Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
15.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Toyota Ford General Motors

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 15.29

8 let

Bodo avtomobilski proizvajalci Avstralijo pahnili v recesijo?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po napovedanih umikih General Motorsa, Forda in Mitsubishija je zdaj proizvodnjo slovo od avstralske celine, kot zadnji tam prisotni proizvajalec, napovedala še Toyota.

Avstralija bo ostala brez avtomobilskih tovarn

Japonski avtomobilski velikan Toyota je naznanil, da namerava v štirih letih opustiti proizvodnjo v Avstraliji, kar pomeni, da bo to državo oziroma celino zapustil še zadnji proizvajalec vozil. Avstralski premier Tony Abott je upravo Toyote sicer pozval, naj ostane, a mu je predsednik Toyote Akio Toyoda odgovorili, da jih v to sili konkurenčnost:

"Želimo si ohraniti proizvodnjo vozil v Avstraliji, vendar se soočamo z izredno konkurenco na trgu, močnim avstralskim dolarjem ter napovedjo o zmanjšanju celotne proizvodnje vozil v Avstraliji. Vse to nas je privedlo do take odločitve."

Strošek zaposlenih štirikrat večji kot v Aziji

Tak scenarij se je začel napovedovati decembra lani, ko je odločitev o umiku iz Avstralije sporočil že ameriški avtomobilski velikan General Motors. Tamkajšnjo podružnico namerava zapreti do leta 2017.

Že pred leti je namreč Avstralijo zapustilo podjetje Mitsubishi, prav tako pa tudi Ford ustavlja svojo proizvodnjo vozil zaradi nedobičkonosnosti. Po njunih ocenah naj bi ju stroški za zaposlene stali dvakrat več kot v Evropi in štirikrat več kot v Aziji.

Je pred vrati res recesija? Od avtomobilskega kruha naj bi živelo 180 tisoč delavcev.

Avstralsko združenje delavcev je napovedalo, da lahko umik še zadnjega avtomobilskega podjetja iz Avstralije povzroči recesijo, saj se država, ki je zadnjih 22 let beležila gospodarsko rast, sooča s preoblikovanjem gospodarstva, ki je desetletje temeljilo na izkoriščanju rudnega bogastva.

Vladna komisija za produktivnost je ocenila, da je bilo v proizvodnji motorjev, avtomobilov, avtobusov, tovornjakov in v drugih panogah, povezanih z avtomobilsko industrijo, zaposlenih 45 tisoč ljudi, v združenju sindikatov pa navajajo štirikratnik vladne ocene.

Ne spreglejte