Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
1. 2. 2017,
0.22

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

2

Natisni članek

BMW

Sreda, 1. 2. 2017, 0.22

6 let, 6 mesecev

BMW serije 5 touring: kaj bo Slovencem poleti ponudil novi premium karavan?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,58

2

BMW 5 touring | Foto BMW

Foto: BMW

BMW predstavlja novo generacijo karavanske serije 5, ki dviga svojo raven udobja, prostornosti in praktičnosti. Poudarek je na dobrih voznih lastnostih, lažje prilagodljivi notranjosti, večjem prtljažniku in dovolj prostora za namestitev treh otroških sedežev na zadnjo klop. Avtomobil bo na ceste zapeljal poleti, sprva pa bosta na voljo dva bencinska in dva dizelska motorja. Dva modela bosta gnana štirikolesno.

Pregled - začetni štirje modeli BMW serije 5 touring


BMW je razkril peto generacijo svoje serije 5 v karavanski izvedbi, ki nadgrajuje uporabnost limuzinske in tako pomeni resnega tekmeca vozilom, kot je novi mercedes-benz razreda E. Pri BMW pravijo, da so model serije 5 touring razvili predvsem za evropski trg, kjer je ta premium karavan nadvse uspešen že 25 let. Bavarci bodo avtomobil sicer uradno predstavili marca na avtomobilskem salonu v Ženevi, junija pa se bo prodaja začela s prvimi štirimi razpoložljivimi motorji. V dveh modelih bo vgrajen tudi štirikolesni pogon xDrive.

Avtomobil je dolg 4,94 metra in je 3,6 centimetra daljši od prehodnika. Je tudi malenkostno širši in višji, enako velja tudi za medosno razdaljo.

Tako kot limuzina ima zdaj tudi karavan digitalni zaslon velikosti več kot 10 palcev, ki ga je mogoče upravljati tudi na dotik. Infozabavni vmesnik podpira tudi Applov sistem Car Play za zrcaljenje aplikacij z iPhona.  | Foto: BMW Tako kot limuzina ima zdaj tudi karavan digitalni zaslon velikosti več kot 10 palcev, ki ga je mogoče upravljati tudi na dotik. Infozabavni vmesnik podpira tudi Applov sistem Car Play za zrcaljenje aplikacij z iPhona. Foto: BMW

Novi BMW 5 - tehnološki magisterij po vzoru sedmice


Kot limuzina tudi karavan namenjen predvsem voznim užitkom

Tako kot limuzina tudi karavan stavita na dinamične in športne gene vozila. Inženirji so izboljšali podvozje in bili zavezani k dodatnemu zmanjševanju mase avtomobila.

Del serijske opreme je zračno vzmetenje zadaj s samodejnim samoizravnavanjem. Za doplačilo so na voljo tudi drugi elementi, ki neposredno izboljšujejo vozne užitke. To so dinamični nadzor blažilnikov, sistem adaptive drive z aktivno stabilizacijo nihanja okrog vzdolžne osi, integralno aktivno krmiljenje (zdaj na voljo v povezavi s štirikolesnim pogonom xDrive) in podvozje M Sport s centimeter manjšo oddaljenostjo od tal.

Avtomobil je serijsko opremljen z žarometi LED. Oblikovno karavansko izvedbo zaznamuje dolga strešna linija, ki poteka vse do močno poševnih stebričkov D. Zadnje okno uokvirjajo strešni spojler z vgrajeno pomožno zavorno lučjo in usmerjevalniki zraka ob straneh.  | Foto: BMW Avtomobil je serijsko opremljen z žarometi LED. Oblikovno karavansko izvedbo zaznamuje dolga strešna linija, ki poteka vse do močno poševnih stebričkov D. Zadnje okno uokvirjajo strešni spojler z vgrajeno pomožno zavorno lučjo in usmerjevalniki zraka ob straneh. Foto: BMW

Več prostora v notranjosti, na sredinski konzoli tudi večji digitalni zaslon

V notranjosti se bo zdaj armaturna plošča dvigala manj izrazito kot v prehodniku. Digitalni zaslon je zdaj prostostoječ in z ravnim zaslonom. Pri BMW obljubljajo, da bodo imeli vsi potniki več prostora nad glavo, prav tako tudi v predelu ramen in nog. Podaljšali so sedalne površine in razširili prostor za kolena.

Največja različica digitalnega zaslona bo velika 10,2 palca, mogoče ga bo upravljati na dotik ali pa prek upravljalnika iDrive. Za lažje upravljanje infozabavnega vmesnika bo imel avtomobil tudi možnost nadgrajenega upravljanja z glasom in ročnimi gestami.

BMW obljublja, da je na zadnji klopi dovolj prostora za tri otroške sedeže. Sidrišča isofixa sta sodeč po fotografiji dva. | Foto: BMW BMW obljublja, da je na zadnji klopi dovolj prostora za tri otroške sedeže. Sidrišča isofixa sta sodeč po fotografiji dva. Foto: BMW

Zadaj bodo lahko starši namestili tri otroške sedeže

Na zadnjo klop je mogoče istočasno postaviti tri otroške sedeže, a le za dva so na voljo tudi sidrišča isofix. Zadnje naslonjalo sedežev se deli v razmerju 40 : 20 : 40, avtomobil se ponaša tudi z električnim zlaganjem naslonjala (upravljanje prek gumba v prtljažnem prostoru), ločenim odpiranjem zadnjega okna in tudi z električnim odpiranjem prtljažnih vrat. Prtljažnik ima zdaj prostornino od 570 do 1.700 litrov. V primerjavi s prehodnikom bodo tudi povečali nosilnost prtljažnika.

Dva štiri- in dva šestvaljna motorja, pri dveh bo na voljo tudi štirikolesni pogon

Med štirimi začetnimi motorji bosta dva bencinska in dva dizelska motorja, v obeh primerih bosta na voljo štiri- ali šestvaljni motor. Osnovni bencinski dvolitrski motor bo imel moč 185 kilovatov, osnovni dizelski motor enake delovne prostornine pa 140 kilovatov. Ob prihodu na trg bo najmočnejšo različico avtomobila poganjal trilitrski bencinski šestvaljnik z močjo 250 kilovatov (340 "konjev").

Začetni modeli BMW 5 touring:

 

530i touring

540i xDrive touring

520d touring

530d touring (xDrive)

Motor

Štirivaljni, bencinski

Šestvaljni, bencinski

Štirivaljni, dizelski

Šestvaljni, dizelski

Delovna prostornina

1.998 cm3

2.998 cm3

1.995 cm3

2.993 cm3

Menjalnik (serijsko)

osemstopenjski samodejni  steptronic

osemstopenjski samodejni  steptronic

šeststopenjski ročni menjalnik

osemstopenjski samodejni  steptronic

Moč

185 kW (252 "konjev")

250 kW (340 "konjev")

140 kW (190 "konjev")

195 kW (265 "konjev")

Navor

350 Nm

450 Nm

400 Nm

620 Nm

Pospešek do 100 km/h:

6,5 s

5,1 s

8,0 s

5,8 s (xDrive – 5,6 s)

Najvišja hitrost:

250 km/h

250 km/h

250 km/h

250 km/h

Ne spreglejte