Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
23. 9. 2016,
14.02

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Natisni članek

alkohol nesreča nesreča pijača

Petek, 23. 9. 2016, 14.02

6 let, 6 mesecev

Ne tvegajte nesreče ...

Alkohol ne sodi za volan: nerazsodno uničevanje pijanega voznika #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,15

2

Pijani voznik | Foto YouTube

Foto: YouTube

Kamere v neki podzemni garaži na Poljskem so sredi noči ujele močno pijanega voznika, ki je zaradi vpliva alkohola povsem izgubil občutek za prostor ter s svojo vožnjo pokazal vso grozljivo razsežnost tveganja in posledic, ki jih alkohol prinese za volan.

Ker je ravno čas trgatev

Fotografija je simbolična | Foto: Ana Kovač Fotografija je simbolična Foto: Ana Kovač Ob tem posnetku se velja zamisliti, sploh zato, ker je pijan voznik nato zapeljal na cesto in še povečal nevarnost svojega neodgovornega početja. Ker smo ravno v času trgatev, valja opozoril, da ne sedite za volan, če pregloboko pogledate v kozarec, da ne boste takole ogrožali sebe in drugih. Po podatkih slovenske policije se je v zadnjih letih delež prometnih nesreč, ki jih zakrivijo pijani vozniki, nekoliko zmanjšal.

Pijani vozniki povzročijo devet odstotkov vseh prometnih nesreč. Veliko bolj skrb vzbujajoč je podatek, da več kot petina voznikov, ki na naših cestah povzročijo smrtno prometno nesrečo, vozi pod vplivom alkohola.

Za osvežitev zavedanja nevarnosti vožnje pod vplivom opojnih pijač velja klikniti na povezavo Alkohol ubija, največkrat nedolžne.

Po spodaj opisanih simptomih različnih stopenj opitosti glede na število gramov alkohola na kilogram krvi lahko sklepamo, da je imel voznik na posnetku v litru izdihanega zraka verjetno več kot 48 miligramov alkohola. | Foto: Reuters Po spodaj opisanih simptomih različnih stopenj opitosti glede na število gramov alkohola na kilogram krvi lahko sklepamo, da je imel voznik na posnetku v litru izdihanega zraka verjetno več kot 48 miligramov alkohola. Foto: Reuters

Ali veste, kaj pomeni …

… 0,2 grama alkohola na kilogram krvi oz. 0,09 miligrama v litru izdihanega zraka?

Sposobnost opazovanja premikajočih se luči se poslabša. To na primer pomeni, da ponoči niste več sposobni pravilno oceniti razdalje do vozil, ki prihajajo nasproti ali jih dohitevate.

… 0,3 grama alkohola na kilogram krvi oz. 0,14 miligrama v litru izdihanega zraka?

Sposobnost globinskega opazovanja se zmanjša. To pomeni, da razdalje ne morete več pravilno oceniti. Posledici sta tvegano prehitevanje in prekratka varnostna razdalja v gostejšem prometu. Možnost za povzročitev prometne nesreče se poveča za petkrat.

…. 0,5 grama alkohola na kilogram krvi oz. 0,24 miligrama v litru izdihanega zraka?

Opazovani objekti se vam zdijo bolj oddaljeni, kot so v resnici. To pomeni, da pripeljete v ovinek s preveliko hitrostjo in zamujate s spreminjanjem smeri, zato lahko vozilo zanese v ovinku. Pojavi se t. i. rdeča slepota. Vedno težje zaznate rdečo luč na semaforju, luči za označevanje vozila, zavorne luči, označbe za oviro na cesti itd. Zmanjševati se začne sposobnost hitrega preusmerjanja pogleda z enega predmeta na drugega. Prilagajanje naglim svetlobnim spremembam je vedno težje. To pomeni, da vas lahko zasenčene luči vozila, ki pripelje nasproti, začasno oslepijo. Bistveno sta zmanjšani pozornost in zmožnost pravočasnega reagiranja. To pomeni, da je pot ustavljanja daljša. Če pri hitrosti 50 kilometrov na uro pritisnete na zavoro sekundo pozneje, se pot ustavljanja vozila podaljša za 14 metrov. Pojavijo se motnje ravnotežja, kar je zlasti nevarno za tiste, ki se vozijo na vozilih z dvema kolesoma.

… 1,0 grama alkohola na kilogram krvi oz. 0,48 miligrama v litru izdihanega zraka?

Bistveno je motena reakcija oči na svetlobo. To pomeni, da se težko prilagajate hitrim svetlobnim spremembam. Bistveno je zožen zorni kot oči. To pomeni, da ne morete več pravočasno dojemati, kaj prihaja z vaše leve in desne strani, kar je lahko še zlasti usodno v križiščih. Zaznamovanje in ocenjevanje globine prostora ter pozornost se zmanjšata za polovico. To pomeni, da praviloma vozite s premajhno varnostno razdaljo, da so vaše reakcije prepozne in večinoma napačne ter da na določene nevarnosti sploh ne reagirate več. Posledice so naleti. Reakcijski čas in z njim pot ustavljanja se povečujeta. Možnost udeležbe v prometni nesreči se v primerjavi s treznim voznikom poveča za 25-krat.

Vir: Policija.si
Ne spreglejte