Gregor Pavšič

Ponedeljek,
12. 9. 2016,
6.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Natisni članek

razvrščanje primorska avtocesta primorska avtocesta zastoj zastoj

Ponedeljek, 12. 9. 2016, 6.13

6 let, 7 mesecev

Dober in slab primer razvrščanja ob prometni nesreči #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

Čeprav se je razvrščanje voznikov na slovenskih avtocestah izboljšalo, vsi primeri še niso pozitivni. Medtem ko so se gasilci uspešno prebili mimo kolone, je na drugem kraku avtoceste avtovleka komaj vozila mimo tovornjakov.

Video: Posnetek gasilcev, ki kaže dober primer razvrščanja ob prometni nesreči


Zastoji v obe smeri primorske avtoceste

V petek se je na primorski avtocesti zgodilo več prometnih nesreč, ki so tam povsem ohromile promet. Najprej so vozila verižno trčila v smeri Kopra, zaradi česar je nastal 20-kilometrski zastoj, popoldne pa se je prometna nesreča zgodila še na nasprotnem kraku avtoceste. Zastoj med Uncem in Ljubljano je bil dolg celo 30 kilometrov.

Težave s prebijanjem avtovleke proti kraju nesreče. Tudi gasilski tovornjak bi se skozi tako ozek prost pas težko prebil. | Foto: Metka Prezelj Težave s prebijanjem avtovleke proti kraju nesreče. Tudi gasilski tovornjak bi se skozi tako ozek prost pas težko prebil. Foto: Metka Prezelj

Gasilska kampanja obrodila sadove

Zgornji videoposnetek gasilcev PGD Dolnji Logatec spet dokazuje, da se je na slovenskih cestah izboljšalo razvrščanje ob prometnih nesreč. Pred tedni smo že pisali o tamkajšnjem gasilcu Anžetu Albrehtu, ki je pred leti samostojno začel odmevno kampanjo Ustvarimo reševalni pas na avtocestah. S podporo Darsa in Agencije za varnost prometa (AVP) je razdelil okrog 12 tisoč letakov, 17 tisoč plastenk z vodo in tudi več kot deset tisoč magnetnih nalepk za avtomobile. Tudi stran na Facebooku z enakim imenom ima že več kot 3.600 sledilcev.

Vsi primeri niso pozitivni: Avtovleka se je komaj prebijala mimo tovornjakov

Na slabšo učinkovitost razvrščanja pogosto vplivajo tuji vozniki. Morda zaradi neprevidnosti ali drugačnih predpisov oziroma navodil za razvrščanje, ki veljajo po evropskih državah. Primer prebijanja avtovleke, ki so ji morali pot proti Ljubljani utirati policisti, dokazuje, da delo ozaveščanja javnosti še nikakor ni končano. Ker se tovornjaki niso umaknili na odstavni pas, je bilo prostora na sredini komaj dovolj.