine, zlasti kolena. Medtem ko je pri številnih avtomobilskih znamkah voznik za svoja kolena že dobil majhno zračno blazino, je bil sovoznik zaradi predala pred seboj še vedno prikrajšan za to zaščito.

Korak naprej so v tem primeru naredili pri Fordu. Novi mustang bo prvi, ki bo v pokrovu sovoznikovega predala v spodnjem delu armature sovoznikova kolena zaščitil z majhno zračno blazino.

23 novih patentov: namesto blaga plastika

Namesto klasične blazine iz blaga so Fordovi inženirji s pomočjo kalupa razvili in izdelali novo tehnologijo, zasnovo, izdelano iz plastike ter vstavljeno med zunanjo in notranjo površino pokrova predala pred sovoznikom.

Nova varnostna blazina, celoten sistem, je mersko skrčena na 46 centimetrov v dolžino in 28 centimetrov v širino, tehta 65 odstotkov manj od običajne varnostne blazine za zaščito kolen, kljub temu pa po zagotovilih iz Forda prav nič ne zaostaja pri zaščiti. Ker pri bilanci energije, berite porabi goriva, šteje vsak gram, pri Fordu pravijo, da so z novostjo privarčevali tudi pri gorivu. Za celotnim sistemom pa stoji še 23 patentov.

Video: Kako deluje?

Takoj, ko senzorji zaznajo trk, plinski generator v pokrovu predala v reakcijskem času dvajsetih milisekund napihne blazino ter pri tem zunanji del pokrova potisne navzven in zaščititi kolena sovoznika.

Ne spreglejte