Četrtek,
20. 12. 2007,
12.34

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 20. 12. 2007, 12.34

8 let, 3 mesece

Zumi grozi sodni proces

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Novoizvoljenemu predsedniku Afriškega narodnega kongresa (ANC) Jacobu Zumi grozi nov sodni proces zaradi suma korupcije.

Kot je danes sporočilo tožilstvo v Južnoafriški republiki, je odločitev o začetku sojenja glede na zbrane dokaze tik pred vrati. Proces proti Zumi se bo vrtel okoli odnosa z njegovim finančnim svetovalcem Schabirjem Shaikom, ki po obsodbi v zvezi s korupcijo že služi 15-letno zaporno kazen. Shaik naj bi namreč z nekim orožarskim poslom Zumi priskrbel politični vpliv in ga tudi sicer financiral. Shaik je bil zaradi plačevanja podkupnin novemu vodji ANC leta 2005 obsojen na 15 let zapora. Zaradi afere je bil obtožen tudi Zuma, a je sojenje proti njemu zaradi pomanjkanja dokazov septembra propadlo, so pa oblasti nadaljevale preiskavo. Stala ga je položaja podpredsednika države, s katerega ga je že leta 2005 odstavil predsednik Thabo Mbeki.

Zuma blizu predsedniškemu položaju

Zuma je bil v torek izvoljen za predsednika vladajočega Afriškega narodnega kongresa (ANC) in je tako v bitki za predsedniški položaj v stranki porazil Mbekija. S povzpetjem na čelo stranke se je Zuma približal tudi položaju predsednika države. Volitve bodo v Južnoafriški republiki leta 2009.

Napoved novega procesa proti Zumi bo verjetno odvzela nekaj blišča njegovi zmagi na strankarskih volitvah in za danes predvidenem govoru na kongresu ANC, ki od nedelje poteka v mestu Polokwane na severu države.

Privrženci Zume trdijo, da gre za zaroto

Južnoafriški tožilec Mokotedi Mpshe je danes dejal, da od privržence Zume pričakuje, da bodo napoved sojenja razumeli kot novo epizodo v zaroti, katere žrtev je po njihovem prepričanju novi vodja ANC. Slednji menijo, da za zaroto v zvezi z orožarsko afero stoji elitna policijska enota Scorpions, ki jo je vzpostavil Mbeki.