Sobota,
28. 5. 2016,
6.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Audi Zeleni avtomoto Priključni hibrid Terenski Avtomoto

Sobota, 28. 5. 2016, 6.53

6 let, 7 mesecev

Audi Q7 e-tron – dizelsko-električna naveza za 1.320 kilometrov dosega

Audi Q7 e-tron – tehnični posebnež za najmanj 87 tisoč evrov tudi v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
Audi Q7 e-tron - domača predstavitev nove različice | Foto Vinko Kernc

Foto: Vinko Kernc

Medtem ko pri Audiju pričakujejo, da bo različica e-tron velikega športnega terenca Q7 v veliki meri služila kot službeno vozilo, tako v neposredni lasti podjetij kot v najemu, pa bo na malem slovenskem trgu verjetno potešil le radovednost peščice petičnežev. Zanj bo namreč treba odšteti najmanj 87.600 evrov.

Elektromotor v ohišju z menjalnikom, za njima pravi (mehanski) quattro

Audi Q7 e-tron - domača predstavitev nove različice | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Prva letošnja Audijeva slovenska novost je tako klasičen vzporedni hibrid v velikem športnem terencu Q7. Poganja ga hibridni sklop 3-litrskega dizelskega TDI V6 (190 kW) in elektromotorja (94 kW), ki skupaj zagotovita sistemski navor 700 Njutonmetrov in sistemsko moč 275 kilovatov.

Oboje je izza volana seveda v hipu zaznavno, če voznik le malce bolj pohodi stopalko plina. Ker pa je Q7 e-tron priključni hibrid, to pomeni, da ima nekoliko večjo pogonsko (litij-ionsko) baterijo z možnostjo zunanjega polnjenja; preko industrijske vtičnice se napolni v slabih dveh urah in pol, polna pa zagotavlja 56 kilometrov izključno električnega dometa.

Skupni domet tega e-trona naj bi znašal 1320 kilometrov, od tega je 56 kilometrov  | Foto: Vinko Kernc Skupni domet tega e-trona naj bi znašal 1320 kilometrov, od tega je 56 kilometrov Foto: Vinko Kernc

Za 17 tisočakov dražji od običajne različice TDI, a tudi precej bolje opremljen

Audi Q7 e-tron - domača predstavitev nove različice | Foto: Vinko Kernc Foto: Vinko Kernc

Mersko (dolg je preko 5 metrov!) impozanten Q7 e-tron ima poleg siceršnje serijske opreme v Sloveniji še dodatno deželno opremo in sicer tehniko LED za žaromete, najbolj obsežen navigacijski sistem in 19-palčna kolesa, kar nanese skupnih 87.600 evrov. To pomeni, da je po ceniku za okoli 17 tisočakov dražji od različice 3.0 TDI quattro (200 kW), a ima tudi precej več serijske opreme.

Letos pa se lahko nadejamo še nekaterih drugih, bolj dosegljivih novosti iz te nemške avtomobilske hiše. Prva je menda najbolj težko pričakovani prenovljeni A3, sledila pa bosta A5 coupé in prav tako 'vroča žemljica' Q2. Tovarna pa je nedavno obljubila, da bo od leta 2018 naprej vsako leto predstavila en nov električen audi.

Audi Q7 e-tron: baterija za električen del pogona je pod dnom prtljažnika, zato tam ni dvojnega dna in ni rezervnega kolesa. | Foto: Vinko Kernc Audi Q7 e-tron: baterija za električen del pogona je pod dnom prtljažnika, zato tam ni dvojnega dna in ni rezervnega kolesa. Foto: Vinko Kernc