Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
14. 7. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Natisni članek

Team BRIT Marko Mlakar

Petek, 14. 7. 2017, 4.00

6 let, 7 mesecev

Brez nog po strahoviti nesreči: Slovenec je najstniku omogočil nov začetek

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,60

Anglež Billy Monger je v strahoviti nesreči v Brands Hatcu izgubil obe nogi, po zaslugi slovenskega inženirja in njegovega revolucionarnega volana pa se je 18-letnik prvič spet usedel v dirkalni avtomobil. Slovenski volan z vsemi komandami, ki omogoča vožnjo tudi ljudem brez nog, kmalu tudi v Le Mansu?

Billy Morgan z volanom, ki so ga razvili in izdelali v Sloveniji in mu je spet omogočil vrnitev v dirkalni avtomobil. | Foto: Team BRIT Billy Morgan z volanom, ki so ga razvili in izdelali v Sloveniji in mu je spet omogočil vrnitev v dirkalni avtomobil. Foto: Team BRIT

Aprila je Veliko Britanijo in mednarodni svet avtomobilskega športa pretresla huda nesreča takrat še ne 18-letnega Angleža Billyja Mongerja. Na dirki formule 4 v Brands Hatchu se je zaletel v stoječo formulo na stezi, ki je zaradi gneče ni opazil in je vanjo čelno trčil s polno hitrostjo. Obetavni angleški dirkač je nesrečo sicer preživel, a so mu morali amputirati obe nogi tik pod kolenom.

Video - Nesreča Billyja Morgana v Brands Hatchu:

Po zaslugi naprednega volana iz Slovenije je spet sedel v dirkalnem avtomobilu

Pričakovali bi konec kariere obetavnega voznika, toda Monger se je tri mesece pozneje spet vrnil za volan dirkalnega vozila. Sedel je v posebni pokalni avto ekipe Brit Team, ki je znana po podpori telesno oviranim avtomobilskim športnikom. Eden ključnih partnerjev ekipe je slovenski inženir Marko Mlakar.

O njem smo na Siol.net že pisali in predstavljali njegov volan, ki združuje gumbe in stikala za upravljanje sklopke, pretikanje prestav menjalnika, zavor in plina. Tak volan omogoča hitro vožnjo tudi ljudem, ki nimajo nog. Prav po zaslugi tega volana je lahko Monger prvič spet sedel v dirkalni volan in bil nad prvimi krogi navdušen.

Marko Mlakar v svoji delavnici v Žireh, kjer izdeluje napredne sisteme. | Foto: Gregor Pavšič Marko Mlakar v svoji delavnici v Žireh, kjer izdeluje napredne sisteme. Foto: Gregor Pavšič Revolucionarni volan: Prek njega poženejo avto, zavirajo, pretikajo prestave, stisnejo sklopko …

Sisteme elektronskega upravljanja s plinom, pretikanja prestav in pritiskanja na sklopko so uspeli nadgraditi z elektronskim sistemom zaviranja. Vsi ti sistemi so na volanskem obroču.

"Veliko ljudi nam je reklo, da bo tehnologija, ki jo iščemo in si jo želimo, preveč zahtevna za razvoj. Toda Marko je sprejel izziv in z navdušenjem izdelal natanko tisto, kar smo iskali. Njegova rešitev nam bo omogočala dirkanja na zelo visoki ravni. Upam, da bo tudi širša avtomobilska industrija videla naše razvojne produkte. Ti bi lahko revolucionirali način, s katerim hendikepirani ljudje vozijo avtomobile," je povedal ustanovitelj ekipe Dave Player.

S pomočjo tega volana je torej mogoče avto peljati povsem brez uporabe nog. Z mesta voznik spelje s sklopko na volanu. Ves sistem deluje povsem elektronsko, torej brez vzvodov ali jeklenic. Za poganjanje skrbi pet računalnikov oziroma kontrolnih enot.


18-letni Morgan želi kljub nesreči, ki mu je spremenila življenje, ostati v avtomobilskem športu. | Foto: Team BRIT 18-letni Morgan želi kljub nesreči, ki mu je spremenila življenje, ostati v avtomobilskem športu. Foto: Team BRIT

Cilj je nastop invalidov na 25-urni dirki v Le Mansu

"Eden mojih ciljev je nastop na vztrajnostni dirki v Le Mansu," je povedal mladi Anglež, ki je bil poln hvale na račun prilagodljivosti volanskega sistema. Moštvo Brit Team je s tako opremljenim avtomobilom pretekli konec tedna uspešno izpeljalo 25-urno dirko v Spa Francorchampsu, kar je eden izmed korakov do želenega nastopa na legendarni dirki v Le Mansu. Tam bi lahko svoj debi na največjem svetovnem motošportnem odru s svojim izdelkom doživel tudi Mlakar.

"Za Mongerjevo vožnjo smo pripravili dve različici volana. Oba je zelo preprosto menjati v avtu, zato lahko posamezne kontrole namestimo na sprednjo ali zadnjo stran volana. Tako ga prilagodimo željam voznika. Test je potekal brez težav in vsekakor predstavlja pomemben mejnik za sistem, saj je Mongerjeva nesreča pred meseci zelo odmevala," je povedal slovenski inženir.

Ne spreglejte