Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Ponedeljek,
5. 6. 2017,
12.12

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

6

Natisni članek

SUV stelvio Alfa Romeo

Ponedeljek, 5. 6. 2017, 12.12

6 let, 7 mesecev

Alfa Rome išče pot do tržnega preboja in dobička

Bo novi SUV stelvio sposoben velikega preobrata Alfe Romeo

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

6

Alfa Romeo tovarna Cassino - proizvodnja giulia | Foto Reuters

Foto: Reuters

Lepa giulia očitno ne bo rešila Alfinih prodajnih številk in uresničila pogumnega načrta, ki ga je leta 2014 predstavil prvi mož koncerna FCA Sergio Marchionne. Po tem bi morala Alfa že prihodnje leto narediti pol milijona avtomobilov na leto, vendar so te številke trenutno zelo daleč od realnosti. V letu dni so na primer v Evropi prodali slabih 19 tisoč limuzin, ki naj bi bila veliki konkurent premium znamkam.

Zaželena, vendar …

Prvi mož koncerna FCA Sergio Marchionne je je napovedal, da bodo na leto prodali od 75 do 100 tisoč alf giulij. Teh številk oziroma cilja avtomobil še ni dosegel. | Foto: Reuters Prvi mož koncerna FCA Sergio Marchionne je je napovedal, da bodo na leto prodali od 75 do 100 tisoč alf giulij. Teh številk oziroma cilja avtomobil še ni dosegel. Foto: Reuters Že v naši obrazložitvi točkovanja za slovenski avto leta 2017 smo zapisali, da se avtomobilska pokrajina spreminja zelo hitro in da zgolj limuzinska karoserijska različica, čeprav izjemno romantična in lepa ter vozno vzorna, težko doseže preboj oziroma preobrat v dolgem in napornem iskanju nove zgodbe o uspeh. Avtomobilski svet je surov.

Alfa romeo giulia je ob svoji predstaviti dvignila veliko prahu. Nedvomno je prava alfa z vsemi svojimi ključnimi aduti, a ti očitno niso več dovolj, da bi uresničila tisto, kar so od nje pričakovali. Romantična zgodba o dinamični lepotici, ki ovinke niza v baletnem slogu, je upravičeno ogrela marsikatero srce. Problem giulie pa je, da je v dobrem letu na družabnih omrežjih po vsem sveta zbrala več všečkov kot kupcev v salonih.

Po statistikah JATO Dynamics je Alfa od lanskega maja do letošnjega aprila za Evropo naredila vsega 18.908 giulij, kar je seveda precej manj, kot so si želeli v Torinu. | Foto: Reuters Po statistikah JATO Dynamics je Alfa od lanskega maja do letošnjega aprila za Evropo naredila vsega 18.908 giulij, kar je seveda precej manj, kot so si želeli v Torinu. Foto: Reuters

Alfa Romeo tovarna Cassino - proizvodnja giulia | Foto: Reuters Foto: Reuters Prej omenjeni strateg italijansko-ameriške avtomobilske naveze je napovedal, da bodo na leto prodali od 75 do 100 tisoč alf giulij. Žal je realnost precej drugačna. Po statistikah JATO Dynamics je Alfa od lanskega maja do letošnjega aprila v Evropi prodala vsega 18.908 giulij, kar je seveda precej manj, kot so si želeli v Torinu. Na prodajo zagotovo vpliva tudi to, da njena ključna tekmeca audi A4 in BMW 3 ponujata tudi kombijevski oziroma karavanski različici. V ZDA je na primer v prvih štirih mesecih letošnjega leta Alfa prodala le 1.636 giulij. Na slovenskem trgu je uvoznik do začetka maja, v dobrega pol leta, odkar je giulia zapeljala na naše ceste, prodal samo 11 avtomobilov. V koncernu FCA so v nov zagon Alfe po poročanju spletnega medija europe.autonews.com vložili okoli pet milijard evrov. Čeprav so načrt o letni prodaji od 400 do 500 tisoč avtomobilov podaljšali za dve leti, je do konca desetletja pred Alfo veliko izzivov. Kot so zapisali pri prej omenjenem mediju, bo kljub novemu roku težko doseči načrtovane številke. Alfa je v zadnjem letu namreč po vsem svetu prodala 73 tisoč avtomobilov.

Prvi SUV Alfe Romeo nosi zveneče ime. Stelvio je prelaz, pravi alpski cestni biser. 48 zavojev doseže nadmorsko višino 2757 metrov. | Foto: Alfa Romeo Prvi SUV Alfe Romeo nosi zveneče ime. Stelvio je prelaz, pravi alpski cestni biser. 48 zavojev doseže nadmorsko višino 2757 metrov. Foto: Alfa Romeo

Bo stelvio dosegel ključni preobrat?

To, kar do zdaj ni uspelo giulii, pa naj bi uspelo prvemu športnemu terencu te znamke stelviu, ki je 11. maja uradno zapeljal tudi na naš asfalt. Ta novi SUV naj bi odigral ključno vlogo pri Alfini poti v območje načrtovane prodaje in želenega dobička. Tudi na naš trg stelvio stopa z velikimi ambicijami, saj naj bi se na leto zanj odločilo okoli sto slovenskih kupcev. Glede na prodajne statistike JATO je evropski trg srednje velikih premium SUV, na katerega vstopa stelvio, lani zrasel za kar 30 odstotkov in dosegel 411 tisoč prodanih avtomobilov. V ZDA je ta razred dosegel 32-odstotno rast, v enem letu pa so prodali 360 tisoč avtomobilov. Stelvia bo sicer pričakala neusmiljena konkurenca: audi Q5, BMW X3, jaguar F-pace, mercedes-benz GLC in čisto svež volvo XC60.

V koncernu FCA računajo na to, da bosta Alfa Romeo in Maserati letos skupaj na trg poslala okoli 230 tisoč avtomobilov. Šef koncerna Marchionne je ob tem napovedal, da naj bi bil prodali okoli 170 tisoč alf. Ključno vlogo naj bi pri tem odigral prav stelvio. | Foto: Alfa Romeo V koncernu FCA računajo na to, da bosta Alfa Romeo in Maserati letos skupaj na trg poslala okoli 230 tisoč avtomobilov. Šef koncerna Marchionne je ob tem napovedal, da naj bi bil prodali okoli 170 tisoč alf. Ključno vlogo naj bi pri tem odigral prav stelvio. Foto: Alfa Romeo

Analitiki glede Alfe manj optimistični kot Marchionne, a prodaja se povečuje

Alfa Romeo tovarna Cassino - proizvodnja giulia | Foto: Reuters Foto: Reuters Čeprav je predsednik koncerna FCA Marchione napovedal, da bo Alfa letošnje leto končala s 170 tisoč narejenimi avtomobili, so analitiki previdnejši. Pri IHS Markit niso tako optimistični in ocenjujejo, da bo letošnja letna proizvodnja vključno s stelviom dosegla 120 tisoč avtomobilov z logotipom Alfe Romeo na nosu. Treba je povedati, da je glede na statistiko JATO, prodaja Alfe v Evropi v prvih treh mesecih letošnjega leta precej poskočila, saj znamka dosega kar 35-odstotno rast.

To pomeni, da so letos na evropske ceste poslali 21.512 avtomobilov. Stelvio očitno ima potencial. Če bo Alfi letos uspelo narediti več kot sto tisoč avtomobilov, bo to prvi tovrstni rezultat po petih letih, torej od leta 2012, ko je nazadnje dosegla ta mejnik. Več kot 200 tisoč avtomobilov v enem letu so nazadnje naredili leta 2001.

Ne spreglejte