Sreda,
17. 12. 2008,
8.46

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 17. 12. 2008, 8.46

8 let, 5 mesecev

VS ZN odobril operacije proti piratom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Varnostni svet ZN je soglasno sprejel predlog resolucije, s katero je prvič odobril mednarodne kopenske operacije proti drznim in oboroženim piratom, ki delujejo vzdolž somalijske obale.

Besedilo dokumenta, ki so ga pripravile Belgija, Francija, Grčija, Liberija in Južna Koreja, omogoča državam, ki se že borijo s pirati ob obali Somalije, enoletni mandat za ukrepanje proti tolpam znotraj te afriške države. Države lahko v skladu z resolucijo 1851 pri tem sprejmejo vse potrebno ukrepe, ki so primerne za Somalijo, da bi zatrle piratstvo in oborožene rope na morju.

Ameriška državna sekretarka Condoleezza Rice je pozdravila sprejem resolucije, ki po njeni besedah pošilja močan signal v boju z naraščajočim piratstvom. Obenem je poudarila, da je potrebno končati nekaznovanost somalijskih piratov.

Pirati znova udarili Pirati so na območjih Adenskega zaliva in Indijskega oceana letos izvedli več kot sto napadov. Nov primer piratstva se je v Adenskem zalivu zgodil v torek, ko so pirati zajeli dve trgovski in turistično ladjo. Podatki o narodnosti posadk ladij zaenkrat niso znane.

Pomorsko operacijo proti somalijskim piratom pod naslovom Atalanta je 8. decembra že zagnala Evropska unija, na območju Adenskega zaliva pa patruljirajo tudi štiri ladje zveze Nato.