Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Torek,
12. 1. 2016,
23.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boeing Airbus

Torek, 12. 1. 2016, 23.06

6 let, 7 mesecev

Boeing proti Airbusu, Kitajci proti Boeingu: kdo bo obvladoval nebo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Boeing je lani dobavil 127 letal več od Airbusa, ki je sicer postavil lastni rekord. Evropski letalski koncern ima težave predvsem s počasno proizvodnjo, saj ima naročenih še skoraj 6.800 letal.

Vse več povpraševanja po potniških letalih srednjega doleta

Ker letalska industrija raste po vsem svetu in ker imata Boeing in Airbus na področju komercialnih potniških letal veliko prevlado na trgu, se obema proizvajalcema povečuje rast proizvodnje, število naročil in na drugi strani, kako vsa naročena letala pravočasno dobaviti. Povečuje se predvsem obseg naročil za letala srednjega doleta, kjer Airbus prednjači z novim modelom A350, veliko manjše zanimanje pa je za obe elitni in največji letali obeh družb, torej boeinga 777 in airbusa A380.

Airbus tepe počasna proizvodnja, neuresničenih je še skoraj 6.800 naročil

Boeing je lani svojim naročnikom dobavil 762 letal, kar je 127 več od Airbusa (635). Evropskemu letalskemu koncernu se počasna proizvodnja še posebej pozna, saj imajo neizpolnjenih še 6.787 naročil. Ob trenutni hitrosti proizvodnje bodo samo za ta naročena letala potrebovali še kar deset let. Airbus v Hamburgu vendarle gradi novo proizvodnjo linijo in do leta 2019 naj bi iz tovarn v Hamburgu, Toulusu, Tianjinu (Kitajska) in Mobilu (ZDA) letno odšlo okoli 720 letal srednjega doleta. To je približno 200 več, kot so jih pri Airbusu sposobni izdelati danes.

Vendarle tudi tri nova naročila za največje letalo A380

Za Airbusom je sicer zelo uspešno leto, ki je lani različnim prevoznikom dobavil največ letal v zgodovini koncerna. Ob tem so lani prejeli naročila za 1.036 letal. Največkrat so lani izdelali tip A320 neo, na svoji tiskovni konferenci pa je vodstvo družbe potrdilo tudi novega naročnika največjega letala A380.

Neuradno gre za japonskega prevoznika All Nipon Airways (ANA), ki je naročil tri taka letala. Gre sicer za letala, ki jih je pred tem že naročila pozneje bankrotirana družba Skymark, ki jih je nato kupil prav ANA. Skupno je Airbus lani v uporabo predal 27 letal A380, s čimer so dosegli finančno točko preloma. Izdelava A380 se še ni končala, saj so samo pri Emirates naročili kar 140 takih letal in na približno polovico teh v Dubaju še čakajo.

Airbus bo šele letos začel s polno proizvodnjo modela A350

Precej pomembnejše letalo za Airbus je kajpak novi A350, ki so ga predstavili lani in kot prvega dobavili družbi Qatar Airways. Pri tem ni šlo brez zapletov, saj niso bili zadovoljni z notranjim opremljevalcem Zodiacom in so tega naknadno celo zamenjali. Zato jim lani ni uspelo dobaviti prvih 15 letal A350, nadaljnjih težav pa letos ne pričakujejo. Airbus pričakuje, da bo letos uspel dobaviti več kot 50 teh letal, ki je odgovor na trenutne potrebe letalske industrije in predstavlja optimalno kombinacijo velikosti letala, števila potnikov in pripadajočih operativnih stroškov.

Ne spreglejte