Sreda,
1. 10. 2014,
6.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2014, 6.51

8 let

V ZDA potrdili prvi primer ebole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški center za nadzor nad boleznimi in preventivo je v torek potrdil prvi primer obolenja z virusom ebole v ZDA. Gre za neidentificiranega pacienta, ki se zdravi v izolaciji bolnišnice v Dallasu.

Pacient je pred kratkim iz Liberije pripotoval v teksaško mesto, njegovo stanje pa je kritično in je v bolnišnici od nedelje.

Direktor ameriškega centra za nadzor nad boleznimi in preventivo (CDC) Tom Frieden je povedal, da je pacient odpotoval iz Liberije 19. septembra, po prihodu v ZDA je obiskal sorodnike, štiri ali pet dni pozneje pa se je začel slabo počutiti. Prijavil se je v bolnišnico, kjer najprej niso odkrili ničesar in so ga odpustili, ker niso vedeli, da je pripotoval iz zahodne Afrike.

Pozneje se mu je stanje poslabšalo in se je vrnil v bolnišnico, nato pa so odkrili ebolo. Zdravstveni uradniki ZDA iščejo sorodnike in druge osebe, ki so morda prišli v stik z bolnikom. Zdravstveno osebje, ki je bolnika pripeljalo in sprejelo v bolnišnico je v izolaciji, nihče izmed njih pa zaenkrat ne kaže znakov okužbe.

Frieden ni želel potrditi ali gre za ameriškega državljana, prav tako ni želel izdati spola obolelega.

Sopotniki v letalu niso v nevarnosti Frieden trdi, da za potnike, ki so bili v istem letalu z bolnikom, ni nobene nevarnosti, ker med poletom še ni imel simptomov. Bolezen postane nalezljiva šele, ko se pri bolniku pojavijo simptomi. To se lahko zgodi celo 21 dni po okužbi. Ebola se širi le s tesnim stikom z znojem in drugimi telesnimi tekočinami bolnika.

"Niti najmanj ne dvomim, da nam ne bi uspelo tega primera ebole spraviti pod nadzor. Seveda je mogoče, da bo kakšen posameznik, ki je imel stik z bolnikom, zbolel za ebolo, vendar pa ne dvomim, da okužbe ne bomo ustavili pri tem," je zatrdil Frieden, ki je o primeru obvestil predsednika ZDA Baracka Obamo.

Bela hiša je to potrdila ter dodala, da sta Frieden in Obama govorila o zaostritvi izolacijskih protokolov zdravljenja bolnika, pa tudi o prizadevanjih za iskanje vseh, ki so prišli z njim v stik. Frieden je predsedniku zagotovil, da je CDC pripravljen ter ima infrastrukturo za varen in učinkovit odgovor.

Ebola v Afriki do zdaj zahtevala tri tisoč žrtev S smrtonosnim virusom ebole se je do zdaj v državah zahodne Afrike na čelu z Liberijo okužilo več kot 6.500 ljudi, pobil jih je okrog 3.000. Med okuženimi so bili tudi štirje Američani, ki so delali v zahodni Afriki.

Vse štiri so prepeljali v ameriške bolnišnice na zdravljenje in trije so po zdravljenju s poskusnimi zdravili povsem okrevali. Na opazovanju v Nacionalnem zdravstvenem inštitutu je še en ameriški zdravnik, ki je bil izpostavljen virusu v Sierri Leone.

Predsednik Obama se je odločil pomagati državam zahodne Afrike v boju z ebolo ter napotil tja vojake in drugo osebje. Vojaki so začeli v Liberiji postavljati terensko bolnišnico s 25 postelji in na začetku bo zdravila le zdravstveno osebje. ZDA nameravajo po Liberiji postaviti še 17 podobnih bolnišnic, pomagajo pa tudi druge države.